Зелеви сърми в гювеч и две награди
В детските ми години със сестра ми някак си бяхме разпределили готвенето и аз бях поела десертите, а тя основните ястия. Не съм от опитните готвачи, които се справят с всяко ястие. Но все пак полагам усилия да наваксам пропуснатите умения и затова днес ще ви представя една рецепта, която съм научила пак от свекърви ми, която проявява завидно търпение с мен при предаването на готварски умения :) Предполагам, че всеки от вас има някакъв вариант на тези сърмички и едва ли ще ви изненадам. Но пък споделянето в повечето случаи не вреди :)
Необходими продукти:
- 500 гр. кайма (80 % телешко месо и 20 % свинско);
- 2 - 3 малки глави лук;
- 1 яйце;
- 2/3 ч.ч. ориз;
- кисело зеле - цяла зелка;
- 1 ч.л. сух, смлян копър;
- сол;
- черен пипер;
- 1 ч.л. червен пипер;
- щипка чубрица;
- олио.
Объркайте каймата с нарязаният лук, яйцето, подправките (сол, копър, чубрица, червен пипер, черен пипер) и ориза. На дъното на гювеч сложете олио и върху него нарежете тънък пласт нарязано кисело зеле. Ако имате на разположение може да наредите на дъното и тънки парчета сланина. В зелево листо сложете по лъжица - две от каймата и завийте. Не завивайте прекалено стегнато, защото оризът трябва да има място да набъбне. Наредете сърмичките в гювеча. Може да напълните и една, две сухи червени чушки с пълнежа - за овкусяване на останалите. Сложете равни части зелев сок и вода, достатъчни леко да покрият сърмичките. Ако сокът е прекалено солен може да намалите неговото количество. Отгоре покрийте с още един пласт нарязано зеле. По желание може да залеете с леко препържен в олио червен пипер. Печете поне 2 часа на около 160 - 170 градуса. Задължителна е консумацията в добра компания и пивко вино :)
За накрая, оставих най-хубавото. Много се радвам, че първите ми награди за тази година са от слънчев човек като Лети. Ето ги и тях, заедно с условията за тяхното приемане:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!
Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте
Да са им честити наградите на:
Бети (Вкусно с Бети)
Зиче (Черпак с мерак)
Вили (Изненадите на Мери Попинз)
Елена (Уверена в кухнята)
Нели (Любими сладки моменти)
Бенита (Скрит кулинарен талант)
Мария (Fait Maison)
Или (Кулинарни)
Бубу (Byby`s Kingdom)
Веси (Сладко и солено)
Диди (My Book)
И съвсем за финал, за тези, които са упорити в четенето ето и моите седем точки:
1. Една от мечтите ми е да летя с делтапланер.
2. Не умея да разказвам вицове :) Някак ми се получава като четене на счетоводна справка...
3. Преди да започна този блог имах период на опити за изработване на бижута. Може би някой ден ще се престраша да ви ги покажа.
4. Опитвам се да не бъда плюшкин, но съм болезнено привързана към неща, като пластмасова фигурка от първото Киндер яйце, което ми подари половинката :)
5. Чувството ми за ориентация никакво го няма. Губила съм се и в родния си град.
6. Иска ми се да успея да постигна същата последователност, която имам в консумирането на сладкиши и при спортуването. До сега съм успяла да постигна по едно посещение на поне 12 вида спор ... и нито едно второ :)
7. Никога не съм опитвала шкембе чорба. Но живота е пред мен и това може да се случи :)
Необходими продукти:
- 500 гр. кайма (80 % телешко месо и 20 % свинско);
- 2 - 3 малки глави лук;
- 1 яйце;
- 2/3 ч.ч. ориз;
- кисело зеле - цяла зелка;
- 1 ч.л. сух, смлян копър;
- сол;
- черен пипер;
- 1 ч.л. червен пипер;
- щипка чубрица;
- олио.
Объркайте каймата с нарязаният лук, яйцето, подправките (сол, копър, чубрица, червен пипер, черен пипер) и ориза. На дъното на гювеч сложете олио и върху него нарежете тънък пласт нарязано кисело зеле. Ако имате на разположение може да наредите на дъното и тънки парчета сланина. В зелево листо сложете по лъжица - две от каймата и завийте. Не завивайте прекалено стегнато, защото оризът трябва да има място да набъбне. Наредете сърмичките в гювеча. Може да напълните и една, две сухи червени чушки с пълнежа - за овкусяване на останалите. Сложете равни части зелев сок и вода, достатъчни леко да покрият сърмичките. Ако сокът е прекалено солен може да намалите неговото количество. Отгоре покрийте с още един пласт нарязано зеле. По желание може да залеете с леко препържен в олио червен пипер. Печете поне 2 часа на около 160 - 170 градуса. Задължителна е консумацията в добра компания и пивко вино :)
За накрая, оставих най-хубавото. Много се радвам, че първите ми награди за тази година са от слънчев човек като Лети. Ето ги и тях, заедно с условията за тяхното приемане:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!
Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте
Да са им честити наградите на:
Бети (Вкусно с Бети)
Зиче (Черпак с мерак)
Вили (Изненадите на Мери Попинз)
Елена (Уверена в кухнята)
Нели (Любими сладки моменти)
Бенита (Скрит кулинарен талант)
Мария (Fait Maison)
Или (Кулинарни)
Бубу (Byby`s Kingdom)
Веси (Сладко и солено)
Диди (My Book)
И съвсем за финал, за тези, които са упорити в четенето ето и моите седем точки:
1. Една от мечтите ми е да летя с делтапланер.
2. Не умея да разказвам вицове :) Някак ми се получава като четене на счетоводна справка...
3. Преди да започна този блог имах период на опити за изработване на бижута. Може би някой ден ще се престраша да ви ги покажа.
4. Опитвам се да не бъда плюшкин, но съм болезнено привързана към неща, като пластмасова фигурка от първото Киндер яйце, което ми подари половинката :)
5. Чувството ми за ориентация никакво го няма. Губила съм се и в родния си град.
6. Иска ми се да успея да постигна същата последователност, която имам в консумирането на сладкиши и при спортуването. До сега съм успяла да постигна по едно посещение на поне 12 вида спор ... и нито едно второ :)
7. Никога не съм опитвала шкембе чорба. Но живота е пред мен и това може да се случи :)
Габи, чуднички са ти сармите!
ОтговорИзтриванеАз ,не бях опитвала шкембе до 28г. си възраст,но като направих на съпруга си ,така си го харесах ,че от тогава много си го обичам :) И вицове не умея да разказвам ,но това не означава ,че съм лоша компания :)
Беше ми много приятно и интересно.лека нощ!
Нелка, може би и аз трябва да се пробвам да направя :) Радвам се, че са ти харесали моите сармички! Хубав ден от мен!
ИзтриванеЩях да пропусна: Благодаря за наградата!
ОтговорИзтриванеЧестити награди,Габи и благодаря за споделеното,доста интересно ми беше да прочета повече за теб!
ОтговорИзтриванеЯстието безспорно не е за изпускане,много вкусно!
Поздрави от мен!
Много благодаря Роси! Пожелавам ти много хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеГАБИНЦЕ, страхотни сърмички и аз като тебе от свекърва ми съм се учила на готвене.
ОтговорИзтриванеЧестита награда и много ми хареса това което прочетох за теб.Сега вече още повече те познавам.
Благодаря ти за споделянето и ще се постарая да изпълня правилата.
Хубава и прекрасна нощ!
Зиче, да ми е жива и здрава свекървата - наистина много неща научавам от нея :) С интерес ще чакам и твоето споделяне! Прегръдки!
ИзтриванеГаби чудесни сърми :)
ОтговорИзтриванеА и наградите са прекрасни!
Благодаря за споделеното и ще се радвам да споделиш бижутата си!
И никога за нищо не е късно!
Прегръдки и хубав ден!
Дани, благодаря ти мила! Може би тези дни ще преровя старите кутии и ще видя какво мога да покажа от бижутата ми :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби, сармите са станали превъзходни,само дето четох,четох и не разбрах, защо си ги нарекла лозови?
ОтговорИзтриванеЗа бижутата,не чакай,просто ги покажи,ние не сме професионалисти,които се съревновават!
Койо те обича и харесва,ще се зарадва и ше оцени направеното от теб!
Беше ми интересно да шрочета за теб!
Прегръдки*)
Хахаха, Кате, мила - добре, че си ти! Нямам никаква представа защо съм ги нарекла лозови :) Явно трябва да направя и такива! Благодаря, че ми обърна внимание! Прегръдки!
ИзтриванеС голям интерес прочетох споделеното! Сармичките са чудни, обичани. А в това гърненце си представям какви са хубавелки.
ОтговорИзтриванеИ аз като Катето бих желала да споделиш и бижутата, обожавам ръчно сътворените неща - уникални са!
Наградите са ти прекрасни - да са ти честити!
И на финал - благодаря за слънчевото настроение, с което ни зареди с този пост!
Много благодаря Бонбонче! Прегръдки и хубава вечер!
ИзтриванеБлагодаря и за хубавите сърми и за наградата от сърце!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки!
Бени, радвам се, че ще краси хубав блог като твоя :) Хубава и усмихната вечер от мен!
ИзтриванеЧестити награди, Габи!
ОтговорИзтриванеМного ще ми бъде интересно да видя бижутата :)
Аз също започнах от известно време да се интересувам от направата на бижута. Имам много идеи, но за съжаление никакво време да ги реализирам.
Поздрави! Хубав ден!
Ели, бижутата са ми голяма страст (по-скоро направата им), но някак все не ми остава време да реализирам докрай идеите си :) Но все се надявам да им дойде момента! Прегръдки!
ИзтриванеЧестити награди, Габи! Сармичките са чудни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Яна! Хубава вечер от мен!
ИзтриванеГаби, Габи.....сърмичките са ми слабото място....Как го намери? Страхотни сърмички си направила! Нямам думи! Толкова вкусни изглеждат, че....не мога да спра да ги гледам....!Честити награди!
ОтговорИзтриванеИ аз ще се радвам да видя сътворените от теб бижута, а.....накрая с тази шкембе чорба....ме развесели истински! Желая ти една прекрасна седмица и те прегръщам!
Бени, аз до скоро не им бях голям фен, но с тази рецепта вече е различно :) И се радвам, че съм ти донесла добро настроение :) Прегръдки и усмихната вечер!
ИзтриванеГабче, страшно апетитни сърмички си свила, наистина чудесно зимно ястие и, разбира се, накъде без червено винце към тях! :)
ОтговорИзтриванеЧестити прекрасни награди и сърдечно благодаря, че ги споделяш с мен! С голяма радост ги приемам, благодаря ти! И много се зарадвах, когато прочетох за мечтата ти да полетиш - споделям я! :))
Хубава вечер и до скоро, мила Габи! :)
Марийче, наистина е дългогодишна тази моя мечта за летенето, но сега имаме спорове с мъжа ми, който смята, че е много опасно и ако на хората е било писано да летят сме щели да имаме криле :)
ИзтриванеГаби,
ОтговорИзтриванесармичките са страхотни!
Да ти кажа, доста се поусмихвах с някои от точките;-)4,6 и 7 са ми любими;-)
Да знаеш ( ако не знаеш), симпатяга си;-)
Хубава вечер ти желая!
Мъхч, това е живата реалност при мен :) Мъжът само пита кога е дошло време за още шкафове вкъщи ;) Но имам моменти на подобрения! Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеГаби, сърмичките са страхотни, и изобщо не се и съмнявам страшно вкусни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за наградките, ще си ги взема с най - голямо удоволствие :)
Спокойна нощ!
Ели, много благодаря! Радвам се, че ти харесват! Прегръдки и лека нощ!
ИзтриванеЧестити награди, Габи! Още много ти пожелавам и съм сигурна, че ще украсят блога ти!
ОтговорИзтриванеСърмите са ми любими и с удоволствие ще си опитам една от твоите. Поздрави! :)
Ева, благодаря :) С удоволствие ще споделя и две - три с теб! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМного вкусни изглеждат сърмичките на тези снимки!
ОтговорИзтриванеТова с вицовете много ме разсмя(и ме върна малко назад към счетоводителското ми минало). Аз пък не умея да ги помня :-)!
Пожелавам ти да осъществиш мечтата от първата точка, звучи като да е наистина чудесно и различно преживяване :-)!
Хубава сряда, Габи!
Дени, много благодаря! Аз помня само един виц за едно кученце в пустинята - нямам никаква представа защо, а останалите много бързо ми излизат от главата :) Хубава вечер!
ИзтриванеЧестити наградки Габи
ОтговорИзтриванесърмичките ти изглеждат чудесно,много ги обичам даже в момента си готвя и аз,но с кълцано месце :)
прегръдки мила и хубав ден
Трябва и аз някой ден да опитам с кълцано месо, а рецептата за твоя сос вече е прибрана в папката към тази за сърмичките, за да се пробва! Прегръдки и хубава вечер!
ИзтриванеГабии, благодаря за наградите! А сърмичките са станали прекрасни! Ако нямаше сняг до кръста, щях да тръгна да диря зелеви листа веднага.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ради, надявам се да се постопи този сняг при теб, че звучи страховито! Прегръдки и хубава вечер!
ИзтриванеОбожавам ги,Габче, а твоите са толкова примамливи....!
ОтговорИзтриванеБеше ми интересно да прочета още нещичко за теб! Това със спорта ме усмихна широко:))))
Прегръщам те!
Левинка, това със спорта ми е голяма мъка, защото имам голямо желание и дори сред първото посещение се нахъсвам как този път ще е вече различно и ще ходя редовно ... и така всеки път :) Прегръдки!
ИзтриванеГабчо, обожавам лозово-зелеви сърми.:-))))) Твоите изглеждат толкова изкусително!!!!
ОтговорИзтриванеБеше ми отново интересно да прочета за теб, намирайки поредните допирни точки!
Затова и те обичам толкова много!:-)))
Чакам бижутатата!
Топли прегръдки и прекрасен и вдъхновяващ ден, миличка!
Мони, слънце, ти си знаеш, че е взаимно :) А явно много ми се правят лозови сърмички щом няколко пъти ги писах по погрешка :))) Вече взех да ровя из архива за бижутата - ще видим какво ще стане :) Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеГаби с интерес прочетох цялата публикация.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградите, много си мила!
Гювеча го грабвам целия,пък после ще му мисля за шекерчетата от другата публикация.
Прегръдки от мен и хубава вечер!
Габи, благодаря ти за оказаната честа!
ОтговорИзтриванеНадявам се скоро да мога да откликна подобаващо!
Прегръщам те!
Габи, благодаря за вниманието с наградата.От няколко дни се опитвам да я публикувам в моя блог, но времето ми не достига. Моля, да ме извиниш.
ОтговорИзтриванеКато се замисля за зимно ястие, първата ми асоциация е зелеви сърми, защото много ги обичам. Твоите изглеждат вкусни.
Прекрасен ден! :)
Габи,чудесни сърмички,грабвам си веднага!
ОтговорИзтриванеЧестити награди!Много се радвам,че ги споделяш с мен,благодаря ти от сърце!
Усмихнат и цветен ден ти желая!