Devil's food cake (Дяволски шоколадова торта)

Дойде време и за диаманта в моята съкровищница от сладки изкушения! Представете си черно, нежно кадифе, обсипано със снежно бели перли, тайно скрило в сърцевината си ароматни горски ягоди и магнетичен вкус, който те пленява и ти се иска този плен да не свърши :) Това е днешната торта. Не претендирам да имам голям опит с тортоправенето, но от всички мои творения до сега тя е безспорен фаворит! Може би, защото е като райско кътче за шокохолици като мен или пък, защото нейното приготвяне ми се случи като на шега - без никакви перипетии, което честно казано ме изненада. Приготвих я по едно и същи време с тортата на моята половинка - малък подвиг за човек, който е съвсем начинаещ сладкар и има оскъден опит с торти. Но си признавам, че скоро няма да се опитвам отново да нося две "дини" под една мишница :). Надявам се да не съм ви досадила с въодушевлението си и затова се връщам към  днешната звезда в публикацията. Оригиналната рецепта е на Дани. Вече няколко пъти се доверявам на нейните рецепти и резултата е винаги възхитителен! Дани благодаря за подробните обяснения и споделеното вдъхновение! Позволих си да направя леки импровизация и ето крайни резултат:
Продукти за блатовете:
- 1 1/2 ч.ч. захар;
- 1 пакетче от 125 гр. краве масло;
- 2 яйца;
- 1 ч.ч. прясно мляко + 1 ч.л. нескафе;
- 9 с.л. какао;
- 1 1/2 ч. ч. брашно;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1 ч.л. сода;
- 1/4 ч.л. бакпулвер;
- 5-6 с.л. сладко от диви ягоди.
 Продукти за сметановия крем:
- 100 гр. маскарпоне;
- 100 мл. течна сметана;
- 3-4 с.л. кондензирано мляко;
Продукти за шоколадовия крем:
- 200 гр. натурален шоколад;
- 1/2 ч.ч. течна готварска неподсладена сметана;
- 1 пакетче от 125 гр. краве масло.
Продукти за сиропиране (по желание):
- 100 мл. вода;
- 5-6 с.л.  сладко от диви ягоди;
- 2 с.л. какао.

Няколко  уточнения искам да направя. Ако приготвяте цялата торта в един ден може спокойно да пропуснете сиропирането на блатовете, защото те са с една перфектна текстура. Понеже правих тортата вечер след работа аз си разделих отделните етапи по приготвянето и между две вечери, а я поднесох на третата и се опасявах това да не доведе до засъхване на блатовете и затова избрах да ги сиропирам. Но резултатът беше много сполучлив, защото те получиха един допълнителен ягодов аромат.
При приготвяне на тортата за една вечер ви препоръчвам да започнете от шоколадовия крем, защото на него ще му трябва доста време, за да изстине на стайна температура.
И дойде време да сложим начало на трудовия процес :) Запретвате ръкави. Примирявате се, предварително, с огромното количество съдове за миене, което ще произведете. Пускате си хубава музика. Затваряте очи. Представяте си тортата, усещате я и започвате :)
Разбийте, с миксер, леко разтопеното краве масло и захарта до получаване на пухкав крем. Едно по едно добавете яйцата, като добре разбивате маслената смес след всяко от тях. В отделен съд смесете сухите съставки за блата - брашно, какао, сол, бакпулвер, сода. Внимателно добавете половината от тях към яйчено-маслената смес, след това млякото с разтвореното в него нес кафе, и накрая втората половина от сухата смес. При всеки един от тези етапи сместа се разбърква внимателно до усвояване на добавката. Сместа се разделя на две части. Ако имате възможност печете едновременно. Всеки блат се пече в застлана с хартия за печене форма в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути . Моята форма беше с диаметър 20 см. Изчакайте всеки блат да изстине напълно и с помощта на остър нож разрежете на две.
Ако не сте приготвили шоколадовият крем пръв, може да го направите докато изстиват блатовете. Разтопете на водна баня шоколадът, добавете сметаната и разбъркайте. Накрая идва ред на кравето масло. Разбърквайте до усвояване на маслото. Възможно е шоколадовата смес да изглежда като пресечена, но това ще се оправи. Оставете кремът да изстине добре и да се стегне, като от време на време го разбърквайте. При мен това се случи за около час и половина. Не го изстудявайте в хладилник, защото ще стане на бучки.
Отиваме към ягодово-какаовия сироп. Неговото приготвяне ще ви се стори като глътка свеж въздух, защото е много лесно. Загрейте водата със сладкото от ягоди до завиране и добавете какаото. Изчакайте добре да се размесят ароматите за около 5 минути и отместете. Оставете да изстине добре преди сиропирането. Ако ви притесняват парченцата ягоди, може да прецедите сока.
И накрая, но не на последно място идва сметановия крем. В класическият вариант на тази торта присъства само шоколадов крем. Много размишлявах дали да спазя традицията или да се доверя на усета си. Някак ми се стори добра идея да добавя някакъв лек крем, който да дава почивка на нашите вкусови възприятия от шоколада, за да може следващата хапка да ни върне отново в страната, в която милите мармотчета се грижат за националното богатство :)
Разбийте сметаната до готовност. След това разбийте леко маскарпонето и кондензираното мляко. Може да увеличите или намалите количеството на подсладеното мляко според вашия вкус. Накрая бавно и внимателно добавете сметаната към маскарпонето и сте готови :)
Дойде ред на сглобяването на тортата. Подредбата е следната: първи блат, сиропиране, шоколадов крем, втори блат, сиропиране, сметанов крем, трети блат, сиропиране, ягодово сладко, четвърти блат, сиропиране. Накрая измажете тортата - леко и небрежно с останалия шоколадов крем. Той позволява да сътворите много красив хаос от небрежен шоколад или да начертаете малки сладки пътечки към неудържимо шоколадово изкушение. Въпрос на настроние и вдъхновение :)
Последна препоръка, преди да ви оставя насаме да си пообщувате с вашето творение, оставете тортата на хладно за няколко часа преди поднасяне, но не и в хладилник. Накрая ви пожелавам  търпение, за да можете да вкусвате по-дълго от това съвършенство и добра компания, за да споделите емоциите от шоколадовата наслада :)

Коментари

  1. Истинско творение на кулинарното изкуство, Габи! Прекрасна е тортата! Хубава седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. ААААААААААААААААААААААА!
    Трябва да се забранят такива снимки по това време на деня!
    А сега какво да правя,като немога да си я приготвя:(
    Габи,невероято е твоето шоколадово изкушение!
    Наистина тази вечер ти си перлата на тортата!
    Прегръщам те скъпа и те поздравявам за прекрасното творение!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, съвсем ме плени!!!!!
    Чудесен сладкиш, който отдавна гледам,
    но ти си се справила чудесно!!!!!
    А тангото накрая съвсем ме довърши!!!
    Благодаря за удоволствието и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Красавица е тази торта, а щом е и толкова шоколадова- това е и моята тортА;-)
    Чудесно, Габи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, ох, диетата ми заминава на кино и май скоро няма да се върне... Габи, трябва отгоре на рецептата да пишеш "Забранено за шокоманиаци в период на диета!" Изглежда фантастично, сега ще си мисля повод да я направя :)))
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи,
    радвам се, че резултатът е станал толкова сполучлив. Прекрасно изглежда. Настина вкусът е уникален :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Габи,страхотно изглежда тортата ти,направо ухае от монитора!Обожавам я!

    Хубав и усмихнат утрешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Габчо, като спомена, че предстои нещо тортено, не можех да си представя, че ще е толкова ГРАНДИОЗНО!!!!!:-)) Браво, момиче! Това се казва торта! Това е и моята торта! Знаеш, че и аз съм непоправим шокохолик и няма как да не оценя абсолютно по достойнство това произведение! Наистина ти си перлата на тази торта, Габчо!
    Прегръдки, миличка и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, скоро имаме повод и най-вероятно ще направя твоята версия на това шоколадено чудо. Благодаря ти, че ме вдъхновява за нови предизвикателства. :) Лек ден от мен.

    ОтговорИзтриване
  10. Ева много ме зарадва твоята оценка, защото си един хората, от които се уча! Благодаря ти! Хубава есенна седмица ти пожелавам!

    Много ти благодаря Катенце :) А мен питаш ли ме като ме изкушаваш ежедневно с различни вкусотии. Хубав есенен ден ти пожелавам!

    Дани, много се радвам, че ти харесва! А тангото някак само си дойде на мястото докато писах рецептата :)

    Мъхче и аз съм дългогодишен почитател на шоколадовите торти и накрая успях да си направя сама торта по моя вкус :) Поздрави!

    Пипи искрено ме развесели с твоя коментар :) Признавам си, че не съм имала лоши намерения към спазващите диети, още повече като знам аз колко се изкушавам в периоди на ограничения. Следващият път обещавам да има и предупредителни знаци ;) Поздрави!

    Дани много ти благодаря! Не знам дали съм се справила и наполовина толкова добре, колкото са твоите прекрасни творения, но пък редовно разглеждам блога ти и събирам идеи :)

    Благодаря ти Бети! Наистина беше много вкусна, но за съжаление свърши отдавна вече :) Поздрави!

    Мони, мила, много обичам да чета коментарите ти! Винаги ми повдигат самочувствието и ми се появяват малки крилца, които ме носят поне час над пода :) Не знам дали тортата ми е чак толкова хубава, но исках да я споделя и с други шокохолици, да не се чувствам сама в пристрастеността си ;) Пожелавам ти много лъчезарен есенен ден!

    Иве много ме зарадва с това, че съм те вдъхновила и то майстор като теб! Надявам се и на вас да ви хареса тортата :) Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Днес е ден за торти,и то впечатляващи!Токущо при Мария съзерцавах една,а сега тук твоята като контрапункт-толкова богато шоколадова,като черна перла-рядка,скъпа и луксозна!Браво,Габи,страхотен труд и старание си положила!Великолепна е!
    Наистина ни срази!
    Ама къде се губи още Пепи Стоева да ококори очи тук,това е нейната торта :))!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    п.п. изтрих предния коментар да си оправя грешките

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна торта, Габи! Много изчистена и насищаща - такива торти харесвам. Благодаря за поздрава, "Усещане за жена" е един от любимите ми филми.
    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна торта! Справила си се блестящо!
    Приеми моите искени адмирации!

    Прегръдки и уютна вечер, Габче!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, Зори, Леви - страшно много ви благодаря за хубавите думи! Наистина за мен е много важно да чуя и мнението на другите за моите опити и се радвам, че ме подкрепяте в пътешествието ми из дебрите на кулинарията :) Страхотни приятели си и се радвам, че ви има! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Искрено ви завиждам на умението да се справяте с тортите. Колкото опити имам-толкова и провали. Бях чела някъде, че в кулинарията има два вида професии- готвач и сладкар. Неможело и двете. И е вярно. Но не пречи да продължавам да искам да направя красива торта.
    Поздравления за страхотната торта и ми се струва,че у дома биха я похапнали за отрицателно време!

    ОтговорИзтриване
  17. Нинче ако знаеш колко провалени опити за торти стоят зад тази успешна торта :) Може би и затова толкова и се радвам, защото е първата за която мога да кажа с ръка на сърцето, че харесвам и като вкус и като външен вид. Няколко месеца преди да започна блога си имах сериозен брой опити да направя вита торта и на този етап спрях да се опитвам, въпреки че не съм се предала :)Сигурна съм, че ще сътвориш прекрасна торта, защото си човек с много усет към храната и интуиция за красивото! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Ехааа, Габи, караш ме да преглъщам замечтано пред монитора. Много е красива!
    Ще пробвам непременно твоя вариант с ягодки.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за окуражителните думи, Габи! Не бих се отказала, но много ме заболява ако се наложи да изхвърля всичко в кофата. Защото съм имала и такъв случай- бананова торта от една книга, По-голям провал не бях имала от нея. Но вече е друго с блоговете. Има и кого да попиташ, да намериш мнения. Няма да се откажа и ще продължа с опитите!

    ОтговорИзтриване
  20. Габи, мила какво е това чудо на чудесата, ти нали знаеш, че ококорих очи при вида на това великолепие, обожавам такива торти, изпълнението ти е на много високо ниво, браво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Любимата ми торта! Дори само на снимка ми действа стимулиращо и релаксиращо в същото време :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Ели сигурна съм, че ще сътвориш нещо много красиво! А за ягодките вдъхновението ми е от Дани :) Хубава вечер!

    Павлинка, не съм ти споделяла, но едно от първите неща, които видях в твоя блог беше една страхотна шоколадова торта с череши! Големи въздишки пред екрана бяха - чак моята половинка реши, че гледам някакви он-магазини за пазарува ;)Прегръдки и хубава вечер мила!

    Милена много благодаря! Радвам се, че съм ти донесла такива хубави емоции :) Пожелавам ти хубава есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Поздравления, Габи!! Достави ми изключителна наслада с тази торта, отровно шоколадовите изкушения винаги са ми били много по сърце!
    Ще има да я мисля сега...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Колко обичам шоколадова торта! Браво на теб и на Дани за невероятната торта!
    Чудесно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  25. Невероятно шоколадово изкушение Габи !
    Прекрасна торта !!!
    Сърдечни поздрави от мен и хубав уикенд . :-)

    ОтговорИзтриване
  26. Мария, Жани, Събинче - много ви благодаря! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  27. Направо убийствена е тази торта, изглежда невероятно сочна, примамлива и мноооого шоколадова! Ясно защо и откъде е името :)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  28. Много красива и много шоколадова:) От любимите ми торти е, със сигурност:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации