Торта Скара - Бира и още нещо ...

Понякога като ми се загнезди някаква идея в главата и независимо от това, че с времето става ясно, че може би трябва да я преосмисля, просто се вкопчвам в нея и няма измъкване :) Някак така се случи, че и втората ми торта с фондан е за рождения ден на мъж, както си личи и от тематиката :) Още при консултирането за дизайна на тортата имаше почти пълно единодушие, че трябва да има чаша с бира, а ако може и още нещо... Помислих си, защо да не е изцяло бирена и ето резултата. Е, има много недостатъци, но поне искрено се забавлявах докато я правех :) От една много красива детска торта ми хрумна идеята чашата с бира да е куха и под нея да се крие танцьорка. Определено беше изненада за всички :) Пропуснах ли да кажа, че няма повече да се опитвам да правя човешки фигури! Никога! Защо не мога като нормалните хора първо да се опитам да направя няколко по-лесни торти, основно с малки цветя и други подобни, но не - ако не ми е трудно няма да е интересно. Изобщо не ми се говори колко време ми отне кръшната (потресаващо несиметрична) девойка... 
Да се върнем на днешната торта с бира. Проучването ми в блог-пространството не доведе до готова рецепта за торта с бира и затова се наложи да импровизирам. Очевидно това не е най-търсеният вкус при тортоправенето, а като се замисля колко потенциал се крие в него. Може би половинките ни биха опитали с по-голяма охота торта с бира отколкото с нещо друго :) Ако искате да опитате по-нетрадиционно съчетание на шоколад и бира - това е вашата торта. Признавам си, че в случая съм към консервативната група, но пък аз не съм и голям почитател на бирата. Пак се отклоних, а е време да се върна към рецептата. За блатовете използвах вариант рецептата на Ирина за браунис с бира Гинес - тук, а кремовете са два (защо да ми е лесно, като мога да си го направя сложно). Първият е по рецепта от този сайт, а вторият е от тортата Трюфел, която беше скрита в едно джакузи. За любопитните, снимки - тук. Необходими продукти за торта с диаметър 26 см.:
Продукти за два блата:
- 300 гр.  черен шоколад (може да замените част от него с млечен);
- 100 гр. масло;
- 200 гр. обикновена захар;
- 200 гр. кафява захар;
- 4 яйца;
- 300 мл. бира - Гинес или друга тъмна бира;
- 180 гр. брашно;
- 90 гр. какао.
Продукти за крем с бира:
- 60 гр. стопен тъмен шоколад;
- 100 гр. меко масло;
- 1/2 ч. л. сол;
- 1/4 ч.ч. бира;
- 50 гр. ч.ч. неподсладено какао на прах;
- 1 1/2 чаени чаши пудра захар.
Продукти за крем Трюфел:
- 400 мл. течна готварска неподсладена сметана;
- 250 гр натурален шоколад (може да съчетаете с млечен, ако предпочитате по-сладък крем).
Може да започнете от крема Трюфел, за да има време той да се охлади. Кипнете половината от сметаната, отместете я от печката, добавете натрошения на парчета шоколад и разбъркайте до гладка смес. Оставете крема да се охлади и стегне като от време на време го разбърквате.
Дойде време и за блатовете. Аз приготвих само два, но ако искате по-висока торта може да увеличите дозата с половината от посочените продукти и да си направите три. Самата торта се получава доста плътна и засищаща като вкус, така че поне за мен няма нужда от повече обем.
Разтопете маслото и шоколада на водна баня. Намалете котлона и добавете захарта. Разбърквайте до пълно разтопяване на захарта, но не се притеснявайте дори и да остане леко на гранули. Отместете от печката, изчакайте малко да се охлади и добавете яйцата едно по едно, като разбърквайте добре сместа след всяко от тях. Добавете бирата и накрая брашното и какаото, като внимателно разбърквате с помощта на шпатула. Разделете сместа в две форми за торта, които предварително сте намазали с краве масло и поръсили с какао, и изпечете в предварително загрята фурна за 20-25 минути на 180 градуса. Преди използване блатовете трябва да се изстинали добре. По желание може да ги сиропирате със захарен сироп. Да се върнем към кремовете. За направата на бирено-шоколадовият крем разбийте леко маслото с какаото, добавете разтопеният шоколад, солта, бирата и пудрата захар, като разбърквате крема след добавяне на всяка от съставките. А за да довършите крема Трюфел разбийте останалата част сметана с охладената шоколадова смес с миксер до пухкав крем.
Идва ред на сглобяването на тортата. Поредността, която спазвах беше: блат, сиропиране, бирен крем, половината от крем трюфел, втори блат, сиропиране и измазване на цялата торта с останалата част от шоколадовия крем. Охладете тортата до стягане на крема. Понеже поднесох тортата няколко часа след покриването и с фондан не съм я измазвала с маслен крем.
Относно самото изработване на отделните части от украсата, за съжаление, мога само да описвам, защото правих снимките нощем, на доста лоша светлина и не стават за публикуване. Ето и моят опит:
- За чинийката използвах истинска чиния, очертах кръг с нейните размери върху разточен фондан, в средата отпечатах дъното на чинията и накрая сложих вътре в порцелановата чиния направения модел, за да може да изсъхне в същата форма. За по-лесно изваждане между чинията и фондана сложих прозрачно домакинско фолио.
- Чашата с бира трябваше да бъде куха, за да може под нея да се скрие танцьорката. За целта използвах кофичка от кисело мляко, на която изрязах по-широкия ръб и пробих с помощта на нагорещена игла две дупки. В тях закрепих две клечки за зъби - те бяха за подсилване на дръжката. Облякох цялата външна част на кофичката с фондан, а отгоре сложих разбито с пудра захар краве масло, за да направя пяната. По-принцип може да се използва и разбита сметана, но се притеснявах да не разтопи фондана.
- Скарата беше най-лесна :) Оформяте кюфта и наденички и хубавата част е че изобщо не е проблем да са неравни. Покрих ги, с разтворена в малко алкохол, кафява боя, а следите от скарата направих с релеф и оцветих с черна боя.
- Само да напомня, че за да изсъхнат всички фигури трябва да се направят поне 3 дни по-рано.
В заключение, поради използването само на натурален шоколад и неподсладено какао, моята торта се получи доста наситено шоколадова - като натурален шоколад с над 70 % какао, и затова беше поднасяна с ванилов сладолед. Комбинацията се оказа много сполучлива и я препоръчвам на всички, които обичат горчив шоколад. А на останалите мога да предложа да заменят част от натуралния шоколад с млечен и горчивото какао с подсладено.

Коментари

  1. Уникална тортичка! В първия момент наистина помислих, че наденичките и кюфтенцата са от месо! Много изпипана, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти си невероятна! И аз като Петя помислих, че са истински наденички и кюфтета! Прекрасна е!
    да ти е жив и здрав рожденикът!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Петя,
    Траянка,
    Много благодаря! Неочаквано и за мен наденичките и кюфтенцата се оказаха най-лесни за направа :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Айде, направо ми падна ченето! Габс, ти ще вземеш голям майстор да станеш, превъзходна работа, браво! Аз все още не съм се престрашила ама май ще пробвам скоро! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Павс, все още съм доста далеч от майсторство :) Но какво да направя като приемам всяка торта като предизвикателство и просто не мога да устоя да не опитам. А и на теб ти е време да опиташ - имам чувството, че ще сътвориш чудеса, защото имаш усет за красиво! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. ОХХ ГАБИИИ..така си я измайсторила тази скара-бира ,че все едно са истински.
    Голям майстор трябва да е човек ,за да направи такъв шедьовър.БРАВО ,много ми хареса идеята да ядеш торта скара- бира:))))
    Прегръдки силни от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче, беше предназначена за човек, който е голям почитател на тази комбинация - даже първото нещо, което опита беше една наденичка :) Хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, чудесна е идеята и прекрасно си се справила :)
    Скарата е убийствена!
    Но разрезът е вълшебен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Първоначално помислих, че това е някаква солена торта - от заглавието. Попаднах на нещо много интересно и красиво! Мацката е уникална, ако и беше сложила и батерии:):):) Невероятна си, така се забавлявах, представям си я на живо! Уникат! Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
  10. Габи, тортата е страхотна, мадамата е толкова истинска, моля те не се отказвай от човешките фигури! Какъв бюст само си и докарала :)), а скарата е като истинска! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, много се радвам, че ти харесва! Поздрави и хубава вечер!

    Бонбонче искрено ме усмихна :) Просто си я представих с батерии! Прегръдки!

    Мариянка, казано от експерт като теб значи много! Благодаря за подкрепата и насърчението! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи, аз пък не гледах заглавието а цъкнах заради кюфтенцата. Доста се пулих защо са такива мънички кюфтета и кебапчета и вече си мислех, че си ги снимала доста от високо.
    А то какво било :) Голяма изненада с тази торта, сигурна съм, че рожденика е бил много доволен от визията и :)

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина чудесна идея, много оригинална и развеселяваща :-)! С голяма усмивка на лице изчетох цялата статия.
    Нарязаните парченца изглеждат много апетитни :-).
    Поздрави
    p.s. благодаря ти за предложението за чинийките, изключително мило от твоя страна! За жалост през цялата тази година не планирам завръщане към Сф :-(.

    ОтговорИзтриване
  15. Габи и а, като останалите се заблудих, че това е исъинска скара хахаха.
    Определено много сполучлива е станало тортето:)
    Всички фигурки са уникални, дори и танцьорката, която не харесваш, си я докарала страхотно!
    Много забавна торта!
    Поздравления за труда и въображението!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  16. Пепчо,
    Дени,
    Кате,
    много се радвам, че ви харесва тази необичайна торта :) Аз не бях много сигурна дали да я публикувам, но се радвам, че предизвиква усмивки! Прегръдкии хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Гледам аз снимките и се чудя: какво търсят тези мръвки там? Сигурно е някой любител на смесването на сладкия и соления вкус.:-)) Още не бях прочела поста, толкова истински си ги направила, Габчо!!! Тортата е уникално сладурска! Поздравления, миличка!
    Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, нали - съвсем не си е на мястото тази скара :) Благодаря мила и хубав ден и на теб!

      Изтриване
  18. Габи, ти ми скри шапката! Тортата е уникална, и ако е вярно, че това ти е едва втори опит с фондан, представям си какви чудеса ще сътвориш при следващите! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна, много благодаря! Наистина ми е едва втората такава торта и затова ми отне изключително много безсънни нощи докато се получи,но бях се заинатила, че точно това искам да направя :) Поздрави!

      Изтриване
  19. Майсторско изпълнение!
    Габи ,поздравления за умението да сътвориш такова кулинарно произведение!
    Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, много се радвам, че си харесала тази необичайна торта :) Хубав и успешен ден и на теб!

      Изтриване
  20. Габи, много реалистична е масата с халбата бира, чинийката със скарата, приборите. А изненадата под халбата, е страшно идейна ;) Не се отказвай от правенето на човешки фигури. Колкото по-голямо е предизвикателството, толкова е по-интересно за твореца.
    Не знам дали би ми допаднал вкусът на бирата в торта, но определено голямото количество натурален шоколад ме изкушава.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, правейки я си мислих за твоите толкова красиви и изящни фигурки и ми се виждаше всичко направено от мен доста недодялано, а като се има предвид, че тази фигурката е от третия опит просто нямам думи колко време ми отне! Но съм доволна, че поне се опитах да си реализирам идеята :) Ако някога имаш време ще съм ти благодарна да споделиш някаква стъпка-по-стъпка инструкция за правенето на фигури. Относно вкусът на бира - не се усеща, а ти оставя някакъв далечен намек и някак прави вкуса шоколада по наситен. Беше оценена високо от двама любители на натуралния шоколад :)

      Изтриване
  21. Много забавно, много реалистично и направо майсторско изпълнение!И аз,както всички се заблудих, че са истински!Не съм си представяла, че може да се правят такива неща от фондан?!Поздравления и пожелания за нови успехи в тортите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Соня! Наистина фонданът има почти безкрайна възможности :) А аз още се уча да реализирам идеите си. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  22. Много добре си нагласила тези кюфтенца и кебапчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, много се радвам, че ти харесват! Хубава вечер!

      Изтриване
  23. Габи....намирам идеята .....наистина за уникална! Най ми хареса.....кръшната девойка, която си сътворила! Уникална е! И целия сладък аранжимент е ...неповторим! Благодаря ти и за чудесната рецепта! Прегръщам те и.....от сърце ти давам и аз една рецепта:

    ТОРТА ЗА ЩАСТИЕ
    Продукти:
    1 с.л. желание
    1 с.л. внимание
    2 – 3 капки любов
    1 щипка настроение
    2 – 3 целувки
    2 – 3 милувки
    5 г. оптимизъм
    1 г. реализъм
    1 пакетче мечти
    Приготовление:
    Лъжичката внимание се смесва с желание, добавят се целувки с 2 – 3 милувки, щипка настроение и любовно умиление.
    Запича се във фурна , но с енергия положителна, за да стане торта с форма отличителна.
    Залива се отгоре с 5 г. оптимизъм , добавя се също и капка реализъм!Тортата готова поръси с мечти и на любим човек я подари!
    И върви по света и раздавай прашинки от твоите мечти, нека всеки един да може в приказната магия да се потопи ♥♥♥...Вчера е история!Утре е загадка!Днешния ден е подарък...разопаковай го и му се радвай!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, прекрасна рецепта! Благодаря от сърце, че я сподели! Определено е гаранция за много щастие и усмивки! Пожелавам ти да имаш много сладки моменти на любов и щастие всеки ден от новата година! Прегръдки!

      Изтриване
  24. Габче, събра ми погледа:):):)
    Чудесен замисъл и много добра изработка!
    БРАВО!!!!!!!!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, мила, знаеш, че без теб трудно щеше да се осъществи! В последния момент видях, че при теб има и пайети, но нямаше да ми стигне времето да ги поръчам :) Прегръщам те!

      Изтриване
  25. Габи, ставаш все по-добра - кюфтенцата са като истински! Много въображение и талант си вложила в тортата - най-искрени поздравления и продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  26. Марийче, благодаря! Радвам се, че съм успяла да ги направя реалистични :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,
      Прекрасна торта си направила!Оригинална е откъдето и да я погледнеш-вкусове,продукти, декор,изпълнение!И не спирай да правиш фигурки-чудесна е танцьорката!Скарата е с префектен вид-чинийката- въобще всичко е чудесно!
      Моите поздравления!много ти се радвам да знаеш!
      прегръдки

      Изтриване
    2. Бети, мила, надявам се един ден да правя красиви торти като твоите! Много се радвам на похвалите от майстор като теб! Прегръдки и много хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  27. Тортата е страхотна,Габи!Не й търси косури,справила си се блестящо и супер идейно!Със сигурност си обрала овациите на рожденика и гостите със скритата танцьорка,много яко хрумване!

    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, аз съм доста самокритична и все им се струва, че е можело да се справя по-добре :) А рожденика наистина много се зарадва и то най-вече на танцьорката - отказа категорично да я изяде и си я запази :) Прегръдки и усмихнати почивни дни от мен!

      Изтриване
  28. Като един почетен дегостатор на всичко твое сладко творение, смея да заява, че тортата беше уникална .Вкуса и вида й се припокриват напълно.
    А.О.С.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Адито, не ви видях да танцувате по оскъдно облекло, но може би не бяхте хапнали достатъчно от бирената торта ;)

      Изтриване
  29. Тортата направо ме срази и със замисъл, и със изпълнение, Габи! Поздравления, справила си се прекрасно, аз на такова геройство не съм способна. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва оценката ти! От естет като теб значи много! Наистина отне много часове, а тези дни започнах да размишлявам дали все пак не е по-голямо геройство да се направи красива торта без да е покрита с фондан :) Според мен възможностите и в едната и в другата посока са безкрайни и смятам да продължа да опитвам. Достатъчно е да има рожденици около мен :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации