петък, 16 септември 2011 г.

Шоколадов кекс с бадемов марципан

През последните няколко дни се чувствам като обикновена батерия, която опитва да се мери с елитна батерия дюрасел (например). Имам чувството, че всички около мен, току що върнали се от отпуски, са на някакво по-висше енергийно ниво, а аз почти съм свършила горивото и е останала само една малка свещичка в тъмното, която чака да дойде сакралната дата - 19-ти и да излезе в отпуска (най-накрая!). Междувременно зарязах всякакви помисли за диета и сваляне на онези досадни килограми и задоволявам всеки свой хранителен каприз, който този път се материализира в мега-шоколадов кекс!
Рецептата е от новата книга, която се сдобих посветена на 200 рецепти с шоколад. От както я имам я чета почти всяка вечер преди лягане за огромна изненада на мъжа ми, който накрая провери да не съм сменила кориците и вътре да има скрит някакъв роман ;) Малко промених количеството на продуктите и ето какво се получи:
- 3 яйца;
- 1 ч.ч. лек разтопено краве масло;
- 1 ч.ч. кафява захар (в оригиналната рецепта е повече, но я намалих, защото марципана дава допълнителна сладост);
- 5 с.л. какао;
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 бакпулвер;
- 200 гр. марципан;
- 6 с.л. шоколадов чипс или парченца шоколад.
Маслото се разбива заедно със захарта до пухкав крем и едно по едно добавете яйцата, като разбивате сместа след всяко едно. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера и го прибавете към яйчено-маслената смес. Нарежете марципанът на кубчета, смесете го с шоколадовия чипс и сложете две трети от тази калорична бомба към кекса и разбъркайте внимателно. Изсипете в предварително покрита с хартия за печене форма за кекс (моята е с размери 7/11/34) и посипете отгоре с останалия марципан и шоколадов чипс. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 - 45 минути.
Получи се наистина мнооого шоколадов сладкиш, а марципана дава един допълнителен и различен сладък акцент. Допадна ми :)
Относно намирането на марципан. Моят е от интернет магазинчето на Рони, може да го открите и при Леви, а ако искате да си го приготвите сами ви препоръчвам рецептата на Мария. Можете също така да го откриете и в магазини Метро.

15 коментара:

  1. Габи, тъкмо си мислех, че тази вечер нямам никакъв десерт, а страшно много ми се хапва и ето кексче, толкова дбре изглежда, давай една по една всички 200 рецепти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, прекрасен шоколадов сладкиш! Ще ходя да издирвам марципан :)) И аз като Павлинка искам да ни покажеш всички 200 рецепти.
    Хубава вечер и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооооо,Габи,чудесен кекс!А това с романа направо ме разсмя!Чакаме поне 200 рецепти с шоколад.
    Приятна вечер и незабравима отпуска ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  4. Габче,сладкиша е страхотен,а поста много ме разсмя рано сутринта!
    Много ми хареса как си презентирала сладкиша!
    Айде сега-хубаво да си изкараш отпуската,да смениш батериите с нови и след това,с нови сили и позитивна енергия да ни покажеш и останалите хубави рецепти от книгата:)))
    Пожелавам ти една романтична и изпълнена с хубави емоции отпуска:)
    Прегръдки и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  5. Габи,
    и моите батерии "писукат"
    и чакат зареждане :)
    А и за сега нямам дата за зареждане :)
    С този страхотен сладкиш смятам, че малко ще ги заредиш!
    И много спокойствие и хубави моменти след 19-ти!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. OOOOOOOO, Габи толкова добре те разбирам!!!!!!!!!
    Моята сакрална дата е 24:)Времето препускаще и някак си все нестигаше, а сега спря! Всеки ден ми се струва година! И чакам ли, чакам!
    Това с батерията дюрасел и обикновената батерия много ми допадна:)
    А кекса той е фантастичен!До 24 точно от това имам нужда шоколад, много шоколад:)
    Пожелавам ти прекрасна почивка, много незабравими спомени и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Щом е с шоколад - значи просто прекрасен! Приятна отпуска!

    ОтговорИзтриване
  8. Пожелавам ти незабравима почивка, ние тук ще се облизваме и шоколадим , какво друго ни остава.

    ОтговорИзтриване
  9. Пожелания за незабравима, ползотворна и много вкусна почивка, Габи! Кексът е просто мечта! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много ме заинтригува този кекс. Обожавам шоколад и марципан, а в тандем сигурно ще се получи нещо превъзходно!
    Пожелания за страхотна почивка!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи,отпуската вече е започнала,затова ти пожелавам да си я изкараш ползотворно,в пълен релакс и да осъществиш презареждането на 100%.
    Сладкишът е супер!

    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря за милите думи и пожелания! От своя страна Ви пожелавам много хубави дни, изпълнени с усмивки, време с любими хора и да приготвите куп вкусни неща докато ме няма :)

    ОтговорИзтриване
  13. Габи, чудесен кекс. Така да обичам марципан.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3 май 2014 г., 8:23

    Здравей!

    Рецептата е страхотна. Отдавна търсех кекс с марципан. Вече два пъти го правя и вече се превърна в любим на мъжа ми.

    Исках обаче да попитам как успяваш да не ти се запече отгоре прекалено марципанът? Спазвам всичко точно, но ми потъмнява доста марципанът, после се втърдява и се реже по-трудно. А твоят изглежда светъл.
    Аз го пекох на 180º на вентилатор.
    Мерси много!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей! Много се радвам, че ви допада рецептата :) Мисля, че разликата е в това, че съм го изпекла на 180 градуса без вентилатор - поне при моята фурна ако включа вентилатор това означава, че градусите се качват с поне още 20 - 30 отгоре. В случай, че реша да използвам вентилатор обикновено намалявам градусите например на 160. Надявам се да съм помогнала :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване