Кекс "Хелоуин"

Това си е една сериозно страховита публикация :) Мислех, да сложа голям надпис, че текста съдържа снимки, чието съдържание може да причини стрес в хора с по-лабилни нерви, но в крайна сметка реших, че ако някой се зачете след като е видял заглавието, значи е подготвен. Да си призная много си се радвам на първата си рецепта посветена на този не-традиционен за нас празник. Нямам никакъв опит в неговото празнуване, но прекарах последните няколко дни в разглеждане на доста стряскащи торти и десерти посветени на паяци, вещици, зелени пръсти, зомбита и каквото друго ви хрумне по темата. Първоначалната идея беше съвсем различна, но след като се оказа, че (за пореден път) вечерта, в която започнах да приготвям кекса не мога да намеря линка с оригиналната публикация, пак на помощ дойде моята добра приятелка "Импровизацията". Постепенно в главата ми се събраха няколко съвсем различни рецепти, които съм виждала и се роди днешния кекс "Хелоуин". Ето и необходимите продукти за неговото изпълнение:
Необходими продукти за кекса:
- 4 яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 200 мл течна готварска растителна сметана;
- 240 гр брашно;
- 1 ванилия;
- 1 бакпулвер;
- готварска боя.
Необходими продукти за шоколадовия ганаш (крем):
- 100 гр натурален шоколад;
- 50 мл течна готварска растителна сметана;
- кубче краве масло с размерите на кубче мая;

Необходими продукти за украсата:
- бял фондант;
- шоколад на копчета;
- червени бонбони;
- малинов/ ягодов топинг или сок или сладко;

По-принцип можете да използвате рецептата на любимия си кекс и да добавите няколко щипки сенки, призраци и празнично настроение :) В случая направих карамелено-сметанов кекс (оригинала - тук), защото съм виждала рецепта за сметанов кекс при Ева и много ми хареса, а карамела е след любимите вкусове на моята половинка и понеже имах силни съмнения, че той ще иска да хапне нещо, което е в странни цветове исках поне вкусово да го изкуша. Да се върнем към приготвянето на кекса. Започнете от карамелената част на кекса. Карамелизирайте, в подходящ съд, половината от захарта и след това добавете към нея половината сметана. Оставете на слаб огън до пълното разтваряне на карамела. Преди да използвате карамелената сметана трябва да я изчакате изстине напълно.
И докато ви е топъл котлона и чакате да изстине сместа за кекса си пригответе шоколадовия ганаш, защото той и трябва да изстине добре преди да го нанесете. Загрейте шоколада, сметаната и маслото и разбърквайте леко, докато всичко се разтопи и стане хомогенен крем. Оставете настрани да се охлади добре, като от време на време го разбърквайте, за да не хване коричка. Стигнахме и до забъркването на самия кекс. Пригответе си подходяща форма. Моята е с диаметър 24 см. Ако не е тефлонова или силиконова я намажете с мазнина и посипете с брашно. Аз използвах тефлонова форма и само я намазних. Разбийте две от яйцата с останала 1/2 ч.ч. захар и постепенно добавете 100 мл сметана. Накрая сложете ванилията и половината от брашното, размесено с бакпулвера. След това разбийте и останалите две яйца с карамелената сметана и постепенно добавете втората половина от брашното. Тук идва време и на страховитата част - разделете получените смеси и ги боядисайте с различни цветове. Моята идея беше да имам черно-оранжево-виолетов кекс, но крайният резултат няма много общо с тези цветова. Въпреки, че пак постигнах хелуински ефект, след като една приятелка каза, че има вид на древна плесен :) Изсипете отделните части на кекса във формата и печете на 170 градуса около 35 минути или до суха клечка за зъби. След като изстине го извадете от формата.
Идва ред и на външната украса. Измажете целия кекс с фин пласт от ганаша, а как се постига този рошав ефект може да видите тук. Очите на човечето са направени от малко бял фондан, който разточих и изрязах с малък ринг, но може да се използва и подходяща капачка. Зениците са от шоколадови копчета, а за кръвта може да се използва всякакъв вид червено сладко, желе, топинг. Не знам дали разпознавате под оръдието на насилие парче стъкло, но това се опитвах да създам. То е направено от разтопени бонбони, които натроших с помощта на нож в подходящи форми. Предупреждавам, че е хубаво да си предвидите по-голямо количество разтопени бонбони, защото те се трошат както си искат без да ги е грижа от вашите цели :) Описвала съм и преди как се правят неща от разтопени бонбони - тук може да видите какви бонбони използвам и по-подробни указания за тяхното приготвяне.
Това е моят страховит принос към празника :) Надявам се по-скоро да съм ви усмихнала, отколкото уплашила! От мен прекрасни, топли, уютни почивни дни прекарани с любими хора, книги, хобита и/ или места! Аз отивам на есенна разходка и обещавам да ви донеса снимки, а може и нови рецепти :)
Накрая за десерт искам да се похваля с прекрасната награда, която получих от Зиче! Много, много и се зарадвах, защото тя я е направила специално, за да я поднесе на своите приятели и аз съм горда, че съм сред тях! Благодаря ти мила!

Коментари

  1. Много оригинален кекс! Нека по-често импровизираш, че да ни изненадваш все така приятно :))))
    Честита награда, Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, че е страховит!
    Габи, много добре се е поучил :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Габче,щях да пренебрегна надписа за стрес и да налапам целия кекс,така съм огладняла!Страхотна импровизация и чудесна идея!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Хаха... просто много готин и оригинален кекс... просто страхотен. Браво, много ми стана весело като го видях... поздрави.

    ОтговорИзтриване
  5. Габи страхотна импровизация, така се получават великите рецепти, браво, най-забавни са цветовете има изненада като разрежеш. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Жани! В последно време хич не ми се отдава да спазвам рецепти - винаги се оказва, че нещо ми липсва като продукт :) но пък мисля, че е за добро. Прегръдки и хубави почивни дни!

    Дани наистина се надявах да е поне малко страховит, защото в мен буди основно усмивки, но мъжа ми каза, че в никакъв случай няма да го занесем на племенниците, така че май и на него му действа :) Много усмихнат и слънчев уикенд и на теб!

    Кате, възхищавам ти се, че успяваш да спазваш онази сложна диета! Аз много, много лесно се подавам на изкушенията и ако диетата не е от сладки неща е предварително обречена :) Прегръдки мила и хубав уикенд и на теб!

    Много ти благодаря Иве! Радвам се, че ценител на Хелоуин като теб го харесва :) Значи съм уцелила духа на празника. Поздрави и хубави и слънчеви почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Павлинка наистина се получи изненада :) Най-вече за половинката ми, който очакваше любимия си обичаен кекс, а получи този :) Прегръдки и да си починеш и сготвиш вкусотии през уикенда, че нямам търпение за новите ти изненади след страхотната баница!

    ОтговорИзтриване
  8. Габчо, отново невероятна идея и страхотно изпълнение! Много е страховит този кекс.:-))
    Ама със сигурност е много вкусен.
    Усмихнат уикенд ти желая!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, чудничко звучи, като чета рецептата!
    Ама ми стана жал за човечето. Как само му е пострадало оченцето :(
    Хихи, май аз съм от хората с лабилни нерви.
    Весел празник :))

    ОтговорИзтриване
  10. Габи,

    Чудесна идея и прекрасна реализация!

    Весел и забавен Хелоуин!

    Прегръдки Бети!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен сладкиш, направо като мухлясал:) Великолепно изпълнение:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  12. Честита наградка,Габи!
    А кекса е много сполучлив откъм декорация,направо ужасяващ! :)

    Хубава неделя ти пжелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Габче, смятам този празник за идеален повод да се позабавляваме в кухнята!
    Справила си се чудесно с декорацията!Чудесна идея! Наистината много ми допадна!

    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Габи,
    незнам дали е страховит, но изглежда страшно хелоуински и вкусен!
    Поздравления и хубав празник утре:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Габчо, отново съм аз.:-)) Когато ти е удобно, намини през блогчето ми, там има изненада за теб.:-)) Очаквам те!
    Прегръдки и прекрасна нова седмица, миличка!

    ОтговорИзтриване
  16. Мони много ме зарадва :) Току що се прибирам, а вече ме чака прекрасна изненада! Благодаря ти мила! Прегръдки и хубава седмица!

    Ели, да си призная и на мен ми стана много жал за човечето... Докато правих самият кекс, толкова се бях задълбочила в изработката му, че не му обърнах внимание, но после вече като го видях на снимка колко е сладко и ми стана много тъжно :(

    Благодаря ти Бети! Весел празник и на теб!

    Хахаха, има съвсем автентично изглеждаш мухал, нали Траянка :) Прегръдки и хубава вечер!

    Роси, мила, благодаря ти! Това ми е съвсем първия преднамерено ужасяващ десерт - другите ми попадения, преди това са били случайни ;)

    Напълно съм съгласна с теб Леви! Аз не мога да кажа, че полагам специални усилия, за да го празнувам, но ми хареса предизвикателството и доста се забавлявах :) Прегръдки и усмихната вечер от мен!

    Благодаря ти Мъхче! Беше оценен по достойнство и във вкусово отношение вкъщи :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Много весел кекс:) Още докато видях снимката ми стана ясно за какъв повод е!:) Допада ми, определено, а и сякаш не изглежда сложен!:)

    ОтговорИзтриване
  18. "Страшен" кекс, заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)

    ОтговорИзтриване
  19. Привет, Габи!
    Сърдечно ти благодаря за чудесната награда, много ме трогна вниманието ти и факта, че си забелязала отсъствието и се притесняваш дали съм добре.
    Добре съм и повода да ме няма беше хубав :)
    Хелоуинският кекс е невероятен - забавен, вкусен и много фотогеничен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно! Сладко и страховито!

    ОтговорИзтриване
  21. Марта - добра дошла! Много се радвам, че ти харесва :) Хубава и уютна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации