Ягодови кокоски

Днес е много хубав празник и за да почета всички именници няма да направя агнешко, защото съм сигурна, че ще откриете прекрасни рецепта от супер майстори в нета, а ще почерпя с едни много вкусни сладки. Рецептата е доста лесна и успях да я направя за времето, за което си приготвих спагетите за обяда. Оригиналът - тук.
Необходими продукти:
- 200 гр. пълномаслени кокосови стърготини;
- 100 гр. захар;
- 2 белтъка;
- 80 гр. ягоди (малини);
- щипка сол.
В самото начало, когато попадах на рецептата се бях отказала да я правя, защото нямам кухненски робот. След това обичайният ми инат надделя и реших, че въпреки всичко ще опитам. Предполагам, че за тези от вас, които имат това пособие, времето за приготвянето на ягодовите кокоски ще е не повече от 3 минути. Аз използвах една приставка, която имам към миксера - обикновена купа с два ножа, която обичайно служи за нарязване на лук. Свърши идеална работа.
Ето и технологията: слагате кокосовите стърготини в купата и ги смилате докато намалят обема си наполовина, добавете захарта и отново пускате за около минута. Идва ред на белтъците и щипката сол - тук ви трябват около 2 минути. И накрая добавете леко нарязаните ягоди и "блиндирате" до желаната от вас консистенция. Аз ги приготвях вече два пъти, като в първият случай пасирах до край ягодите, а във втория оставих да има цели парченца. Въпрос на вкус - на мен ми харесаха повече изцяло пасирани. Оригиналната рецепта е с малини и смятам, когато им дойде сезонът да опитам и с тях.
Загрейте фурната на 160 - 170 градуса. Застелете тава с хартия за печене и с помощта на лъжица за сервиране на сладолед оформете сладките. Разбира се същото може да се направи и с обикновена лъжица :) Печете около 20 - 25 минути или по получаване на лек златист цвят отгоре, изключете фурната и ги оставете още 5 минути вътре. Не се притеснявайте, че сладките са много меки веднага след като ги извадите от фурната. По-късно те ще станат твърди, а ако ги затворите в метална кутия за една нощ, на другата сутрин ще са станали много сочни и ароматни. Получават се 9-10 ягодови кокоски.
Весел празник на всички именници и да са живи и здрави!

За малко за забравя отново. Соня ме покани да покажа кулинарната си библиотека. Най-накрая успях да отделя време и да ги събера и снимам - нямам кой знае каква колекция, но пък и не ми е и това целта :)

Може би има още някое списание или книга, но у нас никога не е ясно от къде може да изкочат. Ако някой си хареса някоя книга - може да споделя рецепти от нея ;)

Коментари

  1. Габи, точно за подобни кокоски си мислех тези дни.. Много добре изглеждат, а и с този аромат :)
    А, дали ще се получи със замразени малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори и аз ги мислех две седмици тези кокоски :) Погледнах пак оригиналната рецепта и тя е правена с пресни малини, но не виждам защо да не стане, стига след размразяването леко да ги изцедиш ако пуснат много сок. Иначе предполагам, че ще разводнят сместа и ще се разлеят самите сладки. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Габи, големи сладурчета :)
    И ароматни....
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина са много ароматни :) Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Хммм, горски плодове и кокос? - Любимо, значи ще се пробва!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица, Габи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Сполучлива комбинация се получи. Слънчева седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Габенце, страхотни, да знаеш ще ги направя, за моя радост разполагам с робот и го ползвам за какво ли не, но това което ползваш е точно същата приставка, така че ти имаш половин робот и си се справила перфектно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, сигурна съм, че с робот ще е по-лесно най-малкото защото сигурно каната е по-голяма :) Моята едва побра това количество продукти. Наистина стават супер лесно :) Прегръдки и слънчева седмица на морето от мен!

      Изтриване
  5. Габии,страхотни рошльовци :))
    у дома почти винаги се намират кокосови стърготини,така че ще се пробват задължително,само да дойде сезона на червените плодчета :))
    спорна нова седмица и прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, чудесно ароматно предложение и влиза в графата за бързи рецепти- понякога се налага човек много бързо да приготви нещо сладичко...
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Марийче и у нас е така с кокоса :) Мъжът ми все се шегува, че гледам да не остана с по-малко от половин килограм наличен :) Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Mного свежа рецепта ,Габи , а щом има и кокос :) веднага минава в графа ''любими''...умирам си за кокосови неща :) ! Благодаря ,че я сподели !
    Хубава нова седмица ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ивана :) Все по-голяма ни става групата на любителите на кокос :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Много сочни и ароматни сладки!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, наистина такива се получиха :) Пожелавам ти много усмихната нова седмица!

      Изтриване
  8. Габче, нямам търпение да опитам:)Страхотни:)


    Още веднъж благодаря за милото отношение, вниманието! Подаръчето ни е страхотно!

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, радвам се, че ви е харесало :) Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  9. Габи, пак се върнах тук и ....моля да ни представиш, когато имаш вдъхновение и желание нещо от Sugarcraft ili Teatime

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, четеш ми мислите :) Със сигурност скоро ще има нещо от Teatime, а от книгата за захарното изкуство съм леко респектирана и все още не съм се осмелила да опитам нещо от нея, но твоята молба ще ме мотивира :)
      А на кокоските наистина им е голям бонус бързината. Прегръдки!

      Изтриване
  10. А, странно, предния ми коментар е изчезнал...
    Кокосовите ти сладки изглеждат страхотни, а това, че са толкова бързи е голяяяям бонус!

    ОтговорИзтриване
  11. Тази рецепта отива в графа "Ще се прави!".
    Дано да ми се получат, че напоследък съм излязла извън кухнята :))
    Хубава седмица, Габи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако ти харесат и ги направиш :) Не отнемат много време, а са ароматни и вкусни. Поздрави!

      Изтриване
  12. Габи много ароматна и хубава рецепта. Заприличаха ми на сладоледени топки:)
    Прекрасни са.
    Хубав и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, наистина приличат на сладоледени топки и това беше и подсказка за следващата ми публикация :)

      Изтриване
  13. Много свежи кокоски! Ароматни, вкусни и красиви. Ами аз се чудех защо казваш, че нямаш кухненски робот, като това на снимката си е робот. Габи, страхотни са да ти кажа и без робот ще мачкам и стържа, но ще ги направя:):). За щастие имам, та ще ми е по-лесно:). Габи, книжките ти са чудесни и не е необходимо да са много при този интернет:), но ти си имаш завидна колекция:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, не смея да го наричам робот, защото току виж се възгордял :) Шегувам се - просто купата е доста малка, а ножчетата не са много добри и затова направих половин доза, колкото да може да се поберат вътре. Не знам защо си представям, че робота е едва ли не някакво мистично чудо, което само ще прави всичко а аз само ще пека и ще похапвам ;) Прегръдки!

      Изтриване
  14. Габчо, обичам кокоски, а само като си представя за добавения ягодов аромат и ми зауха наоколо;)
    Прекрасна идея! И да ти кажа- кулинарната ти сбирка е доста внушителна- радва ме;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! А за кокоските гарантирам за аромата, който ще покани бързо гости от съседите ;) Прегръдки!

      Изтриване
  15. Габиии тази рецепта ще я пробвам още тази седмица! Благодаря! А това някаква игра ли е за книгите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват :) А относно книгите има игра, която е горе долу на принципа предай нататък - получаваш покана за нещо, както е в случая да покажеш кулинарната си библиотека и от своя страна я предаваш нататък като публикуваш снимки и пишеш покана в публикацията до други блогъри да покажат своите. Тъй като на много места вече видях снимки на библиотеки реших да каня нови хора, за да няма повтаряне. Това е :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Габи, много ще да са вкусни тези кокоски! Вземам си 2, 3 :))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации