Ягодов йогурт сладолед
От както пиша този блог доста често казвам, че нещо съм приготвила за първи път. И няма как да е иначе при морето от рецепти, които само те примамват да ги опиташ. И днес няма да е по-различно. За първи път приготвих домашен сладолед. Рецептата е доста лесна (отново) и в този сезон, вероятността да имате всичко налично вкъщи е доста голяма.
Признавам си, че съм мотивирана и един епизод от поредицата на Джейми Оливър - Кулинарна революция, в която споделяше какво се слага при промишлената направа на сладолед ... гледката още е пред очите ми и затова съм решила това лято да се опитам вкъщи да се консумира само домашен сладолед.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. нарязани ягоди (чашата е с вместимост 150 мл);
- 3/4 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. кисело мляко с висока масленост;
- 100 мл течна не-подсладена сметана.
Оригиналната рецепта е без сметана, но когато опитах направената смес, тя се оказа доста сладка и затова реших да добавя нещо по-неутрално като вкус. Не добавих още мляко, защото използвах домашно, а то има естествен леко кисел вкус и исках и него да омекотя. В кратце, защото се разбъбрих, ако искате може да изключите сметаната и да промените количеството захар съобразно вашия вкус.
Приготвянето е лесно - посипвате нарязаните ягоди със захарта и забравяте за тях за около 30 минути или дори час, като от време на време ги разбърквате, до почти пълно стопяване на захарта (ако не се изкушите да ги изядете междувременно). Разбийте леко киселото мляко и го добавете към пасираните ягодите. Накрая прибавете и разбитата с миксер сметана. Получената хомогенна смес замразете във форми по ваш избор във фризера. Аз избрах едни много симпатични силиконови форми за мъфини, които идеално оформиха сладоледени розички :)
На теория (поне това, което четох в нета) би трябвало на всеки 10 минути сладоледа да се изважда от фризера и да се разбива с миксер, за да не става на ледени кристалчета. Но след като избрах тези красиви форми се оказа, че освен леко да ги разбърквам с лъжичка няма как иначе да постигна разбиване. Резултатът е много вкусен, ароматен сладолед, който обаче може би е по-подходящ да се направи на клечка, защото е с доста ледени кристали :)
Ще продължа да опитвам до постигане на идеалния сладолед! Приемам всякакви съвети и препоръки :)
Признавам си, че съм мотивирана и един епизод от поредицата на Джейми Оливър - Кулинарна революция, в която споделяше какво се слага при промишлената направа на сладолед ... гледката още е пред очите ми и затова съм решила това лято да се опитам вкъщи да се консумира само домашен сладолед.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. нарязани ягоди (чашата е с вместимост 150 мл);
- 3/4 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. кисело мляко с висока масленост;
- 100 мл течна не-подсладена сметана.
Оригиналната рецепта е без сметана, но когато опитах направената смес, тя се оказа доста сладка и затова реших да добавя нещо по-неутрално като вкус. Не добавих още мляко, защото използвах домашно, а то има естествен леко кисел вкус и исках и него да омекотя. В кратце, защото се разбъбрих, ако искате може да изключите сметаната и да промените количеството захар съобразно вашия вкус.
Приготвянето е лесно - посипвате нарязаните ягоди със захарта и забравяте за тях за около 30 минути или дори час, като от време на време ги разбърквате, до почти пълно стопяване на захарта (ако не се изкушите да ги изядете междувременно). Разбийте леко киселото мляко и го добавете към пасираните ягодите. Накрая прибавете и разбитата с миксер сметана. Получената хомогенна смес замразете във форми по ваш избор във фризера. Аз избрах едни много симпатични силиконови форми за мъфини, които идеално оформиха сладоледени розички :)
На теория (поне това, което четох в нета) би трябвало на всеки 10 минути сладоледа да се изважда от фризера и да се разбива с миксер, за да не става на ледени кристалчета. Но след като избрах тези красиви форми се оказа, че освен леко да ги разбърквам с лъжичка няма как иначе да постигна разбиване. Резултатът е много вкусен, ароматен сладолед, който обаче може би е по-подходящ да се направи на клечка, защото е с доста ледени кристали :)
Ще продължа да опитвам до постигане на идеалния сладолед! Приемам всякакви съвети и препоръки :)
Габи, много изкусително е поднесен този сладолед в тази формичка. И е вкусен-убедена съм, защото моите деца непрекъснато забъркотват такива сладоледчета, като фаворит им е от лимони..:-))
ОтговорИзтриванеОтносно кристалите-Миналата година си купих от Кауфланд машина за сладолед, която се върти сама. Състои се от съд с течност, който се замразява няколко часа, а след това в него се поставя един контейнер,в който се излива течността за сладоледа , затваря се и се включва бъркането.Нещо като водната баня, но това е ледена... Неудобствата са две с поред мен- малко бръмчи, но може да се сложи в друго помещение да си се бърка, а второто е по-съществено- обемът е малък - около 800 мл. Какво са за нас тия 800 мл ?!
Бетинка, лимонов сладолед звучи много свежо - сподели рецепта когато имаш време :) Заинтригува ме с тази машина за сладолед, въпреки наистина малкият и обем ;) Ще видя дали ще си взема, а до тогава ще дерзая по старомодни начини и ще споделям опит. Прегръдки!
ИзтриванеМного вкусно ми звучи пък и красота голяма си направила Габи.Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодар, благодаря :) И аз много и се радвам на розичката :)
ИзтриванеГаби, седнала съм с лъжичка и похапвам :)
ОтговорИзтриванеКакво друго може да направи човек при вида и мисълта за сладолед :)
Аз правя също с плодове, но не ми се налага да го бъркам :)
Можеш да видиш тук :
http://beautiful-danito.blogspot.com/search/label/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4
Прегръдки и хубава вечер!
Дани супер си! Непременно ще опитам! Прегръдки!
ИзтриванеГаби, много сладки розички от сладолед! Чудесно предложение, а вероятно много вкусно и разхлаждащо. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти Дани, Наистина върши идеална работа за разхлаждане :) Хубава сряда от мен!
ИзтриванеГоляма красота, Габи! Представям си и каква вкусотия е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траянка! Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасен сладолед си приготвила, Габи! Веднъж опитали вкуса на домашно приготвения сладолед, трудно се минава отново този в търговската мрежа, нали? Не е трудно да се приготви, дори и без машина за сладолед - търпение, желания и капка любов са нужни за да станат чудеса. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЕви, наистина едва ли скоро ще си купя :) Решила съм да продължа с опитите, като вторият сладолед в списъка е бананов. Поздрави!
ИзтриванеИдеята за формичките е страхотна. Сладоледът изглежда много красив така, а съм сигурна и доста ароматен. И аз не бях правила домашен сладолед до сега, но съм се заканила тази година да почна и във всички рецепти, които имам се използва машина. Та сериозно се замислям дали да не взема една. Както Бети е обяснила, звучи като да е още една полезна кухненска вещ.
ОтговорИзтриванеХуба сряда, Габи!
Дени, съвсем в последният момент се сетих за тези формички, а ги имам от вече почти половин година и още не ги бях ползвала :) И аз се замислям за машина, но до тогава ще продължа с този тип опити :) Прегръдки!
ИзтриванеП.П. И да знаеш, че ти завиждам най-благородно за колекцията ти от книги :)))
Ех, че готино! Спомням си, че в детска възраст с моята сестра сме опитвали да правим сладолед, но имам спомен, че разбърквахме сместа в купа пълна с лед, сега ме заинтригува да питам! Този епизод за домашният сладолед не съм го гледала, но се и съмнявам за какво става въпрос! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛинка, този епизод беше за нещата, които се влагат в приготвянето на сладкиши ... изглеждах само 5 минути и не издържах и го изгасих ... искрено се надявам в България ситуацията да е по-различна, но за всеки случай реших поне сладоледа, вкъщи да не е купен.
ИзтриванеТова с купата с лед звучи много интересно! Ще чакам да разкажеш :) Прегръдки!
Габи, все още не съм пробвала да приготвя дом. сладолед но със сигурност ще пробвам това лято. Много красива сладоледена роза си приготвила :)!
ОтговорИзтриванеМариянка, благодаря ти! Ще ми бъде много интересно да видя и твоята рецепта за домашен сладолед! Поздрави!
ИзтриванеГаби, изглежда неустоим! Цвета на сладоледа толкова добре се е съчетал с формата която си избрала, толкова е нежно, розово-ягодово вълшебство!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти мила! И на мен са ми любими тези розички, а и ягодките :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби,получило се е много красиво и свежо -ще пробвам и аз това лято.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Живе, радвам се, че ти харесва! Ще чакам да споделиш твоята рецепта за сладолед! Поздрави!
ИзтриванеКаква красива сладоледена роза!
ОтговорИзтриванеПреди години съм правила домашен сладолед от истинско овче прясно мляко и още помня вкусът му.
Габи ще вземеш да ме навиеш да се пробвам отново.
Мммм, супер ми прозвуча това с овчето прясно мляко! Надявам се на пробваш отново и да сподели :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеСтрахотни розички,Габи!И сладоледената,и истинската!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност е било вкусно удоволствие!
Прегръдки!
Наистина беше Роска :) И почти свърши вече. Благодаря и прегръдки!
ИзтриванеЕхаа, какви прекрасни снимки, Габи! И аз почти не повтарям рецепти, а само нови неща. Вече даже и не казвам, че ги правя за първи път :D Чуден сладолед, това ми е любимият десерт!
ОтговорИзтриванеЗори благодаря ти :) Май е време и аз вече да да спра да се повтарям :) Поздрави!
ИзтриванеГабчо,
ОтговорИзтриванеаз съм правила домашен сладолед и без да бъркам на еди колко си време, кристали не завъдих. Обаче такава красота не съм постигала!Благодаря за удоволствието- голямо е!
Марта, да ти кажа вкусът е по важен :) Другото грабва окото докато не го опиташ. Определено съм решила да пробвам твоят рецепта със зелени смокини и бисквити :) Прегръдки!
ИзтриванеХа? Габчо, това ме ласкае;) Но сладоледът беше уникално вкусен- дори децата ми (капризните) го ядоха;)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Габи, с или без кристали няма да му простя на тази сладолед, ако ми попадне в ръцете! Много свежо звучи и със сигурност ще бъде изпробван лятото!
ОтговорИзтриванеВиждам, че сте се върнали от прекрасното пътуване :) Сега веднага отивам да надникна да проверя отчета ти ;) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата... имаме формички за сладолед на клечка и ще го пробваме. Усмихнат ден Габи.
ОтговорИзтриванеА, че какво им има на кристалите? Важно е да е ледено, като сладолед:)
ОтговорИзтриванеНа мен ми допадна рецептата и дори мисля, като направя, въобще да не вадя да разбивам на 10 мин:)
Каквото се получи:)