Джинджифилово-канелен сладкиш с круши и награди
Тези дни или времето избързва или аз съм все още по лятно часово разпределение, но някак денонощието не ми стига. Имам вече доста посъбран материал за публикации, но накрая все се оказва, че има по-спешни и важни неща. А ми се иска да спретна нещо и за Хелуин. Много ми харесва самата идея целенасочено да се прави много стряскащо изглеждаш десерт, напълно в противоречие със самата основа на сладкарската индустрия за красиви и стилно изглеждащи сладкиши. Но стига за това. Време е да ви представя един сладкиш, който е като домашна ароматерапия с букет от подправки и определено се разтоварвате от работния ден докато го приготвяте. В един сайт прочетох, че: "Сравняват канелата с топла завивка, която сгрява както физически, така и емоционално. Отпуска и създава атмосфера на умиротворение и покой, активизира вдъхновението", а сигурно знаете, че джинджифила не е само подправка, но и лекарство. Оригиналната рецепта видях - тук, промених това онова и ето крайния резултат :)
Необходими продукти за покритието:
- 4 круши;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 1/2 пакетче краве масло;
Необходими продукти за блата:
- 2 1/3 ч.ч. брашно;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 с.л. канела;
- 2 ч.л. смлян джинджифил;
- 1/4 ч.л. индийско орехче;
- щипка карамфил;
- 3 разбити яйца;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 3 с.л. мед;
- 1 ч.ч. прясно мляко;
- 1 пакетче краве масло.
Самото приготвяне не е никак сложно. На мен ми отне повече време да си отмеря и подредя необходимите продукти, отколкото да го забъркам. Започнете с карамелизирането на захарта и маслото в подходящ съд, като ги загреете до разтопяване. Докато карамела се приготви може да си обелите, разрежете на две и изчистите от семките крушите. Препоръчвам да използвате по-твърди круши като сорт, за да не се разпаднат в сладкиша. Намажете с масло 26-ва см форма за печене. Моята е тефлонова и затова пропуснах тази част. Изсипете и разстелете на дъното карамелизираната смес и наредете крушите. Смесете сухите съставки в обща купа - брашното, содата, канелата, карамфила, джинджифила и индийското орехче. Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавете меда и леко разтопеното масло. Накрая добавете, като разбърквате на ръка, прясното мляко. Към яйчената смес, добавете постепенно, като разбърквате внимателно и сухата смес с подправките. Изсипете върху крушите. Изпечете на 180 градуса до готовност, като периодично проверявайте с клечка за зъби. Още топъл обърнете сладкиша в подходяща чиния, като крушите трябва да бъда отгоре. Препоръчва се бърза консумация, защото привлича и желани и нежелани гости :)
П.П. Наскоро ми направиха забележка, че не давам достатъчно ясни и подробни обяснение за приготвянето на рецептите, като за съвсем начинаещи кулинари. Признавам си, че в началото като четях блогове и аз имах този проблеми и често се отказвах от някои десерти, защото не можех да разбера всички стъпки по приготвянето им. За съжаление като си потънал в направата на нещо често не можеш да прецениш, коя информация е неясна или липсва. Затова, моля, пишете без притеснение къде-какво не е ясно и с удоволствие ще допълня и ще отговоря на всякакви въпроси :)
И накрая, но не на последно място обещаните награди! Благодаря на милите дами, които ги споделиха с мен. Мони - едва ли има блогър, който не познава този прекрасен човек, който носи много лъчезарно настроение и добра дума за всеки. И Ели, която твори невероятни неща и винаги намира време да обясни и да помогне на прохождащите кулинари :)
Искам да ги споделя с:
Ива - благодаря ти за всичко! Ти си знаеш :)
Роси - прекрасен човек и невероятен кулинар
Павлинка - страхотен вирутален (надявам се един ден и на живо) приятел, разбира ме дори и без много думи
Жани - човек с голям талант да разказва и да показва изкусителни рецепти (още ги сънувам онези смокинови бонбони :)
Ева - в която открих, че споделяме много общи неща
Ева Тонева - човек, на който много се възхищавам
Нели - нов приятел с много талант
Траяна - страхотен кулинар;
Леви - понякога имаш усещането за някой човек, като много близък дори да си го чувал само по телефона :)
Нина - много усмихнат човек и неизчерпаем източник на идеи
Бети - винаги красиво и уютно е при нея :)
Мъхче - спечели ме отдавна и то само с представянето на една книга
Деси - красиво и вкусно местенце си е направила
Кокона - от скоро открих блога, но вече е сред първите, които проверявам в началото на деня за нови идеи
Мария - вкусно, топло и уютно е при нея
Пепчо - обичам да чета нейните разкази за пътувания и неизчерпаемия избор на рецепти
Зиче - представям си я винаги усмихната и позитивна :)
Лети - ще издам една тайна - понякога отварям нейния блог, след като съм прочела публикацията за деня, само, за да слушам прекрасната музика, която споделя там
Катето - каквото и да кажа ще бъде малко - невероятен естет, с усет към красивото, съвършен кулинар и човек, който винаги ми носи усмивки с публикациите си
Гисчо - талант да представя и най-обикновените рецепти по необикновен начин
Пипи - при нея се чувствам винаги като добре дошъл гост, който само пространството пречи да бъде почерпен с нещо много вкусно :)
Шаренийки - много обичам цветя, но по-различни причини не мога да отглеждам вкъщи, а това е мястото, в което винаги се отбивам, за да се насладя на пъстри цветове, а и какви сладка може да се видят там - чудо :)
И за да не ви досадя само ще поканя накратко и страхотните кулинари - Събинка, Илияна, Елена, Алия, Дани, Мария, накрая, но не на последно място на всеки отделил от времето си, за да посети моя блог.
Хубава, усмихната и уютна вечер мили приятели!
П.П. Имам натрапчивото усещане, че съм пропуснала нещо, но времето ще покаже :)
Необходими продукти за покритието:
- 4 круши;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 1/2 пакетче краве масло;
Необходими продукти за блата:
- 2 1/3 ч.ч. брашно;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1 с.л. канела;
- 2 ч.л. смлян джинджифил;
- 1/4 ч.л. индийско орехче;
- щипка карамфил;
- 3 разбити яйца;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 3 с.л. мед;
- 1 ч.ч. прясно мляко;
- 1 пакетче краве масло.
Самото приготвяне не е никак сложно. На мен ми отне повече време да си отмеря и подредя необходимите продукти, отколкото да го забъркам. Започнете с карамелизирането на захарта и маслото в подходящ съд, като ги загреете до разтопяване. Докато карамела се приготви може да си обелите, разрежете на две и изчистите от семките крушите. Препоръчвам да използвате по-твърди круши като сорт, за да не се разпаднат в сладкиша. Намажете с масло 26-ва см форма за печене. Моята е тефлонова и затова пропуснах тази част. Изсипете и разстелете на дъното карамелизираната смес и наредете крушите. Смесете сухите съставки в обща купа - брашното, содата, канелата, карамфила, джинджифила и индийското орехче. Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавете меда и леко разтопеното масло. Накрая добавете, като разбърквате на ръка, прясното мляко. Към яйчената смес, добавете постепенно, като разбърквате внимателно и сухата смес с подправките. Изсипете върху крушите. Изпечете на 180 градуса до готовност, като периодично проверявайте с клечка за зъби. Още топъл обърнете сладкиша в подходяща чиния, като крушите трябва да бъда отгоре. Препоръчва се бърза консумация, защото привлича и желани и нежелани гости :)
П.П. Наскоро ми направиха забележка, че не давам достатъчно ясни и подробни обяснение за приготвянето на рецептите, като за съвсем начинаещи кулинари. Признавам си, че в началото като четях блогове и аз имах този проблеми и често се отказвах от някои десерти, защото не можех да разбера всички стъпки по приготвянето им. За съжаление като си потънал в направата на нещо често не можеш да прецениш, коя информация е неясна или липсва. Затова, моля, пишете без притеснение къде-какво не е ясно и с удоволствие ще допълня и ще отговоря на всякакви въпроси :)
И накрая, но не на последно място обещаните награди! Благодаря на милите дами, които ги споделиха с мен. Мони - едва ли има блогър, който не познава този прекрасен човек, който носи много лъчезарно настроение и добра дума за всеки. И Ели, която твори невероятни неща и винаги намира време да обясни и да помогне на прохождащите кулинари :)
Искам да ги споделя с:
Ива - благодаря ти за всичко! Ти си знаеш :)
Роси - прекрасен човек и невероятен кулинар
Павлинка - страхотен вирутален (надявам се един ден и на живо) приятел, разбира ме дори и без много думи
Жани - човек с голям талант да разказва и да показва изкусителни рецепти (още ги сънувам онези смокинови бонбони :)
Ева - в която открих, че споделяме много общи неща
Ева Тонева - човек, на който много се възхищавам
Нели - нов приятел с много талант
Траяна - страхотен кулинар;
Леви - понякога имаш усещането за някой човек, като много близък дори да си го чувал само по телефона :)
Нина - много усмихнат човек и неизчерпаем източник на идеи
Бети - винаги красиво и уютно е при нея :)
Мъхче - спечели ме отдавна и то само с представянето на една книга
Деси - красиво и вкусно местенце си е направила
Кокона - от скоро открих блога, но вече е сред първите, които проверявам в началото на деня за нови идеи
Мария - вкусно, топло и уютно е при нея
Пепчо - обичам да чета нейните разкази за пътувания и неизчерпаемия избор на рецепти
Зиче - представям си я винаги усмихната и позитивна :)
Лети - ще издам една тайна - понякога отварям нейния блог, след като съм прочела публикацията за деня, само, за да слушам прекрасната музика, която споделя там
Катето - каквото и да кажа ще бъде малко - невероятен естет, с усет към красивото, съвършен кулинар и човек, който винаги ми носи усмивки с публикациите си
Гисчо - талант да представя и най-обикновените рецепти по необикновен начин
Пипи - при нея се чувствам винаги като добре дошъл гост, който само пространството пречи да бъде почерпен с нещо много вкусно :)
Шаренийки - много обичам цветя, но по-различни причини не мога да отглеждам вкъщи, а това е мястото, в което винаги се отбивам, за да се насладя на пъстри цветове, а и какви сладка може да се видят там - чудо :)
И за да не ви досадя само ще поканя накратко и страхотните кулинари - Събинка, Илияна, Елена, Алия, Дани, Мария, накрая, но не на последно място на всеки отделил от времето си, за да посети моя блог.
Хубава, усмихната и уютна вечер мили приятели!
П.П. Имам натрапчивото усещане, че съм пропуснала нещо, но времето ще покаже :)
Габи, сладкишът е станал един път - много вкусен изглежда, а като чета продуктите - и много ароматен!
ОтговорИзтриванеЧестити ти награди - да получиш още много, заслужаваш ги!
Габи,
ОтговорИзтриванеджинджифилът и канелата са чудесни подправки
и мога само да предполагам аромата на сладкиша!
А и в добавка с круши....
Чудесни награди от добри приятели!
Благодаря, че ги споделяш с мен!
Поздрави и усмихнат ден!
Габи,чуден сладкиш с дъх на есенен уют си направила!Имам изостанали круши от плодовия ден и ще взема да си го спретна този десерт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите и чудесни думи!
Чувствата са взаимни!
Прегръщам те и ти пожелавам един прекрасен ден!
Габи, много апетитно изглежда сладкишът! Харесва ми начинът, по който си го поднесла :)А, съдейки по продуктите, със сигурност ще ми хареса и на вкус.
ОтговорИзтриванеПожелавам ти усмихнат ден :))
Чудесен сладкиш си спретнала! Честита награда, напълно заслужена, а и благодаря за тази, която споделяш с мен:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Габи!
Траяна
Аелис, Дани, Кате, Ели, Траянка - много ви благодаря! Хубав ден от мен мили дами!
ОтговорИзтриванеГАБИ,чуден сладкиш а още повече ,че е с любим мой плод.
ОтговорИзтриванеЧестити награди и сърдечно благодаря ,че съм сред наградените и за милите думи които казваш за мен.
Прегръдки
Ей Габи, фантастичен сладкиш с моите любими круши и разбира се канела :) Честити награди и много благодаря за това, че аз съм сред наградените от теб, много си мила както винаги!
ОтговорИзтриванеБезчет усмивки и хубав ден от мен :)
Габи, мила моя не може да бъде, снощи правих много подобен на този сладкиш, не мога да повярвам как понякога шестото чувство е много силно при някой хора, а твоят е ... усетих аромата! Обичам много канела! Благодаря за споделените награди, най-вълнуващо е, че наградата която аз направих специално идва пак при мен и я виждам навсякъде където и да отворя! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеГаби,честити награди и благодаря,че съм сред хората,които са заслужили честта да ги споделиш с тях!Приемам ги с много настроение!
ОтговорИзтриванеСладкишът ти е разкошен,един от най-любимите ми!А и толкова много аромат се е събрал в твоя,просто фантастичен!
Според мен си пишеш рецептите отлично,а който има въпроси винаги може да си ги зададе,нали?!
Сърдечен поздрав и хубав ден!
Габче, благодаря сърдечно за споделените награди! Много ти е хубав сладкишът и напълно в синхрон с канелената еуфория, завладяла май вече всички ни :)
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави от мен и много усмивки! :)
Габчо, сладкишът ти се е получил превъзходно! Мога да си представя, колко е ароматен с тези круши.... Ще си взема малко към следобедното кафенце.:-)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, винаги си се отнасяла така мило и приятелски, да знаеш, че чувствата са взаимни!:-)
Желая ти още много други награди!
Прегръдки и пожеланяия за слънчеви дни!
Габче, благодаря ти за споделените награди и внимание!
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш си ни представила днес!
С вкус и дъх на есен!
Сърдечен поздрав и уютна вечер!
Хей, Габи, джинджифил, канела, круши.... само това ми стига за да захапя монитора;-) Снимките ме довършиха;-)
ОтговорИзтриванеИ благодаря за хубавите думи! Чувствата ни са изцяло взаимни!
Прекрасни почивни дни ти пожелавам!
Благодаря, Габи!
ОтговорИзтриванеС удоволствие наминавам тук. Вкусно и топло е при теб! Определено ми допадат "авантюристичните" идеи :)
Хубави почивни дни, с много слънце и топлина!