Кашкавалени еклерчета

Кашкавалът е на почит в нашия дом. Най-вече под формата на соленки, питки, тутманици и прочие. Скоро ще ви покажа и личния фаворит на моя мъж - питка на балончета :) От нея винаги изискването е да направя двойна доза. Но за това друг път. Днес ще ви предложа една лесно изпълнима рецепта за бърза следобедна закуска. От личен опит ви съветвам да направите двойна доза, защото са еднакво вкусни и топли и студени, дори и престояли до следващия ден.
В случая приготвих еклерите за две много любими за мен дами по случай навършването на една седмица на блога ми. И това нямаше (почти) нищо общо с тяхното настояване, че не са опитвали от някои от нещата, които съм представяла до сега. Снимките, които виждате са малко бедни от към представители на рецептата, но това е защото трудно успях да спася и това, което виждате, за да го снимам. Но пък винаги е голямо удоволствие, когато приготвеното от теб е така високо оценено.

Рецептата е на Вики от "Good to the last drop". В нейният сайт можете да видите и снимки на целия процес на приготвянето на соленките.
Необходимите продукти са:
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 150 г брашно
  • 150 г ситно настърган кашкавал
  • 4 яйца
  • 1/2 ч л сол
  • черен пипер
Първо си подгответе кашкавала, пуснете фурната на 190 С и застелете голяма тава с хартия за печене, защото самото приготвяне на тестото е много бързо. Загрейте млякото заедно с маслото в дълбока и за предпочитане тясна тенджера до завиране. Намалете котлона и добавете цялото брашно, размесено със солта. Разбърквайте много усилено докато тестото, започне да се отделя от стените на съда. Не се притеснявайте, че в началото сместа ще изглежда на бучки. Продължавайте да бъркате докато започне да се събира на една топка и да се изглажда. При мен отне около 2 минути от поставянето на брашното. Отместете тенджерата от котлона и започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате много добре с дървена лъжица. При поставянето на яйцето за кратко сместа започна да стои на парчета, но след усилено бъркане отново става хомогенна. Идва ред на черния пипер и кашкавала и бъркане, и бъркане и в този момент можете да извикате някой бъдещ дегустатор да ви помогне, за да си починете малко.

Ако нямате шприц може да оформите соленките с помощта на две лъжици. Техниката е проста - загребване на около една трета от лъжицата с тесто и с гърба на другата лъжица избутване върху хартията за печене. Не се притеснявайте ако купчинките нямат представителен вид. В процеса на изпичане те се изглаждат сами.
Идва и ред на най-важната част - печете 20 - 25 минути без да отваряте вратата на фурната! Соленките се издуват и изпълват с въздух и всяко отваряне ще наруши този процес. След това фурната се изключва - оставят се 5 минути на затворена врата, а после още около 10 на отворена, за да се изсушат.

Можете спокойно да ги сприятелите с чаша айрян :) А напълнени с крема сирене, кисели краставички и шунка са божествени! Да ви е сладко!

Коментари

  1. Мнооооого вкусни бяха!
    Скоро отново да ни направиш от тях, моля!
    Но преди това - КИШ!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации