Десерт с бяло вино и грозде

Ако сте от Бургас или сте били там през миналата седмица може би сте забелязали жена с леко налудничав поглед, която влиза с устрем в магазини за домакински потреби и си мърмори тихичко - "Дали, ако се прибера с още една чиния, вече ще ме изгонят от вкъщи?". Да, познахте - това бях аз :) Освен в пазаруването тези дни не ми вървеше в почти нищо друго. Бях решила да се похваля с някои от придобивките си и да посветя публикацията си на Роси, която е виден чийзкейколюбител и ми отвори очите за този вид десерти, които аз някак пренебрегвах неоснователно. Рецептата - "Чийзкейк с бяло вино и грозде", е от една книжка, с която се сдобих по време на това пътуване "Плодов пир от А до Я". Спечели ме с интересната си комбинация на продукти и с това, че се приготвя без печене. Но едно са плановете, а друго реалността. Въпреки, че по съдържание и начин на приготвяне десерта е чийзкейк, то по външен вид (за сервиране) не се получи. Не успях да го нарежа на красиви триъгълни парченца, но това не му попречи да изчезне почти за 60 секунди :) За тези от вас, които не съм успяла да обезкуража и все още са любопитни как се прави чийзкейк с бяло вино ето и необходимите продукти:
- 80 гр. краве масло (100 гр по оригинална рецепта);
- 150 гр. захар (200 гр по оригинална рецепта);
- 50 гр. едро смлени бадеми;
- 150 мл течна неподсладена сметана (200 мл по оригинална рецепта);
- 150 гр. натрошен корнфлейкс;
- 100 гр. заквасена сметана;
- 2 с.л. ябълково желе;
- 70 гр. пудра захар (100 гр по оригинална рецепта);
- 175 гр. крема сирене Филаделфия (125 гр по оригинална рецепта);
- 50 мл бяло вино (75 мл по оригинална рецепта);
- 250 гр. бяло грозде без семки;
- 3-4 с.л. захар за овалване.
Направих някои корекции на количеството продукти, защото би се получил доста сладък десерт, но за който го предпочита по този начин съм написала и оригиналните количества. Разтопете маслото в по-голям съд и добавете кристалната захар (150 гр.). Разбърквайте сместа на слаб огън до леко карамелизиране на захарта. Прибавете бадемите, корнфлейкса и бавно и полека и течната сметана, като бъркате до сгъстяване на сместа. Покрийте дъното и стените тортена форма с алуминиево фолио и леко го намазнете. Аз използвах форма за тарта с диаметър 22 см. Разстелете леко изстиналата смес на дъното на формата и с помощта на лъжица направете борд около стените с височина около 2 см. Приберете в хладилника до окончателно стягане на подложката за чийзкейка. При мен това отне около 30 минути. Извадете охладената форма и на дъното разстелете на тънък пласт ябълковото или гроздово желе. Разбийте заквасената сметана с пудрата захар и постепенно добавете крема сиренето. Накрая идва ред на бялото вино. Кремът се разбива до гладка смес, но не прекалено много, за да не се втечни, и се изсипва върху желето. Може би би се постигнал още по-стегнат крем ако се добави малко желатин. Хубаво е десерта да престои няколко часа в хладилника. А накрая, преди поднасяне, наредете измитите и оваляните в кристална захар гроздови зърна.
Признавам си, че не съм голям фен на десертите с алкохол, но в случая се получи много интересна комбинация създаваща настроение, с лек уклон към предстоящите празници :)
А ето и другата ми придобивка от Бургаският пазар:

И за финал е това "вито колаче", което опитах в центъра на Бургас. Не успях да разбера точно какво представлява тестото, но приличаше на сладък хляб с канела, кокос и захар. Хареса ми, а и винаги трябва да се пробват нови кулинарни предизвикателства :)

Коментари

  1. И аз си падам по чийзкейковете, такъв не съм опитвала, ма съм заинтригувана:-)
    А колачето е също много впечатлително:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мъхче :) Наистина е необичаен. Хубав и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, много си ходила по Бургаския пазар!
    Нямах никакво време миналата седмица и затова не съм те видяла:)
    И аз съм любител на чийзкейкове, а твоето предложение е чудесно!
    А е и с грозде!
    Успешно пазаруване !

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, беше само за няколко час, но наистина се забавлявах, както и другите пазаруващи по същото време в магазините :) Предполагам, че рядко се случва някой целенасочена да пазарува само чинийки и други подобни! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи,звучи вкусно!забавно коледно пазаруване ти пожелавам!Жалко ,че ми е далече Бургас- за да споделим шопинга- друго си е когато си със съзаклятник!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи какво е това сладкишче, леле... чудо е, цяла торта. Колкото до колачето тука ги има и аз винаги съм чудела какво всъщност е това, мисля че тесто като за понички меко и с яйца и после се изпича на ония въртящите валячета.. ама се изказах, ако намериш рецепта за него ще съм много щастлива да пробвам. Сладкиша е мисия невъзможна за сега... :) имам прекалено много помощници.

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, страшни снимки си направила на тази вкусотия!
    Габче и да те изгонят, грабвай чинийките и право у нас:), аз няма да те върна:)))
    Прегръщам те миличка:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, мила, благодаря! Пазаруването беше в откраднатите моменти по време на една командировка - кратко, но приятно. Наистина би било по-добре със съзаклятник :)

    Иве, значи е съвсем същото! Снимах и валячетата, на които ги пекат, но с телефона и снимките не се получиха добре. А тестото наистина изглеждаше едно мекичко ... аз го оприличих на козуначено тесто... ако намеря рецепта ще споделя! Прегръдки на теб и малките помощнички!

    Кате, внимавай, че току виж ти се изсипя с няколко кашона :) Вкъщи само като намекна, че май ни е време за нов шкаф и половинката веднага пита - за чиниите и другата посуда ли е :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ехааааа ,че прекрасно сладкишче си спретнала Габи.
    Много са ти хубави и снимките.
    Чинийката е супер все пълна да е.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Габи, чудно сладкишче, разкошна чинийка и много нежни снимки. Пък ако имаш дертове и нямаш къде да прибираш чинийките, пращай ги насам аз ще ти ги съхраня :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи, заинтригува ме заглавието:0, и надникнах да видя:):). Габи, прекрасни снимки, бялото винаги ми е създавало особена атмосфера, приятна, релаксираща, чиста! Чинийката е много нежна, празнична, красива, искам и аз на Бургаския пазар:). Десерта е чудесен, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  12. Габче, ползотворно е било пътуването до Бургас!:):):)
    Предложението ти е много интересно!Обожавам чийзкейкове, а тази рецепта определено ме привлече! Благодаря, че я сподели!

    Прегръдки и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Зиче, благодаря :) Напълни се, но ми падна батерията на фотоапарата и не успях да снимам. Прегръдки и хубав ден!

    Ели, може скоро да се стигне и до там :) Нещо съвсем нямам място у дома. Поздрави!

    Candy, само кажи и тръгваме:)Там определено беше по-топло от София. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Леви, определено беше интересно и ползотворно! Радвам се, че ти харесва рецептата, въпреки необичайността на съставките :)Прегръдки и хубав ден!
    П.П. Много благодаря за съдействието по моята поръчка! Надявам се, че не съм ви създала много главоболия :)

    ОтговорИзтриване
  15. Габи,десерта е страхотен!Има ли обилно крем аз съм впечатлена на момента!Чинийката и плетената покривчица са впечатляващи!Радвам се,че съм ти заострила вниманието към чийзовете,заслужават си определено!
    А страстта към пазаруване на посуди и аз трудно я владея в разумните граници,затова просто си забранявам да влизам в такива магазини :))!
    Защото вляза ли празно няма!

    Сърдечен поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Габи, честити нови придобивки! Интересно е било на бургаския пазар.
    Десертът е много примамлив!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  17. Роска и аз се опитвам да се удържа от посещения на такива магазини, но реших, че като е в друг град и не се брои ;) Прегръдки и хубава вечер!

    Благодаря ти, Ели! Наистина се забавлявах, а и като съм близо до морето се чувствам още по-добре, макар и по-работа:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Габи,....все едно гледам Симфония в бяло.....Толкова нежно стои твоя десерт на фона на това нежно миленце ..... Новата ти придобивка от Бургаския пазар е също прекрасно допълнение- много красива и нежна!Честита, нека те радва и ти носи много късмет!!! Желая ти много настроение тази вечер! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Нежно, нежно, нежно! Прекрасни нещица:)

    ОтговорИзтриване
  20. Чийзкейкът е много красиво декориран! С бяло вино не съм опитвала, но предполагам е бил доста вкусен, след като така бързо се е изпарил :-)!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  21. Много Ви благодаря момичета! Прекрасна и уютна вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  22. Впечатлена е меко казано че съм, Габи! Страхотна рецепта, невероятна аранжировка и много красива чиния! Сърдечни поздрави с пожелания за незабравими празници! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Еви, много благодаря! Рецептата е по-необичайна, но мисля, че е успешен експеримент. А чинийката и на мен вече ми е от любимите :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. ехааа...значи най-сетне има такива колачета и в България. За сега само в Будапеща съм опитвала...на нещо като мини фестивал ...печаха ги на улицата...
    мисля че повече инфо има тук...http://en.wikipedia.org/wiki/Kurtoskalacs
    тук един линк как се правят - http://www.youtube.com/watch?v=fCB0Btymb3Q
    а ей тук и рецепта - http://www.joepastry.com/2011/making-chimney-cake/
    Но да си призная тази част с навиването на точилката и печенето на жар ми се струва доста трудно за постигане в домашни условия.
    успех

    ОтговорИзтриване
  25. Огита, страшно ти благодаря за линковете! Не вярвах, че ще намеря рецептата! Наистина е сериозно предизвикателство това с печенето на жар, но обичам предизвикателствата :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации