Вита торта “Мечо Пух"

Да се оплаквам ли и аз не знам - няма го писмовното ми вдъхновение ... Взело си е перото под мишница и дим да го няма към по-морски ширини. А аз се чудя коя охлаждаща техника да приложа по-успешно? Потапяне на крайници в дълбок леген с "морско-хлорирано-чешмяна" вода, въвеждане в робство на половинката да ми маха с ветрило или поемане на неприлични дози сладолед :) И това като имате предвид, че наистина много обичам да ми е топло! Но все пак ако може слънцето да върви в комплект с джапанки и бански, а не с бюро и компютър ще ми бъде по-добре.
Първо поред, ще се похваля с част от подаръците си за отминали ми вече рожден ден. И то с тази част, която знам, че ще стопли сърца на всички запалени по кулинарните дейности :) Не мога да не започна със специални, огромни и приятелски благодарности на Леви! Не само получих невероятна книга "Да печем с любов", като много изненадващ и страхотен подарък, но и с нейното съдействие се сдобих с необходимите съставки за изработването на захарна дантела - подарък от моите колеги в офиса :) Страхотни са, нали! Вече имам две рецепти предвидени за изпробване - една карамелена торта за свекито, към която смятам да  приложа първия опит за производство на дантела. Тук е мястото да питам, ако някой вече има опит - да казва какво да правя или не, защото не е редно все пак да се излагам пред такъв висш съдия като майката на половинката ми :)
А от книгата вече имам избрани най-вероятно 102 рецепти за изпробване :)
Ако някак изведнъж се намеря в повече свободно време подозирам, че ще ги подкарам да ги приготвям по съдържанието!
Да си дойдем на думата за днешната публикация все пак. Тези дни съм в тортено-депресивно състояние. Колкото повече захарни произведения гледам, толкова повече ми се струва, че хич не ми е в това силата :) И на пук на това си състояние реших да направя пореден опит да се преборя с Витата торта! Най-вероятно ще прозвучи странно, но хич не ми се получават тези, красоти, които показва Димитрана и не само ... Мъка голяма е! А съм правила поне 3 опита до сега... Затова реших, че сега му е времето пак да  пробвам. И за да ми е още по интересно реших да допълня картинката, като я покрия тортата с домашно правен фондан :) А Черешката на торатата е, че имах само 12 часа за всичко това. Ето и резултата:
С рецептата този път ще бъда кратка. Направих два блата, защото поне с моите умения от един ми се получава мега мини торта :) Ето и необходимите продукти.
За 2 блата 30х40см:
- 16 жълтъка;
- 8 белтъка;
- 160 гр. брашно;
- 40 гр. пшеничено нишесте;
- 200 гр. захар;
- 1/2 к.л. сол.
За шоколадовия крем:
- 300 гр. черен шоколад;
- 300 мл течна подсладена сметана;
- 200 мл течна не-подсладена сметана;
Разбийте жълтъците с 2 с.л. захар и солта. Отделно разбийте и белтъците с останалата захар. Добавете жълтъците при белтъците, а накрая и брашното, пресято с нишестето. Изсипете сместа в две тави с размери 30х40, предварително застлани с хартия за печене и подравнете повърхността. Изпечете в предварително загрята на 230 гр. фурна за около 10 минути. В никакъв случай не се изкушавайте да печете твърде дълго, защото накрая ще получите блат, който не е еластичен и не може да се навива. След изваждането на блата го обърнете върху предварително навлажнена кърпа, отстранете хартията за печене и навийте на хлабаво руло. Докато изчаквате блатовете да изстинат може да си приготвите крема. В моя случай той е силно шоколадов, разбира се :) Това е един от любимите ми пълнежи за торти и го използвам изключително често. Загрейте подсладената сметана до завиране. Отместете от котлона и добавете шоколада, натрошен на парченца. Разбърквайте до получавана на хомогенна смес. Оставете да изстине до стягане на крема. След това добавете не-подсладената сметана и разбийте с миксер до получаване на крем. В тази рецепта аз използвам черен шоколад и затова една от добавените сметани е подсладена. Имайте предвид, че ако използвате млечен шоколад може би ще е добре да използвате при смесването с шоколада не-подсладена сметана, а при разбиването подсладена, защото иначе рискувате да се получи твърде сладък крем, но и това е въпрос на вкус :)
Сглобяването не е сложно. Развийте и нарежете блатовете на ленти по дължина с размер 4 см. (или с такава широчина, колкото искате да е висока тортата). Намажете всяка лента с крема и завийте на руло. Ето тук, Димитрана, го е показала много ясно. Накрая стегнете с домакинско, прозрачно фолио или стягащ тортен ринг и оставете в хладилника за няколко часа или най-добре за една нощ - ако имате толкова време. В интерес на истината тази рецепта е много полезна с това, че ви позволява доста бързо да направите самата торта. Блатовете се охлаждат бързо (дори и при тези температури навън), а и самото сглобяване не е трудно. Накрая, на другия ден, остава да я освободите от фолиото, да я измажете с остатъка от шоколадовия крем и да я украсите по свой избор.
Моят избор, понеже тортата беше предназначена за рожденничка, голям фен на Мечо Пух, беше да я покрия с фондан. Надлежно я измазах с маслен крем (похвалих ли се вече, че все по-лесно ми се получава :)
И дойде ред на покриването. Но пак трябва да се върнем 8 часа назад, защото първото нещо, което направих, рано рано сутринта, след като се разсъних беше домашен фондан. Няма да пиша рецептата - може да я видите при Димитрана или Ивейн, където много хубаво са показани всички етапи от направата му. От моя малък опит ще споделя само, че никога повече няма да използвам за такива цели пудрата захар на Карина - тя е на едри кристали и като цяло получих доста груб фондан. Също така сложих повече от 1 кг - може би още около 300 гр. отгоре. Другият ми извод е, че наистина трябва да постои максималното време преди употреба, защото иначе има трудности при разточването. Това, което ми хареса е, че много хубаво се оцвети и фондана имаше точно цвета, който исках :)
Като цяло си харесвам тортичката, въпреки че ако имах повече време щях да преправя Мечо Пух, да поработя повече върху тревата и нейната липса, а за леко мутиралите, гигантски калинки - историята мълчи :) Тук може да намерите указания как да направите Мечо Пух.
За десерт, понеже ми остана мъничко блат, спретнах набързо една много мини торта със сметанов крем и диви ягоди, обилно полята с черен шоколад.
Категорично не исках да виждам повече пред очите си захарно тесто и затова я украсих съвсем семпло, цветно и хаотично :)
Ами май това е за днес. Последно по реда си е един зов за ПоМоЩ! Моля, някой по-достойно технически грамотен от мен да ми каже защо така ми се случи изведнъж хич никакви известия за коментари да не получавам - в пощата ми е като селски площад при 40 градуса жега - пууусто :)
И хайде за финал един поздрав, за тези от вас, които още не са хванали пътя към морето/ планината - да им се случи скоро:

Коментари

  1. Габи, страхотни торти, много сполучлив опит! Снимките са прекрасни! Очаквам с нетърпение новото предложение от хубавата книжка с рецепти. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Определено ще следва нещо от книжката :) Поздрави и хубав, слънчев ден от мен!

      Изтриване
  2. Първо: Ставаш много добра в това с фондана, подстрекател си!
    Второ: Тази книга е невероятна и всички рецепти са много добри и точни, бях си я купила от една сергия за книги втора употреба, не можах да повярвам че някой е изхвърлил това съкровище, можеш да се довериш на всички рецепти.
    ...и въобще вити торти, фондани страхотна си! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, определено си е чисто подстрекателство :) Пробвай и ще видиш каква забава е това - като детска игра с пластелин :) А книгата наистина е страхотна! Толкова рецепти съм си харесала, че просто не мога да избера с коя да започна :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи, да са ти честити подаръците!
    Тортата е прекрасна и усещам, че е неустоимо вкусна!
    Ето тук при Мина можеш да видиш и питаш за тези страхотни дантели:
    http://angellovescooking.blogspot.com/2012/05/sugarveil-sugar-lace-with-sugarveil.html
    Прегръдка и прохладен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много благодаря! Страхотни упътвания е направила Мина! Сега вече ще съм по-спокойна да опитам :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Привет, Габи :-)

    Резултатът е повече от добър: чудесен е! За 12 часа.. хм, не го мога аз това. :-D

    Поздравления! Справила си се отлично и.. тук е моментът да ти благодаря за интереса, доверието и симпатията, която долавям между редовете! Много ми e ценнa и e взаимнa :-)

    Поздрави сърдечни от мен, с пожелание за усмихнати, спорни дни и още много задоволство в кухнята :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Димитрана, ако знаеш колко много ме зарадва с коментара си! Много благодаря! Симпатии са много големи - още преди да имам блог и започнах да правя плахи опити за торти, първият от тях беше за вита торта :) Разбира се допуснах много грешки, но вкусът толкова много ми хареса, че и до сега не съм се отказала до постигна и добър външен вид :) Надявам се, че нямаш нищо напротив, че сложих препратки към твоя сайт, но ти си обяснила нещата толкова прецизно, че реших, че е по-добре отколкото да се опитвам аз да давам разяснения. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Габи,
    Много задобряваш,много! Всичко си има тортичката ти,дори и паднало гърненце с разсипан мед...!И оградка и пеперудки ...Представям си усилията по правенето на фондана и ти се възхищавам.
    Аз ведъж преди много години се пробвах да направя домашен фондан и точно заради захарта и усилията,по месенето, които са непосилни за мен се отказах.Нямам специален миксер, хубавата пудра е много скъпа и естествено в Дч няма и ми е по-удобно да си купя готов фондан.Тортите ти са много вкусни и красиви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, благодаря ти мила! Добре, че си ти, да ме успокоиш за гърненцето след като половинката попита, какво е това размазаното нещо и кафявото петно до него :) Домашният фондан се оказа голямо предизвикателство наистина, но като се има предвид, че хич не очаквах да ми се получи съм доволна. Само за вкусът не знам как е, защото директно замина при рожденничката :) А за тортичката - най-високата ми цел е един ден да рисувам върху тях, но за сега напредвам с малки крачки :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Първо за подаръка от колегите-НЕВЕРОЯТЕН, и колегите-НЕВЕРОЯТНИ!
    После за тортата-НЕВЕРОЯТНО красива и вкусна , то няма съмнение!
    Аз това с фонданите го НЕмога, поздравления за можещите!
    Габи, ти си се справила отлично!
    Нямам съмнение че и с дантелката ще се справиш и чакам с нетърпение дантеленета торта!
    Цун и гуш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголина, наистина са невероятни моите колеги :) Стискай палци за дантелката, че трябва да впечатля свекито, а тя е трудна публика :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Габи, много усмихната снимка за начало - страхотен е мечо! И тортата много ми харесва, една такава нежна. Поздрави от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че харесваш Мечо :) Благодаря ти! Слънчев ден от мен!

      Изтриване
  8. Габи ,мечо е голям сладур а тортите ти прекрасни.
    С дантелките ще се справиш със сигурност то при такъв талант няма начин да не стане.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Все пак стискай палци за дантелата :) Прегръдки!

      Изтриване
  9. Страхотни са ти тортите - последните направо разкошни.
    Честито за отминалия рожден ден :-) и ползвай подаръците в страхотни дни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Скоро ще споделя резултатите от подаръците :) Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  10. Всичко е отлично,Габи!И фигурките,и оформлението,и украсата,изобщо екстра торти!Всичко домашно направено е хиляди пъти по-красиво и вкусно от шир потребите ,така че се обзалагам,че и двете са били безбожно вкусни!Пък и с толкова шоколад как иначе....
    Усмихната вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, много се радвам на такива мили похвали като твоите :) А това за домашните торти е напълно вярно, поне спрямо по-голяма част от сладкарниците в София ... Прегръдки!

      Изтриване
  11. Габи,не бъди толкова самокритична,тортичката е страхотна,справила си се добре и с фондана и с фигурките!
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мими! Наистина, често като приключа с някоя торта и започвам да си мисля, че е можело и по-добре да се справя :) Поздрави и хубав, летен ден!

      Изтриване
  12. Габи,ти си толкова добра кулинарка-какво чудесии правиш само...браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, понякога си е повече тежък физически труд, отколкото чудо това с тортите - особено при разточването на фондана :) Прегръдки!

      Изтриване
  13. Габи, срещу жегата предлагам да комбинираш трите метода :)
    Тортите са страхотни :) Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е идея :) Веднага ще я споделя с половинката! Поздрави!

      Изтриване
  14. Габчо,
    аз бих предпочела лятото да върви с къси панталонки и слънчеви очила, плюс джапанките, на банския не държа, ама не,май на всички ни е писано да се потим по офисите;)Ако в тази жега аз можех да направя такъв Мечо (или без жегата), хич нямаше да си мисля, че ме е напуснала някаква муза. Още повече, че говорим за вита торта ( и при Димитрана днес има една и съм силно заинтригувана да направя такава някой ден). или по-скоро да опитам;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартичка, не отказвам сделка и само с къси панталонки - стига море да има :) Ох, а за новата торта на Димитрана си много права - страхотна е! Ако не бях толкова уморена бих я започнала веднага.Прегръдки!

      Изтриване
  15. Габи, Тортата с мечо пух е прекрасна, И оградката и мечо са страхотни! Покрила си я перфектно, моите поздравления! За вкуса не се съмнявам и аз съм правила от рецептите на Дими! Очаквам с нетърпение произведение от страхотния подарък, браво на колегите и Леви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марияна - много ти благодаря за високата оценка! Много ме зарадваха тези похвали от експерт по тортите като теб :)Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Много красива е станала и весела, като приказка! Толкова гладко си я покрила, много ми харесва! И фигурките са много красиви! Поздрави, Габи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче точно така ми изглежда и на мен :) Не знам защо, но като картинка от приказка или поне така ми се иска да бъде! Хубава вечер!

      Изтриване
  17. Със или без муза:) обожавам всяка твоя публикация.Чета ги с интерес и винаги ме зареждат с настроение:)
    Тортичките са чудни. Мечо Пух не ми е стихията, някак все не ми се получава така че ще се наслаждавам на твоя. И определено задобряваш в тортоправенето!
    Радвам се, че подаръците ти харесват:)
    За дантелите не се колебай да питаш.Вече натрупах солиден опит и знаеш - винаги си Добре дошла.
    Очаквам с нетърпение новите ти предложения:)
    Прегръдки и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Левинка, слънце, непременно ще се консултирам с теб, защото някак ми се иска да ми се получи от първия път :) А за Мечо Пух съм сигурна, че би направила много по-успешен от моя! Прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации