понеделник, 14 февруари 2011 г.

Заешка яхния с бекон

Не мога да изброя пътите, в които съм се опитвала да приготвя нещо от заешко месо, но знам, че успешните ми ястия се броят на пръстите на ръцете и по-точно на едната ми ръка, всъщност на два пръста ... Може би ключът е в това да се готви по специален повод. Всеизвестно е, че любовта на мъжа минава през стомаха - независимо, от коя част на женското тяло или душа е започнала, затова и реших точно на днешния ден да предложа „истинска храна”, а не женски десерти под формата на сърца, гълъбчета и други подобни. Аз лично съм им голям фен, но все пак е важно и човекът до нас да се чувства щастлив от това, което вижда на трапезата. Но стига отклонения да започнем с рецептата. 
Необходимите продукти са:
 0,500 гр. обезкостено заешко месо ;
100 – 150 гр. Бекон;
1 средна глава лук;
3-4 домата;
Олио;             
Червен пипер;
Сол;
Дафинов лист;
Соев сос;
Чубрица.

Тайната на успехът се крие в търпението. Задушете мнооого търпеливо нарязаното на дребни парченца заешко месо в мазнината поне са за час – час и половина. Периодично добавяйте малки количества топла вода, така че месото да не се запържва в олиото, а да се задушава. След като заешкото омекне изчакайте водата да изври и да остане основно мазнина и добавете нарязания на малки кубчета бекон. Запържете го леко. Добавете нарязаният на ситно лук, изчакайте да омекне и добавете червения пипер и запържете за минута. Към задушеното месо се добавя рендосаният домат или домат от консерва. По желание можете да сложите и рендосани моркови и нарязани на много ситно или смлени червени чушки. Те придават много приятен аромат на яхнията. Идва ред и на подправките – дафинов лист и соев сос. Аз лично не добавих сол, защото беконът беше доста солен, а и соевия сос също осолява ястието. По желание можете да сложите още. Отново проявявате търпение докато доматите се задушават на тих огън с месото и бекона. След като яхнията е готова изключвате котлона и добавяте чубрицата. 

Пожелавам ви време за вино и любов не само тази вечер! И все пак ... консумирайте умерено :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар