сряда, 7 септември 2011 г.

Селски пай

Днешната рецепта открих във вкусното местенце на Танита. Наложи се да пропусна някои продукти поради несходството между техните характери и този на моята половинка, но въпреки всичко полученият резултат още от първото приготвяне влезе в любимите ни рецепти. Тогава свърши толкова бързо, че не ми остана време за снимане, а за съжаление и тези снимки не могат достатъчно добре да покажат колко вкусна вечеря се получи. Обаче горещо ви препоръчвам да опитате, защото наистина си заслужава!
Ето и необходимите продукти:
- 500 г кайма;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- 1 ч.ч. грах от консерва;
- 1 с.л. брашно;
- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал; 
- олио;
- сол, черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица;
- готово картофено пюре или 500 г сварени картофи, сол, 2 с.л. пармезан, краве масло.
Задушете нарязаният лук в мазнината и добавете каймата, която предварително сте разбъркали с 1-2 с.л. вода (това предотвратява образуването на бучици) и настърганите моркови. Задушете сместта до омекване на морковите и побеляване на каймата. Добавете грахът и разбъркайте. Ако използване замразен грах ще трябва да го добавите още в началото. Идва време за червения пипер и брашното и отново разбъркване. Накрая отместете ястието от печката и добавете подправките и кашкавала. Изсипете в подходяща, предварително намазнена, тава и покрийте с картофеното пюре. Ако използвате готово - просто следвайте инструкциите. При приготвяне на домашно - намачкайте сварените картофи с преса за картофено пюре, добавете маслото, пармезана и разбъркайте добре. Да се върнем на селския пай - печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Крайният резултат е нещо много вкусно, въпреки, че не успях да му придам "търговски" вид (както казваше баба ми). Да ви е сладко :)
Ето и нещо  за десерт - малко снимки от Девин:
 

7 коментара:

  1. Габи, как съм гладничка направо не издържам, моето ядене още не е готово, това е много вкусно, в тази комбинация никога не е лошо. Приказно!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи,страхотен е станал пая,А снимките са чудесни:)
    Прегръдки и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  3. Павлинка напълно те разбирам :) Грабвай чинийката и си хапни :)

    Благодаря ти Кате! Аз винаги искам повече от моите снимки, но с този фотоапарат - толкова :) Хубав ден и на теб мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи,припомни ми тази рецепта на Танита,която се каня да опитам от бая време!Много добре си изглежда паят,а и е обещаващо вкусен,личи си!
    Снимки от Родопите ме радват винаги и ги разглеждам с удоволствие!Благодаря!

    Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  5. Паят изглежда уникално вкусно!
    Снимките от Девин са много красиви! Благодаря за виртуалната разходка.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусен пай, ако съдим по снимките:)
    А Родопите май ги обичам повече от другите БГ планини...
    Чудесна разходка!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Елексирче наистина трябва да я опиташ. Определено е много вкусно :)

    Благодаря ти Ели! Там наистина е вълшебно местенце :) Хубави почивни дни и на теб!

    Мъхче - благодаря ти :) Пая си заслужава, а за съжаление разходката беше по работа, но много исках да си запазя малко поне от красотата, която виждах и успях да изнервя шофьора, като го карах да спира по пътя, за да снимам :) Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване