Шоколадови мъфини

Тези дни си мислех, че едва ли е много хубаво да си ми съсед. В най-необичайни часове на денонощието се започва едно разбиване с миксер, дълго и продължително, с леки заблуждаващи прекъсвания, които аха да те убедят, че е за последно, но уви не, и така доста често. А да не говорим за вечерите, в които решавам, че на нещо, което приготвям, много ще му отиват орехи :) Причината е, че за приготвянето на торти и други "извънредни" десерти, които не са част от ежедневното ни меню остават само късните часове на деня, когато съм отхвърлила останали задачки. Днешната ми рецепта е в чест на съседите :) Тя се прави без грам участие от страна на моят шумен миксер. За една прекрасна рожднничка трябваше да приготвя нещо сладичко, което не трябваше да бъде торта, да издържа на горещина, да бъде лесно за пренасяне и изяждане :) Причината за всички тези изисквания беше, че празненството беше планирано да бъде високопланинско и на палатки. Признавам си, че ми костваше доста усилия да приема, че няма да има торта - това беше почти като коледа, без дядо Коледа :) Накрая се спрях на две рецепти - кексчета с шоколад, които ще покажа днес, и много интересна рецепта за мъфини с череши и хрупкав топинг, която чака на опашката. И за да има и нещо по-състоятелно направих и малко кашкавалени еклерчета. Оригиналната рецепта е от тук.
Необходими продукти за 12 кексчета:
- 140 гр. черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. масло;
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. кафява захар;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сол;
- 2 яйца;
- 2/3 ч.ч. айрян;
- 1 ч.л. течна ванилия;
по желание:
- 50 мл течна готварска сметана;
- 40 гр. бял шоколад;
- кокосови стъготини.
Разтопете заедно, в купа, на водна баня или в микровълнова шоколада и маслото. Оставете сместа да се охлади. В по-дълбок съд размесете сухите съставки - брашно, захар, сол, бакпулвер. Добавете към тях леко разбитите яйца, айряна, течната ванилия и шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула до получаване на хомогенна смес. Пригответе си метална форма за мъфини, в която сте наредили хартиени капсули. Реших, че трябва леко да разнообразя шоколадовият им вкус и да добавя малко кокос и бял шоколад.
Загрейте сметаната, добавете белия шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Добавете кокосови стърготини до получаване на гъста смес, която може да оформяте на топчета. На дъното на хартиени форми за мъфини сложете по едно топче. С помощта на лъжица за сладолед сипете във всяко гнездо по една лъжица от шоколадовата смес. Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 20 - 25 минути.
И за да не си мислите, че съм успяла да удържа на изкушението все пак да спретна нещо с фондан, показвам и поредния си опит да направя раче :) Все пак ми се искаше рожденичката да има специално празнично кексче, само за нея и това е резултата :)
Следват - мъфините с череши! Една рецепта изцяло лишена от захар и потенциално диетична ... или пък не :)

Коментари

  1. Габи, страхотно раче :)
    Очите ми останаха в него!
    И си се справила перфектно със задачата!
    Добре, че не си ми съседка, защото първо щях да мрънкам:"сега ли се сети", а после щях да идвам и да изяждам вкусотиите :)
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, подозирам, че и те често казват "сега ли се сети" :) Може би е добра идея да ги почерпя с нещо, за да ги умилостивя :) Прегръдка и прохладна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Габи,много добър избор щом е било такова празненството,а кексчетата са разкошни!Как хубаво са се разпукали!И декорираната мини-мини тортичка е чудесна и много закачлива!Чакам да оплакна око по черешовите ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, признавам си, че леко изневерих на шоколада този път, защото тези с черешите ми харесаха повече :) Аз разбира се ги опитах и двата вида, за да знам какво се е получило, защото и двете рецепти ги правих за първи път. Оказа се, че и празнуващите са оценили повече тях :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Това за съседите и аз съм си го мислела, но винаги си измислям сценарии ако някой дойде да ми почука на вратата, а това с орехите и аз го правя с чука за пържоли, а тази твоя рожденичка е късметлия с такава приятелка като теб, страхотен жест! Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка и аз действам с чука за пържоли :) Все си мисля, че така съм по-тиха, но едва ли е така :)Прегръдка и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  4. Страхотни мъфини! Паячето е невероятно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама много празнично кексче се е получило с това раченце отгоре:)
    Голям сладур е!Как ти е хрумнало само Габи!Голям майстор си!Аз не само не бих се сетила ами и не мога да го направя!Че и чадърче си му сложила,ха ха,да не слънчаса!Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка, нямаше как при това силно слънце да не му предложа и чадър :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Bella receta muy creativa para los niños debe estar una delicia,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  7. Габи,страхотно раче!Много весело си го декорирала и съм сигурна, че рожденничката е била приятно изненадана!
    И мъфинчетата са вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, изненадата успя, но уви рачето беше изкачило планината с някои контузии :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Хей... Габи :-)))

    Изключително приятна публикация!

    пп. ..Искам и аз такава чинийка! Ако може и с две мъфинки в нея..

    Еееех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дими, чинийката е бургаско попадения :) Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  9. Габи, страхотни мъфини, да не говоря за рачето - толкова е сладко и усмихнато! Много бих се радвала да си ми съседка! Прегръдки и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че рачето срещна толкова одобрение :) Аз се притеснявах, защото въпреки малката си форма ми отне доста време да го направя. Прегръдки!

      Изтриване
  10. Ааааа ,че те съседите са за това ...да се тормозят :))))....
    Рачко е сладур ,а мъфинките са чудесно решение за високопланински празник :) ! С пожелание за лека ,прохладна и усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, много ме усмихна :) Факт е, че все още никой не е протестирал, но все повече се опитвам да се съобразявам. Прегръдки и прохладна седмица и на теб!

      Изтриване
  11. ako imah takava komşiyka bih bila mnogo dovolna,a mıfinite sa çudesni,ti si zanaeş rabotata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ще предам от твое име на съседите :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Шоколадови ли са, по мои вкус са ;) Едва се удържам да не награбя монитора ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ставаме двама :) Въпреки че в този случай леко съм наклонила везните към другите мъфини, но все пак шоколадовите неща завинаги са на върха в моята лична класация на фаворитите :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Габи, представям си колко са вкусни!
    И аз съм на вълна шоколадови кексчета напоследък.
    Рачето е невероятен сладур. Прекрасен подарък!
    Ставаш все по-добра с фондана!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели :) Боря си се аз с фондана, но имам още да се уча :) Прегръдки!

      Изтриване
  14. Габче, имах проблем с нета и отдалече се наслаждавах на вкусните кексчета!
    Рачето наистина е голямо веселушче!
    Късметлийка е рожденичката с такъв подарък!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много е хубаво пак да те има из блог-пространството :) Благодаря за комплиментите за рачето :) Малко ме измъчи то, но пък важен е крайният резултат! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Аз не бих имала нищо против да си ми съседка. Не мога дори да си представя колко би било забавно:) Е за другите съседи не ми се мисли:)
    Чудесни кексчета, а за рачето нямам думи:0 Много весело и наистина сполучливо. БРАВО!


    Прегръдки, Габче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, наистина би било голям купон да сме съседи :) Прегръдки!

      Изтриване
  16. :):):) Габи, това със съседството ме разсмя:). Голяма сладурана си! Кексчетата са чудни, а рачето много готино! Дори и без торта празника е на ниво, щом ти имаш пръст в тази работа! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Габчо, с тези кексчета ще спя и пред палатка в планината;) Всъщност си падам по палаткуването, но в планината под открито небе-не. По-добре долу, ако ще е палатка;)
    И е адски оригинално за направи такива сладурчета за празник на високо;)
    Щото иначе знаем какви торти въртиш;)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Габи, страхотни са мъфините, но това което ме впечатли е, че имаме еднакви чинии! Моята е същата, но в кремавата гама! И беше преоценен 50 доларов уникат!?!?! :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации