събота, 26 февруари 2011 г.

Бърз солен кекс

Много често нямам време за приготвяне на сложни закуски и затова уважавам рецептите, които нито изискват много продукти, нито налагат да се стои в кухнята твърде дълго. Ето и продуктите, които използвах аз, но вие можете просто да сложите това, което откриете във вашия хладилник:
  • 4 яйца;
  • 5 с.л. кисело мляко;
  • 1 ч.ч. брашно;
  • 1 бакпулвер;
  • 1 шепа ситно нарязан кренвирш;
  • 1 шепа ситно нарязан кашкавал;
  • 1 с.л. зехтин;
  • чубрица;
  • маслинов пастет;
В оригиналната рецепта присъства и сирене, както и домат - можете да добавите по желание.

Разбийте леко, на ръка, яйцата. Добавете киселото мляко, зехтина, а след това брашното размесено с бакпулвера. Добавете брашно до получаване на гъсто кексово тесто. Реших да се опитам да направя шарки, като на сладък кекс и затова отделих 2-3 лъжици от тестото и към него добавих малко маслинов пастет. Разбира се, може просто да добавите нарязани маслини към сместа. Към кексовото тесто добавете кренвирша и кашкавала, както и чубрица или друга подправка по ваш избор. Застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене и изсипете първо светлата смес, а накрая и маслиновата смес. Печете в предварително загрята на 180 С фурна.

Личното ми мнение е, че това количество е достатъчно за закуска на двама души, а за повече ще трябва да увеличите дозата.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Строхотно изглежда!Сигурна съм, че и вкусово е така!!
    Ади;)Целувки от нас с Александър!

    ОтговорИзтриване
  2. Следващият път всички ще разберем как е вкусово ;) Целувки и до утре!

    ОтговорИзтриване