събота, 23 юли 2011 г.

Шоколадови бисквити "Трюфел"

Това са едни от най-любимите ми бисквити и не може да не бъдат представени в блога :) Не са трудни за приготвяне, но трябва да си предвидите повече време, защото трябва да изчаквате на различни етапи ту да се загрее сместа, ту да се охлади, ту почти да замръзне, но ви уверявам, че си заслужават. Определено са подходящи за поднасяне на гости и при специални случаи, защото имат интересен вид, а за вкуса ... просто ще кажа - Шоколад и пак ШОКОЛАД :)
Не мога да посоча оригинален източник на рецептата, защото ги приготвям вече трета година и отдавна съм загубила дирите на първото листче. Самата рецептата е популярна и предполагам, че повечето от вас я познават. 
Необходими продукти:
- 200 гр шоколад (аз най-често използвам натурален, но дава по-горчив привкус и понякога го правя и със 100 гр. млечен и 100 гр. натурален);
- 110 гр/ 5 1/2 с.л. кристална захар (този път ги направих с кафява захар Мусковадо и определено има разлика, но до сега съм използвала обикновена и също се получават много добре);
- 90 гр краве масло;
- щипка сол;
- 3 яйца;
- 210 гр/ 21 с.л. брашно;
- 25 гр/ 5 ч.л. какао;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- пудра захар;
- 1 ч.л. ванилия.
По желание:
- шоколадов чипс;
- канела;
В началото на моите по-сериозни кулинарни опити много ми беше трудно да си избера рецепти, защото почти всички публикации в Интернет посочват продуктите в грамове. Използвах сложна система от сравняване на съответния продукт в таблица и пресмятане на съотношението между грамове и техния еквивалент в супени лъжици. Предизвиквах голям смях вкъщи като ме видеха да меря брашно за питка със супени лъжици :) Това е от ерата преди да си купя електронна везна, но честно казано специално за тази рецепта може да си позволите мерене с лъжица и малките отклонения в грамовете няма да повлияе значимо върху крайния резултат, затова давам и грамажите и техния еквивалент в лъжици.
Да започнем и със самото приготвяне. Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Отместете от печката и добавете захарта. Изчакайте шоколадовата смес да се охлади и започнете да добавяте едно по едно яйцата като разбивате добре сместа след всяко от тях. Добавете и ванилията. Пресейте брашното с какаото, солта и бакпулвера и започнете да го слагате в шоколадовата смес. Покрийте съдът с фолио и го оставете в хладилника за поне час. Тук аз отново реших да експериментирам и разделих сместа на три части. Едната част я оставих без добавки, към втората сложих канела, а към третата добавих шоколадов чипс.
Пригответе си тава покрита с хартия за печене или намазана с масло. С помощта на чаена лъжичка вземайте от сместа и оформете малки топчета. Всяко от тях оваляйте в дебел слой пудра захар и върнете в хладилника за около 5 минути. Загрейте фурната на 160-170 градуса и печете около 10-15 минути. Като извадите бисквитките са доста меки, но не се изкушавайте да ги печете повече, защото като изстинат те стават хрупкави отгоре и с една неустоима мека сърцевина... Усещате ли аромата на шоколад, канела и хубаво настроение :) Пожелавам Ви много усмихнати почивни дни, а аз заминавам на малко пътешествие и да видим какви подаръци ще ви донеса от там :)

9 коментара:

  1. Габи, тези бисквитки ме накараха здраво да преглъщам , само с вида им. А докато четях, едва не се "удавих". :))) Чудесни са , а и не звучи толкова сложно да се приготвят! ;)
    Приятно пътешествие и си чакаме "подаръците" ! :)))
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много шоколадово! Невероятни трюфелчета! Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастични са! И не мога да не отбележа, че това са най-красиво оформените трюфелчета, които съм виждала напоследък! Браво, Габи - не знам как ще спя тази вечер, сигурно ще ги сънувам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Габи, фантазия са, ще ги опитаме тези трюфели!М-м-м...

    ОтговорИзтриване
  5. Габи,разкош-и като рецепта,и за снимките!
    Познати са ми тези сладки,но не съм ги правила още!Усетих обаче аромата на школад и канела чак през монитора!Сигурно трудно можеш да спреш да си взимаш още една,и още една!
    Пожелавам вълнуващо пътуване!Чакаме те!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, прекрасни са ти се получили трюфелите! Аз ги правя, но обикновено все около Коледа и Нова Година, макар че те могат да се приготвят целогодишно, щом като има шоколад, нали?:-)) Харесва ми добавката на канела. Сигурно им придава много приятен и наситен вкус.
    Пожелавам ти една незабравима почивка, пълна с много вълнуващи емоции! И те чакаме свежа, отпочинала, с нови идеи!:-)))

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Миро - наистина не се приготвят никак трудно :)
    Траяна, наистина са мнооого шоколадови, като за шокохолици :)
    Павлина ще се радвам ако ги опиташ и след това споделиш впечатления от рецептата!
    Елексирче наистина не може човек да спре да си взима като започне :)
    Мони аз много обичам аромата на канела и се опитвам да я слагам на почти всичко ... понякога за ужас на околните :)
    Много благодаря на всички за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  8. Това са много, много любими топчета у дома... Дечковците им викат КУКУУУИИИСССС и ако ги има нон стоп сигурно няма да гризнат нищо друго ... за моя радост. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Хаха :) Страхотно име за бисквитките! Да си призная и аз бих похапвала само от тях ако има кой да ги прави постоянно :)

    ОтговорИзтриване