Билков хляб с кашкавал

Преглеждайки сътвореното от мен през последните няколко месеца установих, че най-вероятно създавам у вас погрешното впечатление, че вкъщи най-хранителния продукт е шоколада, а дневното ни меню е от десерти и ... пак десерти :) Честно казано мъжът ми е най-трудния ми дегустатор, защото не обича много, много сладки неща и ако може би избрал да му правя само бисквитена торта, кекс и макарони на фурна.
Днес избрах да ви покажа неговата най-любима питка, която се прави всяка седмица и този път вече успях да я заснема преди да бъде нападната и унищожена още топла :) Рецептата е на Танита и ако до сега не сте посетили нейния блог това е пропуск, който трябва бързо да поправите, защото има невероятни неща. Обикновено приготвям двойна доза, защото е наистина много вкусна, но ще ви дам необходимите продукти за стандартното количество:
- 4 ч.ч. пресято бяло брашно;
- 2 ч.л. суха мая;
- 1 с.л. захар;
- 1 с.л. сол;
- 1 яйце;
- 2 с.л. олио;
- 1 1/3 топло прясно мляко;
- 1 ч.ч. настърган кашкавал;
- 1/2 пакетче краве масло;
- чубрица;
- магданоз;

В голяма купа поставете брашното, солта, захарта, сухата мая, олиото, яйцето и с помощта прясното мляко замесете меко тесто. Накрая добавете кашкавалът. При необходимост добавете още малко брашно или мазнина, за да съберете тестото. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си. Разтопете маслото и леко го охладете. Добавете чубрицата и магданоза. Аз използвах суха чубрица и пресен магданоз. Оформете малки топчета, които оваляйте с маслено-билковата смес и подредете на топчетата в кръгла тава на два реда. Оставете отново да втаса за около 20 мин. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.

По оригинална рецепта замесването се прави в машина за хляб, но аз отскоро открих простото удоволствие от това да замесиш сам хляб и да го оформиш със собствените си ръце и дори да вградиш себе си в него. Никой не е по-голям от хляба ...

Коментари

  1. Габи, впечатлението, с което аз поне оставам, посещавайки блога и разглеждайки рецептите ти е, че предлагаш неща, които аз също бих направила, т.е. рецептите ти отговарят на вкусовете вкъщи. Всички са еднакво изкусителни.:-)))
    Тази рецепта съм я виждала интерпретирана няколко пъти, твоята реализация ми харесва страшно много.
    Надявам се и на дегустатора да му се услади.:-)))
    Поздравления, Габи!
    Слънчеви усмивки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря Мони за милите думи и моето усещане е същото :)
    А дегустаторът вече почти е приключил с питката:)

    ОтговорИзтриване
  3. Габи ,питката е разкошна. :)
    И аз честичко слагам "мерудии" , като си правя хляб. Виж за кашкавал не ми е идвало на ум, така че благодаря за идеята! ;)А месенето на ръка и на мен ми доставя удоволствие - така че добре дошла в клуба на обичащите да месят ръчно. :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Миро! Спомням си, че с помощта на един хляб в кексова форма открих твоя сайт :) Аз имам още много да се уча за месенето, но ми доставя голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  5. Габи,много ти е хубава питката!И аз я харесвам,става бързо,лесно и е много вкусна!

    Хубав ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря! Наистина е любима рецепта. Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации