Мандариново-шоколадов кекс

Разговор в кабинет на зъболекар някъде във вселената. Зъболекарят брои кариеси ... стига до шест, спира и пита: Извинявайте, да не би да сте любителка на сладкото? Може да звучи като виц, но това ми се случи при едно посещение на моя зъболекар. В негова чест реших да направя днешната рецепта. Все пак имам репутация да пазя :)
Още първият път, в който видях заглавието бях заинтригувана от комбинацията. Оригиналната публикация можете да намерите в изкусителния блог на Ирина Купенска.

В нейната рецепта се използват портокали, но аз реших да опитам с наличните ми цитрусови плодове - мандарини. Не съм опитвала оригиналът, но съм наистина впечатлена от ароматния кекс, който се получи. Време е за рецептата:
Продукти:
  • 2 по-големи мандарини;
  • 100 гр шоколад;
  • 125 гр краве масло;
  • 3 яйца;
  • 250 гр захар;
  • 100 гр айрян (приблизително 6 с.л. кисело мляко и 2 с.л. вода);
  • 25 гр какао;
  • 250 гр брашно;
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • щипка сол.
Хубаво е да започнете предварителната подготовка от мандариновото пюре, защото поне на мен то ми отне най-много време. Сложете мандарините в съд с вода и ги варете до омекване. Аз лично ги варих около час. Извадете ги от водата и пасирайте до получаване на гладко пюре. В моя случай се опитах да ги пасирам на ръка по липса на подходящ уред, но понеже не успях да се справя с кората накрая прецедих получената смес през цедка. Оставете полученото пюре да изстине. Междувременно на още горещия, от варенето на мандарините котлон, сложете на водна баня шоколада заедно с маслото. Разтопете ги до хомогенна смес, но внимавайте водата да не заври, за да не загори шоколада. Оставете шоколадовата смес също да се охлади. Аз използвах обикновен шоколад, а не черен и по тази причина намалих и общото количество на захарта. Разбийте в дълбока купа яйцата със захарта до кремообразна пухкава смес. Намалете оборотите на миксера и добавете айряна, мандариновото пюре и разтопения шоколад. Към получената смес прибавете на няколко пъти размесените - брашно, какао, бакпулвер и сол. Разбъквайте внимателно с помощта на дървена лъжица.

Изсипете в предварително намаслена форма за кекс и изпечете в загряна на 180 С фурна.
При мен изпичането отне около 30 - 40 минути. През това време можете да си приготвите шоколадово-мандариновия ганаш. За него ще ви трябват:
  • 100 гр шоколад;
  • 25 гр масло;
  • сокът от 1 мандарина;
  • какао.
Разтопете отново на водна баня шоколада и маслото. Отместете от котлона и добавете сокът от мандарината. Прибавете какао до получаване на желаната от вас гъстота. Аз сложих само 1 с.л., защото исках да покрия целия кекс и да се получи като глазура.

След изпичане оставете кексът да се охлади и след това го залейте с ганаша.
Пригответе се да бъдете пленени от цитрусовия аромат, а вкуса несъмнено ще ви изненада.  Мандарините и шоколада категорично си подхождат. Да ви е сладко! 
И да не забравите да си измиете зъбите след последното парченце ;)

Коментари

  1. Уникално е!
    Имах честта да го вкуся и смея да твърдя, че този сладкиш няма равен на себе си!
    Г-це Маринова,продължавайте все така да творите!

    ОтговорИзтриване
  2. Кекса наистина е фантастичен Горда съм, че допринасям за този блог със самоотвержената си дегустация :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако е чак такава саможертвата може да ти я спестя следващия път :Р

    ОтговорИзтриване
  4. По-добре мисли за постни вкуснотийки, да не получа психическо разстройство през дългите пости :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации