Пиле с горчица, мед и мащерка
Хайде малко да се отдадем на сериозната храна, че ако знаете каква уникална торта стои и чака да я публикувам за десерт ... Но да се върнем на днешната рецепта. Тя е простичка, лесна и в духа на последните мои кулинарни изпълнения - импровизирана. Нали знаете как понякога в главата ви се набива някаква песен, рефрен и цял ден жужи в главата ви като малка мухичка и ви подтиква - "Запей! Запей де!". Моят рефрен беше с мелодията на песента на Уикеда "Уиски с фастъци":
А сега си представете, че пеята "Пилее, с горчица ... и от време на време медец. Пилеее, с горчица ... и от време на време мащерчица." Хич не ме питайте защо тази песен точно. С алкохолът определено сме на Вие, а в работно време изключително рядко слушам музика. Но неведоми са пътищата на моето кулинарно подсъзнание и то започна упорито и настойчиво да си тананика и щеш не щеш беше ясно, че ще трябва да се готви по тази рецепта :) Ето и необходимите продукти:
- 400 гр. бяло пилешко месо (бонфиле);
- 2 с.л. мед;
- 1 с.л. (мека) горчица;
- сок от 1/2 лимон;
- краве масло;
- прясна мащерка;
- течна готварска сметана (по желание - за направата на сос);
Ако използвате пилешко бонфиле като мен не е нужно никаква предварителна обработка, а ако имате пилешки гърди може да ги нарежете на големи жулиени или напречно на две. Смесете меда, горчицата и лимоновия сок - получава се гъста кашичка. Намажете добре пилешкото месо и оставете в хладилника да се маринова поне за час. Аз директно наредих пилето в тавичката, в която го изпекох и след мариноването му добавих мащерката, малко краве масло и го завих с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Бялото пилешко месо по-принцип е по-сухо и затова е хубаво да има сос към него. В моя случай при изпичането се отдели сериозно количество сос. Може би не тук е мястото да коментирам качеството на месото, което купуваме ... но понякога се изумявам как е възможно хора да произвеждат такива некачествени продукти с ясното съзнание за това, какво ще се пусне на пазара и то при условие, че с това се хранят и деца ... Но това е много обширна тема, а сега си говорим за ароматно и вкусно пилешко :) В друг съд отделих сосчето, което се получи от пиленцето и понеже имаше невероятен аромат от маринатата и подправките реших, че ще бъде много жалко да го изхвърля. Загрях го на котлона, добавих към него около 100 мл течна готварска сметана и го оставих да си къкре докато се сгъсти.
В заключение, май трябва да благодаря на Уикеда. Получи се много ароматно пиленце, чиято първа хапка ти дава лека сладост, но докато се усетиш и вече по небцето ти се разлива омекотения вкус на горчицата, а финалните акорди са брилянтно изпълнени от мащерката. Всичко това обилно придружено от нежен сметанов сос...
Сърдечен поздрав от мен и ви пожелавам най-прекрасните почивни дни, с които да посрещнете есента и да знаете, че няма нищо по-хубаво от лошото "дъждовно" време, защото предразполагам към много романтично усамотение вкъщи и време с любимите хора :)
А сега си представете, че пеята "Пилее, с горчица ... и от време на време медец. Пилеее, с горчица ... и от време на време мащерчица." Хич не ме питайте защо тази песен точно. С алкохолът определено сме на Вие, а в работно време изключително рядко слушам музика. Но неведоми са пътищата на моето кулинарно подсъзнание и то започна упорито и настойчиво да си тананика и щеш не щеш беше ясно, че ще трябва да се готви по тази рецепта :) Ето и необходимите продукти:
- 400 гр. бяло пилешко месо (бонфиле);
- 2 с.л. мед;
- 1 с.л. (мека) горчица;
- сок от 1/2 лимон;
- краве масло;
- прясна мащерка;
- течна готварска сметана (по желание - за направата на сос);
Ако използвате пилешко бонфиле като мен не е нужно никаква предварителна обработка, а ако имате пилешки гърди може да ги нарежете на големи жулиени или напречно на две. Смесете меда, горчицата и лимоновия сок - получава се гъста кашичка. Намажете добре пилешкото месо и оставете в хладилника да се маринова поне за час. Аз директно наредих пилето в тавичката, в която го изпекох и след мариноването му добавих мащерката, малко краве масло и го завих с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Бялото пилешко месо по-принцип е по-сухо и затова е хубаво да има сос към него. В моя случай при изпичането се отдели сериозно количество сос. Може би не тук е мястото да коментирам качеството на месото, което купуваме ... но понякога се изумявам как е възможно хора да произвеждат такива некачествени продукти с ясното съзнание за това, какво ще се пусне на пазара и то при условие, че с това се хранят и деца ... Но това е много обширна тема, а сега си говорим за ароматно и вкусно пилешко :) В друг съд отделих сосчето, което се получи от пиленцето и понеже имаше невероятен аромат от маринатата и подправките реших, че ще бъде много жалко да го изхвърля. Загрях го на котлона, добавих към него около 100 мл течна готварска сметана и го оставих да си къкре докато се сгъсти.
В заключение, май трябва да благодаря на Уикеда. Получи се много ароматно пиленце, чиято първа хапка ти дава лека сладост, но докато се усетиш и вече по небцето ти се разлива омекотения вкус на горчицата, а финалните акорди са брилянтно изпълнени от мащерката. Всичко това обилно придружено от нежен сметанов сос...
Сърдечен поздрав от мен и ви пожелавам най-прекрасните почивни дни, с които да посрещнете есента и да знаете, че няма нищо по-хубаво от лошото "дъждовно" време, защото предразполагам към много романтично усамотение вкъщи и време с любимите хора :)
Габи, накара ме и аз да запея :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно пиленце се е получило!
И чакам тортата!!!!
Поздрави и хубав уикенд!
Изглежда чудесно! А песента е любима!
ОтговорИзтриване:)Габи,разтанцувах се в леглото с чаша кафе в ръка:)
ОтговорИзтриванеПиленцето е станало превъзходно!Поста и снимките са по9различни от предните и много,много ми хареса!
С нетърпчние ще чакам тортичката:)
Прегръщам те и ти пожелавам хубав есенен уикенд:)
Усещам аромата през монитора!
ОтговорИзтриванеМного апетитно! Огладнях по никое време.
Поздрави и хубави почивни дни :)
Тази песен винаги ми вдъхва весело настроение :) А филенцата звучат много апетитни, така с мед и горчица. И аромат на мащерка :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни, Габи!
Много обичам мед на месце,Габи!Свинските пържоли с мед са ми фаворити,а на пилешката версия се каня още от една публикация на Мина,а е то че и ти днес много основателно ме навеждаш на мисълта да не отлагам още много!Страхотно звучи както рецептата,така и целият дух на поста ти!Пишеш увлекателно!
ОтговорИзтриванеАйде,давай сега и тортата,аз съм си вързала лигъва и чакам :))!
Прекрасен ден!
Габи, освен идеята за ароматно пилешко, получих и доволна порция добро настроение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и хубави почивни дни!
Габчо, уникално вкусно става пиленце с медец, мммм, много обичам. А тъй като не е изискано да се пее с пълна уста, само ще танцувам в такт.:-))
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение тортата и се радвам, че си така активна, защото много обичам да те чета!
Прегръдки, миличка и нека въпреки проливния дъжд в душата да ти е едно хубаво и усмихнато!:-))
Повдигна ми настроението с тази песен Габи, любопитна съм каква торта ще има за десерт?
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весела и ведра неделя!
Имам едно пилешко филе,което стои и чака да се сготви и това ще е по-твоята рецепта. Много ми хареса като вкус и аромат :)
ОтговорИзтриванеГаби, много ми допада предложението ти за пиле с горчица и мед, страхотно съчетание според мен! Ароматно и с богат вкус :) И аз съм в очакване на тортата, поздрави и вълнуваща нова седмица!
ОтговорИзтриванеДани нали е много зареждаща тази песен :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря Траянка! И аз я харесвам.
Кате радвам се, че съм ти създала хубаво настроение :) Наистина се опитвам да подобря някои неща в блога си и се надявам да съм в правилната посока.
Ели наистина е много ароматна рецепта :) Поздрави и хубава нова седмица!
Пепчо оценката на такъв голям специалист като теб много ме радва :) Хубав ден!
Роси благодаря мила за хубавите думи! Някак имах все още много слънчево настроение като го писах и се радвам, че съм успяла да го предам :) Поздрави!
Вили радвам се, че съм допринесла за доброто ти настроение :) Слънчева и позитивна нова седмица!
Мони и аз си танцувах с тази песен докато си го готвех:) А тортата е почти готова, но снимките винаги ми отнемат най-много време докато ги подредя. Хубав, слънчева и усмихната нова седмица мила!
Жани ще ти издам, че тортата ще е като за шокохолици и идва съвсем скоро:) Поздрави!
Нели много се радвам, че си харесала рецептата! Ще чакам да споделиш после отзиви :) Успешна нова седмица!
Еви наистина се получи голямо богатство на аромати и вкусове. Дори малко капризната ми половинка по отношение на по-нетрадиционни съчетания я одобри – и то с две порции ;) Много лъчезарна нова седмица и на теб!
Ех, че вкуснооо и ароматнооо!
ОтговорИзтриванеГабче, очаквам с нетърпение тортата!
Хубава и уютна вечер!