Сладка баница
На вълна не-претенциозни десерти съм тези дни. Постоянстващото дъждовно време не ме мотивира да бъде по-креативна, но пък често истината е простите неща. Сигурна съм, че в интернет пространството това е популярна рецепта, но в моят случай оригиналът идва от златната тетрадка с рецепти на свекърва ми :)
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница;
- 3 яйца;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 ч.ч. пудра захар;
- 1 бакпулвер;
- 2-3 с.л. олио;
- 2 ванилии на прах;
- олио за намазване на корите;
- 1/3 пакетче краве масло;
Разбийте леко яйцата със захарта, добавете киселото мляко, ванилията, олиото и бакпулвера. В правоъгълна намазнена тава започнете да редите корите. Първо се слагат две кори, между които е намазано олио, а върху тях 2-3 с.л. от млечно-яйчената смес. После пак две кори и пак смес и така докато ви свърши сместа. Най-отгоре се завършва с кора. Баницата се нарязва на парчета и в прорезите се поставят малки парченца масло.
Пече се в предварително загрята фурна за 10 минути на 250 градуса, а след това около 20 минути на 180 градуса. След изваждане от фурната поръсете с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши леко. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Моето допълнение: Според мен би се получила още по-хубава ако се увеличи количеството на плънката и следващият път съм решила да я удвоя :)
Сладка неделя от мен!
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница;
- 3 яйца;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 ч.ч. пудра захар;
- 1 бакпулвер;
- 2-3 с.л. олио;
- 2 ванилии на прах;
- олио за намазване на корите;
- 1/3 пакетче краве масло;
Разбийте леко яйцата със захарта, добавете киселото мляко, ванилията, олиото и бакпулвера. В правоъгълна намазнена тава започнете да редите корите. Първо се слагат две кори, между които е намазано олио, а върху тях 2-3 с.л. от млечно-яйчената смес. После пак две кори и пак смес и така докато ви свърши сместа. Най-отгоре се завършва с кора. Баницата се нарязва на парчета и в прорезите се поставят малки парченца масло.
Пече се в предварително загрята фурна за 10 минути на 250 градуса, а след това около 20 минути на 180 градуса. След изваждане от фурната поръсете с малко вода и покрийте с кърпа, за да се задуши леко. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Моето допълнение: Според мен би се получила още по-хубава ако се увеличи количеството на плънката и следващият път съм решила да я удвоя :)
Сладка неделя от мен!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеГаби, като малка съм хапвала една млечна баница, но като, че ли беше с прясно мляко и яйца. Все се каня да я направя. Сега, като гледам твоята се двоумя от коя рецепта да започна. И така ми изглежда много вкусно! Хрупкава коричка, нежна вътрешност, и пудра захар за финал:) Страхотна е!
ОтговорИзтриванеБонбонче и аз съм чувала за този вариант, но все още не съм правила :) Ще опитам! Прегръдки!
ИзтриванеГаби, чудесна е със сутрешното ми кафе :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за закуската!
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря Дани :) Върви и с кафенце и с айрян и дори с чай :) Прегръдки и хубава нова седмица от мен!
ИзтриванеИ аз като Дани се наслаждавам на сутрешно кафе, и на тази невероятна баничка. Грабвам си парченце и продължавам да чета, че доста неща съм пропуснала...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ели, радвам се, че съм допринесла към сутрешното ти добро настроение :) Поздрави!
ИзтриванеЧудесна баничка,Габи-обичам сладките баници.
ОтговорИзтриванеПриятна неделя!
Благодаря ти Живе! Аз тъкмо се радвах на твоите бързи ябълкови питки! Непременно ще ги опитам :) Сърдечни поздрави!
Изтриванеchudesno izglazhda
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Радвам се, че Ви харесва!
ИзтриванеЧудна баница!
ОтговорИзтриванеМного я обичам! Аз я приготвям с прясно мляко, никога не съм опитвала с кисело. Трябва да пробвам твоята рецепта!
Поздрави и хубава неделя!
Благодаря! А аз още не съм опитвала с прясно мляко, но ще пробвам задължително :) Поздрави и усмихната нова седмица ти пожелавам!
ИзтриванеПрекрасна е станала! Много сочна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траянка! Наистина стана сочна :)
ИзтриванеО, аз не съм правила такава баница и много ми харесва, къде я кри до сега! Прегръдка и хубав понеделник!
ОтговорИзтриванеГаби, това е една от любимите ми баници, които знам от леля ми,единствената разлика, е че като се нареже се полива с горещо олио по нарезите и след опичането и поръската с водата се ръси с кристална захар...Който не е опитвал от тази баница да си направи- невероятно вкусна е! Горещо я препоръчвам!
ИзтриванеСкоро и аз ще я направя, като гледах твоите снимки и ми се прихапна!
Хубава и усмихната нова седмица!
Линка, крих я от себе си :) Нали се опитвам да съм на по-ограничено хранене, но не ми се получава :) Прегръдки и усмихната нова седмица!
ИзтриванеБети, наистина е много вкусна, а като се има предвид и колко е лесна и на мен отскоро ми е фаворит :) Прегръдки!
ИзтриванеЧудна, чудна!!! Обичам сладки баници, не съм пробвала тази, но не е късно, нали :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица и от мен :)
Никога не е късно за нова рецепта :) А аз покрай твоят маслен сладкиш с вишни съм на път да ги реабилитират като плодове :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеМного сладичко ми стана от тази публикация, Габи. :) Прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани! А на мен много ми допадна твоята солена баничка :) Поздрави!
ИзтриванеОлеееее колко съм пропуснала:( Ама така става като носиш не 1, не 2 ами към 10 дини под 1 мишница:) Сега ще си наваксам! Отново имаш чудесни предложения, Габче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Левинка, наистина сериозен график имате последния месец :) Аз активно ви следя във фейсбука и много ви се радвам! Стискам палци всички дини да успеете да ги пренесете много успешно :) Прегръдки!
ИзтриванеГабче, паг си приготвила нещо, което много обичам! Сладичко и сочно! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ради :)И на мен вече ми е от любимите! Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеВкусно, вкусно, Габи! Може да е непретенциозно, ама пък каква чудесна закуска е тази баничка! Моето мише ще я оцени високо, сигурна съм!
ОтговорИзтриванеИмам я в проекто-закуските, благодаря за рецептата!
Прегръдки и приятна вечер от мен! :)
Мария, наистина не е нещо сложно, а и на нас вече ни е в списъка със закуските :) Прегръдки и хубави, слънчеви и весели празнично-почивни дни!
ИзтриванеАко в златната тетрадка на свекърва ти е онази баница, която толкова обичах като дете, мога само да преглъщам тук сега;)
ОтговорИзтриванеМай е време да си припомня вкусът и!Благодаря!
Надявам се да е тя и да ти хареса :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби,много вкусно звучи баничката,а и точно такава сладка не съм опитвала,много съм любопитна за вкуса!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Роска, наистина се получи добре - въпреки моята неопитност по отношение каквито и да било неща с кори :) Сърдечни поздрави за хубави и слънчеви почивни дни!
ИзтриванеАз не съм голям любител на баницата в класическия й вариант, но сладка бих си хапнала с удоволствие.
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, Габи!
Хубава вечер!
Ели и аз не отказвам нищо сладко :)
Изтриванемного ми хареса
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесва! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеО, баничка със захар! Моята майка я приготвя и тя поръсена със захар, ама едра захар:) Не че има значение:)
ОтговорИзтриванеОбожавам сладка баница:)
И на мен вече ми е от любимите :)
Изтриване