Смокинова тарта с мед и орехи

Ето ме отново! Не мога да се похваля, че успях да се справя с работата, а по-скоро тя се справя с мен и затова реших, че въпреки всичко трябва отново да намеря време за моите кулинарни експерименти. Признавам си, че по време на моето отсъствие успявах да видя съмсем малко от вашите кулинарни вкусотии, но ще се опитам да наваксам.
Днешната ми рецепта е посветена на смокините :) Това е първият плод, от който се научих да правя сладко още в детските си години и бях много горда от себе си. Въпреки че не съм повтаряла този си подвиг от години и до сега обичам всички сладкиши приготвени със смокини. Оригиналната рецепта можете на намерите тук, приготвена от невероятната Мария, при която не само е вкусно, но има много хубави и подробни обяснения на рецептите за начинаещи кулинари като мен.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно (чашата е от 190 мл);
- щипка сол;
- 1 жълтък;
- 125 гр. студено краве масло на кубчета ;
- 2-3 с.л. ледена вода;
За плънката:
- 10-12 смокини;
- 1 ч.ч. мед;
- 1/2 ч.ч. орехи;
- 3 яйца;
- щипка сол;
- 1 ч.л. канела;
- 2 с.л. захар;
- 4 с.л. разтопено масло.
Приготвянето на тестото е лесно. В купа към брашното и солта добавете маслото и размесете до получаване на трохи. Идва ред на жълтъка и ледената вода. Месете до събиране на тестото на топка. Приберете в хладилника опакованото в домакинско фолио тесто за поне 30 минути. През това време може да приготвите пълнежа. Обелете смокините и ги разрежете на половинки, а орехите нарежете на парченца. Аз лично обичам ядките да се усещат, но по желание може и да ги смелите. Разбийте яйцата със солта и захарта до получаване на пухкав крем. Подсладете с медът, запознайте с маслото и накрая ароматизирайте с канелата.
Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнена повърхност. Загрейте фурната на 200 градуса. Прехвърлете тестото в подходящ съд и оформете, като си помагате с ръце, кората на тартата - по дъното и стените. Набодете тестото с вилица и сложете върху него хартия за печене, а върху хартията боб. Печете около 10 минути, които ще ви бъдат евентуално запълнене от мъжката част на домакинството, който не може да прозре какъв ще е този сладкиш от тестена кора и суров печен боб :) Извадете тавата и махнете бобовата култура и хартията - печете още 6 минути. След това идва ред на плънката. На дъното изсипете орехите, после медено-яйчената смес и накрая подредете смокините. Тартата се пече около 40 минути на около 170 градуса.
Ако използвате керамична форма като мен не загрявайте предварително фурната и увеличете времето на етапите за печене на кората на тартата двойно.
Получи се много ароматен и доста сладък десерт. Следващият път бих намалила количеството мед, но пък с добавка на сладолед нещата се получават идеално :)
П.П. Снимките са правени в мноого ранна сутрин преди извършване на събуждащите ритуали, бързайки за работи и това си личи :) Почти нямат идея за фокус, но вече е късно поправителен, защото смокиновата тарта свърши.

Коментари

  1. Габи, добре си се завърнала!:-))) Усети се липсата ти, да знаеш!
    Много е хубаво това твое предложение днес: смокини, мед, орехи - предвещава да е изключително и неустоимо вкусно!:-)))
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те чака нещо.:-)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи,изглежда много вкусно-задължително ще го опитам! Много обичам подобна комбинация от мед,орехи и смокини-напомня ми за сладкото на баба.:)) Ще докладвам за резултата! :))
    Заповядай при мен да получиш награда! :))
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мони - много ти благодаря мила за наградата! И на мен ми липсваше цялата тази позитивна и зареждаща атмосфера :)
    Диди ще чакам отзиви после :) Благодаря, че сподели с мен тази хубава награда! Обещавам да я предам нататък! Пожелавам ти много усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам смокини и вече сезона им е открит:)!
    Рецептата е чудесна, Габи!
    Вкусно и ароматно!

    Поздрави и уютна вечер,Габи!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм любител на смокините Леви :) Планирам от доста време да направя тази рецепта и по законите на мърфи в деня, в който търсих смокини, за да я приготвя много трудно намерих :) Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи,
    тартата е страхотна! За работата да ти кажа, че тя винаги ще я има и трябва да намираме повече време за себе си и хобитата си.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Къде ходиш бе момиче:)
    Работа,работа,ама за любимото си блогче намирай време,я се виж какви вкусотийки приготвяш!
    Габи,мъжът ми веднага хвърли око на сладкиша,че смокините са му любими,така че,очаквай в скоро време копиране на рецептата,че е изумително вкусна!
    Поздравления за прекрасния сладкиш от мен и половинката!

    ОтговорИзтриване
  8. Напълно съм съгласна с теб Дани :) Тези дни осъзнах, че без хобито ми, което ме разтоварва макар и за малко, ми е много по-трудно да издържам на дългите натоварени дни.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате много се радвам, че сте харесали рецептата :) Ще чакам отзиви после! Хубава вечер на теб, майстора готвач :) и малката-голяма вече девойка!

    ОтговорИзтриване
  10. Добре дошла, честно да си призная почти всеки ден проверявах дали не си се върнала, защото изведнъж като че ли всички излязоха в отпуска и ми доскуча, а относно това което е по-нагоре го обожавам!
    Приятна вечер и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи,привет и добре завърнала се!Липсавше ни!
    Чеден десерт ни представяш!
    Съвсем наскоро я направих и аз тази тарта на Мария,но с кайсии,наистина се получи много вкусна!
    Аз пък правих снимките почти преди мръкване,та и моите не станаха особено ясни.

    Поздрави и хубаво утре!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Павлинка - тук съм вече! Реших, че никога няма да постигна пълна организираност, в която времето да ми стига и за многото работа и за разтоварване и затова просто се предадох и се върнах към блогърството:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Елексирче! Видях я твоята тарта с кайсии и очите ми останаха в нея! Страхотна е и съм планирала следващата да е такава :) Хубав и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Габиии,липсваше ми!Радвам се да видя новата ти рецепта!Много вкусно звучи тази тарта и ще пробвам.Наистина да се направи сладко от смокини си е жив подвиг.Имам рецепта за 1 доза от 40 смокини и бях правила над 50 дози.Беше си героизъм.А ти си започнала с това сладко!А това значи,че си роден кулинар!
    Поздравления от мен за вкусната тарта,и с орехи-мммм!Неустоимо е!

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам смокини... По нашия край си нямаме. Та обикалям по пазара, да си намеря. Щом открия със сигурност ще опитам това изкушаващо предложение да направя.

    ОтговорИзтриване
  16. Ей, Габи, добре дошла отново! Чудно завръщане с този мой любим плод, вие двете с Леви така ме потопихте в едни смокинови фантазии, че от няколко дни дебна кога ще докарат хубави смокини и при нас, за да станат тези фантазии сладка реалност :)) Много хубава рецепта, с удоволстие ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Габи, радвам се, че се завърна! Тартата изглежда чудесно, не се учудвам, че вече я няма ха-ха:))
    Спокойни сънища!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Бети :))) И на мен ми липсвахте вие и кулинарстването, обмяната на идеи и слънчевото настроение, което ми давате :) Сега като се връщам назад се чудя как съм го направила това сладко - не знам сега дали бих могла :))

    ОтговорИзтриване
  19. Добре заварила Мария - както казва моята баба :) И на мен ми беше трудно да открия хубави смокини, но се бях заинатила да направя точно този сладкиш :))) Хубав и лъчезарен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Жани :) Наистина свърши за учудващо кратко време. Даже мъжът ми, който изобщо не обича смокини каза, че аромата на изпечения сладкиш го е разубедил от всякакви предубеждения :)Усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Обожавам смокини!
    Особено ароматът им.
    Благодаря за предложението.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятен аромат имат в сладкиш наистина. От скоро пробвам сладкши с плодове, но вече откривам съвсем нови аромати и вкусове на плодове, които мислех че познавам :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации