Плевенски тутманик
След дълги колебания, доста чудене дали ще се справя и едно пробно приготвяне на рецептата под зоркия поглед и наставления на майка ми, дойде време да ви покажа първото ми произведение с ръчно точени от мен кори :) Този тутманик е част от моето детство. Баба ми, която беше невероятен майстор на всякакви тестени изделия - баници, пити, козунаци, много често ни глезеше с него. И до сега си спомням как на Великден къщата се пълнеше с жени, които идваха да се месят общо козунаци и навсякъде ухаеше божествено. За съжалени много малко от бабините рецепти има запазени и затова реших лека по лека да се опитам да събера колкото се може повече от тях. Както се досещате в този тип рецепти почти всичко е "на око и колкото поеме" :) Ще се опитам, за начинаещите като мен, да обясня максимално подробно процеса.
Необходими продукти:
- 1/2 кубче прясна мая;
- 1 ч.л. захар;
- 1 с.л. сол;
- 1/2 ч.ч. прясно мляко;
- 1 1/2 ч.ч. вода;
- брашно, колкото поеме;
- 4 яйца;
- 200-300 гр. краве сирене;
- олио;
Разтворете маята, заедно с половината от захарта в 1/2 ч.ч. леко топла вода (като си потопите пръстите в нея да не ви пари и да може да ги задържите :). В предварително пресятото брашно, направете кладенче, по краищата му посипете солта, а вътре сложете захарта, леко шупналата мая и добавяйте постепенно леко топлото мляко и след това 1 ч.ч. вода (само за протокола - в оригиналната рецепта не се използва прясно мляко, а само вода) . Техниката е лесна, с въртеливи движения по краищата на кладенчето добавяйте леко по леко брашно и замесвайте докато усетите, че тестото започва да се събира. Най-лесно е да се доомеси на набрашнена повърхност. Трябва да стане средно твърдо тесто. Оставете тестото да втаса в съд покрит с кърпа и на топло докато удвои обема си. Следва по-сложната част - разточването :)
Разделете тестото на равни топки. Големината им зависи от това с колко голяма маса за разточване разполагате. Тъй като моята трудно побира дори и двама човека разточвах малки кори. Техниката на разточване се усвоява с нагледно показване и затова ще ми е трудно да я обясня, но но най-опростено казано върху добре набрашнена повърхност, разточете леко топката тесто до размерите на мекица, посипете я с брашно и леко завийте единия край върху точилката. С леки въртеливи движения започвайки от средата, движете дланите на ръцете към двата края на тестото, като същевременно леко завивате още от кората върху точилката. Не мисля, че стана ясно като обяснение, но нямаше как да направя клипче. След като кората е разточена, намажете с олио и поръсете с плънката от натрошено сирене, в което сте добавили яйцата, като внимавате да не слагате в средата.
Направете разрез в средата на кората и започнете да навивате от вътре на вън. Накрая леко срежете кръга и навийте в тава (моята е 27 см), намазнена с олио. Процедирате така докато ви свърши мястото в тавата или тестото :)
Леко разплескайте баницата с ръце и намажете с малко от плънката. Накрая нарежете на парчета като торта. Цялото това съвършенство се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 - 40 минути.
Тъй като половинът недолюбва сирене, направих тутманика в по-малка тава, а с останалото тесто реших да спретна едно руло. Идеята не ми даваше мира след като видях рулото със сирене на Линка. Няма конкретна рецепта. Разточих три кори, наредих ги една върху друга, като между тях намазах с олио и подправки. Навих на руло, намазах с малко яйце отгоре и сложих в правоъгълна форма да се пече.
След като се изпече тутманикът, поръсете го много леко с вода, завийте с кърпа и оставете да изстине. Всъщност е най-вкусен парещо топъл с чаша айрян :)
И накрая дойде време да отговоря на предизвикателството на Валентина да покажа моето нощно шкафче. В случая се наложи леко да редактирам моя отговор, защото нямам точно такова шкафче и затова пренесох всичко на по-светло място и си признавам, че подредих, така че да се вижда кое какво е :)
От доста време постоянно място там заемат готварски книги - в случая посветени на шоколадовите десерти, както и книгата, която чета в момента - Тери Пратчет "Опаричване". А тъй като открих и сезона на пролетните настинки компания на книгите прави пакетче носни кърпички. Не знам как ще ви прозвучи, но аз като си купя нещо ново свързано с готварство или някоя от колекционерските ми страсти то стои поне една седмица до леглото ми и обичам да си го разглеждам и да му се радвам. За ужас на мъжа ми се случва това да са не само малки неща като тази чашка, но и чайници, метални форми за печене и други подобни не-подходящи за приспиване неща :)
От своя страна предизвиквам всеки, който остави коментар да сподели своето кътче :) Това е от мен - отивам да похапвам лечебна супа. Лека нощ :)
Необходими продукти:
- 1/2 кубче прясна мая;
- 1 ч.л. захар;
- 1 с.л. сол;
- 1/2 ч.ч. прясно мляко;
- 1 1/2 ч.ч. вода;
- брашно, колкото поеме;
- 4 яйца;
- 200-300 гр. краве сирене;
- олио;
Разтворете маята, заедно с половината от захарта в 1/2 ч.ч. леко топла вода (като си потопите пръстите в нея да не ви пари и да може да ги задържите :). В предварително пресятото брашно, направете кладенче, по краищата му посипете солта, а вътре сложете захарта, леко шупналата мая и добавяйте постепенно леко топлото мляко и след това 1 ч.ч. вода (само за протокола - в оригиналната рецепта не се използва прясно мляко, а само вода) . Техниката е лесна, с въртеливи движения по краищата на кладенчето добавяйте леко по леко брашно и замесвайте докато усетите, че тестото започва да се събира. Най-лесно е да се доомеси на набрашнена повърхност. Трябва да стане средно твърдо тесто. Оставете тестото да втаса в съд покрит с кърпа и на топло докато удвои обема си. Следва по-сложната част - разточването :)
Разделете тестото на равни топки. Големината им зависи от това с колко голяма маса за разточване разполагате. Тъй като моята трудно побира дори и двама човека разточвах малки кори. Техниката на разточване се усвоява с нагледно показване и затова ще ми е трудно да я обясня, но но най-опростено казано върху добре набрашнена повърхност, разточете леко топката тесто до размерите на мекица, посипете я с брашно и леко завийте единия край върху точилката. С леки въртеливи движения започвайки от средата, движете дланите на ръцете към двата края на тестото, като същевременно леко завивате още от кората върху точилката. Не мисля, че стана ясно като обяснение, но нямаше как да направя клипче. След като кората е разточена, намажете с олио и поръсете с плънката от натрошено сирене, в което сте добавили яйцата, като внимавате да не слагате в средата.
Направете разрез в средата на кората и започнете да навивате от вътре на вън. Накрая леко срежете кръга и навийте в тава (моята е 27 см), намазнена с олио. Процедирате така докато ви свърши мястото в тавата или тестото :)
Леко разплескайте баницата с ръце и намажете с малко от плънката. Накрая нарежете на парчета като торта. Цялото това съвършенство се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 - 40 минути.
Тъй като половинът недолюбва сирене, направих тутманика в по-малка тава, а с останалото тесто реших да спретна едно руло. Идеята не ми даваше мира след като видях рулото със сирене на Линка. Няма конкретна рецепта. Разточих три кори, наредих ги една върху друга, като между тях намазах с олио и подправки. Навих на руло, намазах с малко яйце отгоре и сложих в правоъгълна форма да се пече.
След като се изпече тутманикът, поръсете го много леко с вода, завийте с кърпа и оставете да изстине. Всъщност е най-вкусен парещо топъл с чаша айрян :)
И накрая дойде време да отговоря на предизвикателството на Валентина да покажа моето нощно шкафче. В случая се наложи леко да редактирам моя отговор, защото нямам точно такова шкафче и затова пренесох всичко на по-светло място и си признавам, че подредих, така че да се вижда кое какво е :)
От доста време постоянно място там заемат готварски книги - в случая посветени на шоколадовите десерти, както и книгата, която чета в момента - Тери Пратчет "Опаричване". А тъй като открих и сезона на пролетните настинки компания на книгите прави пакетче носни кърпички. Не знам как ще ви прозвучи, но аз като си купя нещо ново свързано с готварство или някоя от колекционерските ми страсти то стои поне една седмица до леглото ми и обичам да си го разглеждам и да му се радвам. За ужас на мъжа ми се случва това да са не само малки неща като тази чашка, но и чайници, метални форми за печене и други подобни не-подходящи за приспиване неща :)
От своя страна предизвиквам всеки, който остави коментар да сподели своето кътче :) Това е от мен - отивам да похапвам лечебна супа. Лека нощ :)
Браво с голямо Б, справила си се страхотно! хайде оздравявай вече и стига с тия настинки! Страхотно нощно шкафче!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛинка, нещо не ми се отдава оздравяването тези дни, но полагам усилия :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби, чудесно си се справила :)
ОтговорИзтриванеЗнам как се разточва, защото много съм гледала, но нямам дълга точилка и все ще си търся!
Сега отново ми напомняш!
А ако трябва да си снимам кътчето на една снимка май няма да се поберат "джунджуриите " ми!
Прегръдки и слънчеви почивни дни!
Дани и аз не можех да си намеря дълга точилка, но майка след като разбра интереса ми към точенето ми подари нейната :) Сега вече няма измъкване и трябва да продължа да се уча :) Прегръдки!
ИзтриванеНе съм виждала такова оформяне на тутманик, и направо съм възхитена! А плевенската част ме заинтригува?! Рулото и то е станало супер! Браво Габи, и нощното ти шкафче ми хареса:). Не знам дали ще споделя моето, но като съм оставила коментар, може и някоя сутрин да го покажа:):):)
ОтговорИзтриванеНаистина е по-различно от обичайното оформяне и заради това исках да го покажа :) Не знам защо е наречен "плевенски", може би защото е по-различно оформен от обичайните тутманици - т.е. по-градски :) Иначе Плевен ми е родното място, а тутманикът произхожда от едно селце близо до него. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТутманикът е невероятен,а ти си обяснила точенето чудесно,или поне на мен ми беше много лесно да го разбера,защото баба ми точеше точно така,навито на точилката и си правеше домашни кори,които печеше на печката отгоре.
ОтговорИзтриванеАх,какви хубави спомени ми донесе,Габи,благодаря ти,мила!
Моето нощно шкафче,т.е. книги вече са снимани,но ги оставих за следващата публикация.
Това с новите покупки много забавно,хехе!
Прегръдки,мила!
Наистинан човек се чувства страхотно, когато прави нещата на баба си! Много огладнях от твоята публикация Габи!!!
ИзтриванеА тия кърпички, преди да прочета си помислих че си ги сложила да бършеш лиги...:-)))щото като видях книгите...!!!
Беше ми приятно!
На моя шкаф няма книги, щото не се събират там.На практика няма нищо, за да мога да чистя праха и да си слагам телефоните..без да съборя нещо, когато почна им спирам алармите...Така,че благодаря за поканата, но няма какво да снимам:-)))
Роска и моята баба така печеше на кори :) А много обичах и като започнеше да прави домашна юфка и на едни бели чаршафи се слагаха корите да изсъхнат на слънце из цялата градина. Наистина са много хубави тези спомени :)
ИзтриванеА с тези козунаци мира нямам вече :) Страхотно предложение си направила - направо ми се прииска да съм ти на гости! Прегръдки!
Габи, браво на теб! Аз няма да се престраша да точа ръчно, няма и време:) Страхотно си се справила! Поздравления!
ОтговорИзтриванеТраяна, наистина си права, че отнема време :) Може би и защото съм още новак, но си заслужаваше усилието. Прегръдки и хубава нова седмица!
ИзтриванеМммм... голяма вкусотия е този тутманик, а и толкова красив :)
ОтговорИзтриванеХубаво шкафче, Габи :) Интересно, и да оздравяваш, какви са тези настинки?
Благодаря :) А с настинката се боря с променлив успех :) Поздрави и слънчева нова седмица!
ИзтриванеГабиии, имай милост! Запреглъщах жадно, макар и вечеряла! Спарвила си се превъзходно с тутманика и точените кори. На мен както и друг път съм писала, месене, точене и втасване не ми се отдава, а толкова много обичам тестени вкусотии! Харесва ми съдържанието на шкафчето ти, без момента с настинката! И аз съм подобен на твоят случай, поне сега мога да кажа на пловинката, че не съм само аз ! Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеРади, вкъщи половинката е голям любител на тестените неща и заради него все по-често правя :) Иначе аз гледам да ги огранича, защото все пак идва лято :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби-поздравления!Справила си се чудесно...А това с корите по двора и на мен ми е много познато и близко.Този спомен така ми стопли душичката...
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Живе, прекрасни са тези спомени наистина ... Прегръдки и по-пролетна нова седмица пожелавам :)
ИзтриванеМного красив тутманик, Габи!
ОтговорИзтриванеПредполагам и много вкусен.
Харесва ми кътчето ти :)
Бързо оздравяване и хубава нова седмица!
Ели, благодаря ти! Борим се с настинката :) Поздрави и хубава нова седмица и на теб!
ИзтриванеПризнавам, че макар и кореняк плевенчанка не съм опитвала този тутманик. Твоят изглежда толкова пухкав, апетитен и красив, че трябва бързо да поправя пропуска. Поздрави, Габи! Точенето ти се отдава, след този блестящ старт и ще ти носи все повече удоволствие. Сърдечни поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеЕви, така го наричаше баба ми, но не знам дали е известен в цялата област с това име :) Благодаря за хубавите думи! Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеП.П. Светът наистина е малък - за съм кореняк плевенчанка :)
Габи,и аз бях болничка и май скоро не съм наминавала към блогчето ти и много неща съм пропуснала.
ОтговорИзтриванеТутманикът е чудесен и зная колко е вкусен! И шкафчето ти ми харесва!
Пожелавам ти бързо оздравяване и да махнеш тия кърпички от там!
Габи,.... още като отворих твоето блогче .... ми се стопли сърцето с твоето заглавие- Плевенски тутманик-.... свързан с Плевен, града , който толкова много обичам и където съм завършила средното си образование!Толкова мило ми стана.... А.... после .... като видях вкусния тутманик, който си направила, ... започнах да преглъщам .... като за световно...... Страхотна рецепта, страхотни снимки! Благодаря ти много за удовоствието, което ми достави с тях!!!
ОтговорИзтриванеЧестита Цветница! Нека..... ти е много цветно и щастливо! Прегръщам те!
Габи, много обичам разни тестени вкусотии - твоят тутманик изглежда страхотно!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава празнична вечер!!!
Чудесна рецепта... идеята с намотаването ми харесва и ще пробвам. Благодаря... Колкото до шкафчето и аз преди обичах да заспивам с тортоправещи книги, но напоследък ми стигат няколко реда от Шекспир. Поздрави.
ОтговорИзтриване