Парти кюфтенца с крема сирене

Време е да дам малко почивка от ягодите и десертите :) Днешната рецепта е различна от традиционните пържени кюфтета или на скара. Аз не съм голям любител на изделията от кайма, но все по-често се опитвам да ги приготвя, защото мисля, че е въпрос да открия рецепти, които ми харесват, а не толкова до любим или не-любим продукт. Позволих си да импровизирам спрямо оригиналната рецепта, защото нямах всичко налично. Ето и моят резултат.
Необходими продукти:
- 250 - 300 гр. кайма;
- 1 зелена чушка;
- 1 люто зелено чушле (по желание);
- 1 глава ситно нарязан червен лук;
- 2-3 с.л. фини овесени ядки;
- 1/2 опаковка крема сирене Филаделфия;
- сол;
- червен пипер;
- черен пипер;
- чубрица;
- копър.
В оригиналната рецепта се слагат люти чушлета и чесън, но аз реших, че ако не познавате добре вкусът на гостите си е по-добре да не рискувате с лютото и чесъна. Но е въпрос на вкус и решение. Също така там присъства и добавка от пикантна сурова наденица, която пропуснах, но може да сложите, защото тя ще овкуси добре каймата като подправки. Аз понеже нямах и си сложих подправки по мой вкус.
Да се върнем на приготвянето. То има само една пипкава част - оформянето на самите кюфтенца - другото е лесно. Задушете в мазнина за кратко лука и ситно нарязаната чушка (и люто чушле). Добавете ги към каймата, заедно с подправките, солта и овесените ядки. Размесете добре каймата. Оформете малки сплескани кръгчета, в средата на всяко сложете по малко крема сирене, завийте и оформете като топче.
Наредете върху тава застлана с хартия за печене или с тефлоново дъно. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. От това количество продукти се получават около 20 парти кюфтенца. Аз оформих част от тях като нормални кюфтенца и ги хапнахме с пресни картофки на фурна - вкусотия голяма станаха :)

П.П. Обещах на Бети, че ще приготвя нещо от книгата The Teatime Cookbook, но ми е много трудно да избера, а половинката категорично отказва да има нещо общо, за да не излезе после той виновен, така че моля първите трима, които ще оставят коментар под тази публикация да си изберат по едно число от 42 до 316. Обещавам да приготвя рецептите, които съответстват на тези числа! А като компенсация за този тежък избор може, ако искат разбира се, да им изпратя дори да опитат това, което са избрали :)

Коментари

  1. Изглеждат много апетитни, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Габи, за каймата сме от една кръвна група :)
    И аз правя едни кюфтенца с овесени ядки, но твоите със
    сиренце ме плениха!
    И как си ги поднесла!!!!
    Числото е 48 :)
    Но ако не ти допада не го приготвяй!
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с каймата сме на вие от детските ми години и едва напоследък се опитвам да си променим отношенията и то като използвам почти само домашна кайма :) Благодаря за числото - много интересен сладкиш уцели :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи,сигурна съм че парти кюфтенцата са станали много вкусни,така както съм сигурна че това което ще приготвиш от книгата The Teatime Cookbook ще е чудесно.Но не бих ти посочила кой номер рецепта да направиш,по простата причина по която и аз ако съм на твое място не би ми било приятно някой да ми каже какво да направя аз.Има неща които не са ми силната част в кулинарията и понякога умишлено ги отбягвам.Затова ти предлагам сама да си избереш нещо от между 100 и 110.Кагът се стесни от 316 на 10.по лесно избераемо е.
    Късмет в избора и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за стесняването на кръга :) В интерес на истината 100 е рецепта, която определено смятах да пробвам и сега най-вероятно ще приготвя първо нея :) Поздрави!

      Изтриване
  4. 150!Бързам аз...:-)))и съм трета, защото мащерчицата е забравила да напише номерче!
    Оо,Габче ,чакам с нетърпение!
    Предполагам ,че в тази книга всичко е много интересно ....мм..за похапване естествено!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка наистина има много неща в нея като започнеш с дребни сладки, минеш през торти и стигнеш до желета и сладка :) Твоето номерче избра гръцки великденски хляб :) Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
    2. Мдааа..трябваше като Павлинка да ти кажа да затвориш очи и където ти посочи пръста в съдържанието... Но...какъвто бил късмета...Благодаря ти Габи!

      Изтриване
    3. Бетинка, намислила съм ти една компенсация - точно като за твоята творческа душа, но да видим дали ще ми стигнат уменията да го направя :)

      Изтриване
  5. Ох,малееееее да бързам невярваща, че имам шанса да избера .. и аз не знам какво още де!...Габи, голяма игра е паднала с тия кюфтен
    ченца....но ми звучат вкусно, може да си направя като пропусна каймата въобще и наденицата...изцяло вегетариански.

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно, аз обичам кюфтета, а тези ще ми харесат, защото съм правила едни със сирене и станаха много сочни! Страхотно! Прегръдка!
    ... а относно страницата, хващаш книгата, затваряш очи и каквото се падне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, наистина станаха сочни, а и за любители на крема сиренето като мен бяха идеални :) Сега ще пробвам с книгата и ще се отчета :) Прегръдка!

      Изтриване
  7. Габи, страхотни парти кюфтенца! Правила съм обикновени, но с малки формички, но тези са много сладурски, а и вкуснички! Чудесна идейка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, спечелиха ме с това, че не се пържат, а и има крема сирене вътре :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Много са сладурски кюфтенцата, Габи!
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блгагодаря ти Ели! И поздравления още веднъж за новите, красоти, които правиш! Лъчезарна седмица от мен!

      Изтриване
  9. Много симпатични, а не се съмнявам и вкусни кюфтенца! Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна, и на мен ми станаха симпатични от пръв поглед :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. За вкуса на тези кюфтенца не се и съмнявам...Чакам новите ти рецепта по желание на читателите ти,Габи.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Живе! Скоро ще се отчета с първата от тях :)

      Изтриване
  11. О, супер, Габче! С тия парти кюфтенца нещо добре изстудено как ще върви... :) Така де, като на парти! ;) Суровата наденица наистина придава чудесен вкус на каймата, и аз понякога слагам, а чушките и сиренцето са новост за мен, ще се тества обезателно!
    Желая ти хубава седмица! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, Мария а аз се чудех какво ми е липсвало, а то точно изстуденото :) Надявам се да ти харесат ако ги пробваш :) Прегръдки!

      Изтриване
  12. Габи,кюфтенцата са много закачливи,а със сигурност и вкусни!Правих преди време подобни по рецепта на Вики,наистина съчетанието на крема и кайма става супер!Трябва скоро да направя пак.Но виж овесени ядки не съм добавяла,това ще е новост за мен,благодаря!
    Чакам с нетърпение да видя и трите рецепти от книгата!
    Прегръдки и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, не мога да кажа, че се усещат овесените ядки - ако това те притеснява. Но се получава добре цялото това съчетание :) Първата рецепта от избраните три покажа съвсем скоро! Прегръдки и усмихнати дни!

      Изтриване
  13. Габи, супер идейка! Много сладко изглежда всичко. Сигурна съм, че освен за парти, тези кюфтенца са идеално предложение и за пикник сред природата. Прекрасен ден и слънчеви усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, определено ще си отиват с една слънчева полянка и други такива природни забележителности :) Усмихнат ден от мен!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации