Тутманик за новобранци

"Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична..."
Това е най-честото стихотворение, което ми идваше на ум, когато правех поредния си опит за месене. Всяка моя среща с брашното и маята приличаше повече на боксов мач отколкото на кулинарно изкуство. Често се е случвало мъжът ми да ме спира по пътя за кошчето за боклук или дори да ме отменя в месенето, докато се успокоя. Но най-накрая и аз отбелязах точки. За първи път успях да изпитам удоволствието от работата с тесто, което сякаш само си се месеше и оформяше! Специалните ми благодарности са за Ева Тонева и нейната рецепта "Тутманик с кашкавал". Справих се още от първия опит и затова горещо я препоръчвам на всички, които все още правят първите си стъпки в работата с тесто с мая.


Няма да повтарям необходимите продукти за тестото и самият процес на замесване. Те са обяснение изключително ясно в линка към рецептата по-горе. Моят принос към тази рецепта е плънката. Реших да експериментирам с нещо по-различно.
Продукти:
  • 300 - 400 грама пилешка кайма;
  • 4-5 много ситно нарязани средно големи гъби;
  • 100 гр. настърган кашкавал;
  • мазнина;
  • сол;
  • чубрица.
Задушете гъбите в мазнина по избор - масло или олио до пълна готовност. Добавете каймата и ги оставете да се задушават. Трябва да се изпари цялата течност и сместа да остане суха, но без да се препържи. Не знам дали в магазините предлагат пилешка кайма - моята е домашно направена, но предполагам, че би могло да опитате и със свинска или пък да използвате много ситно нарязано бяло пилешко месо. Овкусете плънката по избор. Изчакайте да изстине и добавете кашкавала. Готови сте да преминете към навиването на рулата за тутманика.
Аз лично направих рулата с различна плънка - с кайма и гъби, отделно със сирене и отделно с кашкавал. За всеки по нещо. Затова и количеството посочено по-горе е възможно да не ви стигне за целия тутманик.

Да се консумира топло и в присъствието на любими хора!

Бележки: След като публикувах тази рецепта ми хрумна, че може да добавя някои "открития", които направих по пътя към усвояването на изкуството за работа с тесто.  За повечето хора едва ли ще е "откриване на топлата вода", но на мен определено ми улесниха живота :)
- ако към маята първо добавите захарта и разбъркате тя ще я разтопи и после няма да става на бучици при добавянето на водата; 
- и яйцата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Ако са по-студени просто оставете на тестото по-дълго време за втасване от посоченото;
- по-лесно ще режете тестото на парченца ако набрашнявате острието на ножа.

Коментари

  1. Уау, това ми се губи,защо ли?!
    Изглежда страхотно,а и сигурно е много вкусно?!
    Стоим чинно и чакаме за декстация!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита ти една седмица!
    Нещо ново моля, по случая, но не картинка!!!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз нямам спомен...но да се надяваме, че след "другарската критика" ще има компенсация...Изглежда страхотно...

    ОтговорИзтриване
  4. Първоначалното заглавие на публикацията беше "Тутманик за гладници" и сега ми се струва, че май трябваше да го оставя него :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации