До водопадите, детството и обратно

Никога не започвайте фотосесия със снимка на магаре! Рискувате да получите доста "магарешки" резултат :) В началото на пътуването до Крушунските водопади и до моето родно място първата снимка, която направих беше на едно много любопитно магаре, което се опита да се качи на автостоп. И когато се прибрах се оказа, че една сериозна част от снимките, за мой ужас, са доста призрачни и не съвсем на фокус.
Самите водопади са приказно място. Преди да отида имах сериозни съмнения какви щети са нанесени от построяването на еко-пътека, но тя наистина не отнема от красотата им, а просто дава възможност да им се насладите напълно.
Въпреки, че ако го правите в компанията на деца в ранна тинейджърска възраст рискувате да ви се сторят като поне шестия кръг на ада, защото местността е пълна с хлъзгави места, пропасти, пещери и безброй потенциални опасности за любопитковци и ще се чудите къде по напред да гледате. Но пък малчуганите накрая ще се окажат доста мокри и безкрайно щастливи от изследваните тайни пещери

и откритите съкровища :)
Няколко практични съвета: Не ходете през почивните дни! Вероятността да видите основно гърбовете на безкраен брой хора, вместо водопадите е твърде голяма. Носете си вода, защото ако изберете да минете пълния маршрут на екопътеката ще ви трябва поне час и половина. Вземете си много удобни обувки и приемете, че ще се намокрите :)
Лично на мен много ми хареса факта, че мястото наистина се поддържа чисто, въпреки тълпите, а и цените на паркинга, входа и храната са доста прилични.
За десерт ще ви почерпя с малко снимки от мястото, на което прекарвах всичките си летни ваканции - в къщата на баба :) Нали знаете - място, на което винаги имате поне по един верен приятел, който да ви чака.
Място, на което времето сякаш е спряло и ви приканва да се отпуснете и да забравите забързания ритъм на ежедневието.
 Място, на което ви чака нещо вкусно приготвено от бабините ръце - специално за вас.

Място, където да си зелен е нещо нормално, а не част от кампания.
Но и най-хубавите неща имат своя края и трябва да се поеме дългия път обратно, по който може изненадващо да откриете къщичка на баба Яга да се съредновава със старите детски люлки за вниманието на малчуганите.
Или пък осветени пътни знаци, които се захранват от слънчева енергия. А дори може да откриете, че пътувате в тунел от зеленина. Пътуването винаги е по-интересно от пристигането :)
Това беше от мен. За най-търпеливите да прочетата всичко има подарък - парченце баница :)

Коментари

  1. Чудесни снимки и полезни съвети!
    А от бабината баница, няма по-вкусно нещо!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, прекрасен туристико-гурме репортаж. Има си всичко и толкова хубаво написано, с такива сладки снимки. За резил, още не сме ходили до тези Крушунски водопади, само са ни разказвали много хубави неща и следователно е крайно време сами да се убедим.:-)))
    Чупвам си мъничко от бабината баница, нещата, излезли изпод нейните ръце, винаги са най-вкусни!:-)))
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица, Габи!:-))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Траяна - наистина това е нещо направено с много любов и това се усеща във всяко парченце :)
    Мони бяха големи емоции с тези снимки и накрая се оказах с много по-малко от заснетите :) Но мястото наистина си заслужава, а и може да се комбинира с посещение на Деветашката пещера, която за съжаление сега беше затворена за посетители. Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи,Крушунските водопади отдавна искам да видим,но все още не сме се наканили.Със сигурност е много красиво.Хареса ми това,че има и еко пътека.Трябва да се посети непременно.
    Благодаря,че сподели,че е по-добре да се ходи в делнични дни,както и за целият разказ!
    Заповядай при мен за една вкусна наградка!

    Спокойна нощ и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Така е Елексирче, наистина е много красиво особено през този сезон. А аз въпреки, че вече бях там вече си правя планове да отидем и есента :)

    ОтговорИзтриване
  6. Габи,толкова сладко си разказала за цялата разходка и тези чудесни снимки...!Баницата- не се съмнявам,че е била невероятно вкусна.И на мен най-вкусни са ми баниците от моята баба.А твоята баба сигурно се гордее с кулинарните подвизи на внучката си.И има защо.Продължавай да ни радваш в уютния си блог.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Бети за милите думи и добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,сестра ми в момента е на водопадите и се чухме по телефона.Беше много екзалтирана от различните цветове на водата и от месността Крушуна!Благодаря,че ме разходи из това живописно иприказно място!Задължително ще го посетя!
    А за ницата на баба ти-само възрастните жени умеят да правят такава баница сигурна съм,че е била невероятна!
    Толкова е хубаво да можеш да се върнеш в детството...

    ОтговорИзтриване
  9. Много се радвам, че и е харесало! Това наистина е приказно място и си заслужава дългия път до там :)Пожелавам ти да намериш време за почивка там!
    А за нашите баби ние винаги ще си останем деца и е много хубаво да се почувстваме макар и за ден пак така безгрижно и по детски щастливи :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации