Постна баница с моркови и сушени плодове
След празничната вечеря едва ли ви се мисли за храна, но все пак реших да ви представя една рецепта за баница, която е бърза и лесна. Идеята ми хрумна от един "Морковеник", който прочетох в Кулинарен журнал, в който към морковите се добавя грозде. Ако искате може да направите баницата и по този начин. Уверявам ви, че вкусът и няма нищо с вица за Зайо Байо и Тортата с моркови, а и повечето от вас знаят колко хубави сладкиши се получават с тях. В интерес на истината почти никой не можеше да познае каква точно е плънката :) Най-хубавото в цялата история, че ако изключим подготвянето на орехите, приготвянето на сама баница ще ви отнеме не повече от 20 минути.
Необходими продукти:
- 1 пакет фини точени кори Бела;
- 300 - 400 гр моркови;
- 1/2 ч.ч. смлени орехи;
- 6-7 с.л. захар;
- 1 с.л. канела;
- 1/2 ч.ч. сушени плодове - стафиди, кайсии, череши;
- олио;
- пудра захар.
Сложете сушените плодове във вряла вода, като предварително сте нарязали кайсиите на по-дребни парченца. Оставете ги на набъбнат леко докато вие настържете на ситно морковите. Добавете към тях захарта и канелата и разбъркайте. Тук е мястото да отбележа, че количеството канела е повече може би от обичайния вкус, защото е една от любимите ми подправки. Чувствайте се спокойни да я намалите. От друга страна аз намалих захарта, защото сушените плодове дават доста сладост. Ако предпочитате по-сладки баници може да увеличите количеството и. Да се върнем към рецептата. Накрая добавете изцедените сушени плодове и смлените орехи към морковите.
Идва ред и на навиването на баницата. Отделяте една кора, слагате равномерно малко мазнина, отгоре втора кора, отново малко олио, равномерно разпределяте от плънката, навивате на руло и поставяте в намазнена тавичка. И така докато ви свършат или корите или плънката :) На мен ми останаха 4 кори от пакета. Печете в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Извадете, поръсете леко с вода и покрийте с хартия и някаква кърпа за леко задушаване на баничката. След като е изстинала я поръсете с пудра захар. Това е :)
Хубави празнични почивни дни и много време за любимите хора и занимания!
Необходими продукти:
- 1 пакет фини точени кори Бела;
- 300 - 400 гр моркови;
- 1/2 ч.ч. смлени орехи;
- 6-7 с.л. захар;
- 1 с.л. канела;
- 1/2 ч.ч. сушени плодове - стафиди, кайсии, череши;
- олио;
- пудра захар.
Сложете сушените плодове във вряла вода, като предварително сте нарязали кайсиите на по-дребни парченца. Оставете ги на набъбнат леко докато вие настържете на ситно морковите. Добавете към тях захарта и канелата и разбъркайте. Тук е мястото да отбележа, че количеството канела е повече може би от обичайния вкус, защото е една от любимите ми подправки. Чувствайте се спокойни да я намалите. От друга страна аз намалих захарта, защото сушените плодове дават доста сладост. Ако предпочитате по-сладки баници може да увеличите количеството и. Да се върнем към рецептата. Накрая добавете изцедените сушени плодове и смлените орехи към морковите.
Идва ред и на навиването на баницата. Отделяте една кора, слагате равномерно малко мазнина, отгоре втора кора, отново малко олио, равномерно разпределяте от плънката, навивате на руло и поставяте в намазнена тавичка. И така докато ви свършат или корите или плънката :) На мен ми останаха 4 кори от пакета. Печете в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Извадете, поръсете леко с вода и покрийте с хартия и някаква кърпа за леко задушаване на баничката. След като е изстинала я поръсете с пудра захар. Това е :)
Хубави празнични почивни дни и много време за любимите хора и занимания!
Чудна баничка, Габи!Честита Коледа и прекрасна Нова година!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Здраве и късмет в дома ти! Поздравления за баницата, Интересна е!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество !
ОтговорИзтриванеВесели и вкусни празници!
Обичам всичко с моркови и предполагам,
ОтговорИзтриванече баницата е чудесна!
Габи,баницата е страхотна и много идейна!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,мила!
Много здраве,топлина,обич и надежда да донесе на дома ви!
Честита Коледа , Габи! Толкова ми хареса твоя засмен чайник! Накара ме и мен- да му подаря най-голямата си усмивка!
ОтговорИзтриванеБаничката изглежда много изкушаващо!
Желая ти щастливо очакване на Новата година! Прегръдки!
Тази баничка определено не е нещо, което човек може да опита всеки ден! Допада ми много!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, мила Габи! Бъди жива, здрава и много усмихната - винаги! :)
Много красиво изглежда баничката!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и от мен!
Интересна баница, за мен е нова идея!Пълнежа от плодове и ядки я прави много изкусителна.
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа!
Траянка,
ОтговорИзтриванеКанди,
Вили,
Дани,
Роси,
Албенка,
Мария,
Дени,
Мира,
Много благодаря за чудесните пожелания! Да ви се връщат от сърце и да имате една прекрасна Нова година, пълна с чудеса, сбъднати мечти и много поводи за усмивки! Прегръщам ви!
Габи,интересна рецепта,но със сигурност е вкусна.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Габче, много интересна идея! Със сигурност ще се възползвам!:)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Нова година и прегръдки!:)
Живче, на мен лично много ми хареса, на аз съм си фен на морковите :) Весели празници!
ОтговорИзтриванеЛеви, мила, надявам се да ти хареса :) Прегръдки и Весело празнуване и на теб!
Интересно!!!!
ОтговорИзтриванеШе мина на морков и аз по-натам;-)
Особено щом има и плодове, още повече сушени;-)
Хубава нова година, Габи!
Пожелавам ти невероятно посрещане и много здраве!