петък, 16 март 2012 г.

Бостънски крем пай

Днешната рецепта трябваше да предшества "маймунската" торта, но покрай нейното приготвяне не ми остана време да напиша публикацията, а после бързах да ви представя поредното си тортено произведение и така чак сега и дойде времето. Но този сладкиш определено заслужава да му отдадете цялото си внимание. Представете си нежен крем, уютно сгушен в пухкав кокосов блат и всичко това обилно полято с черен шоколад.... Изкуших ли ви вече :) За съжаление снимките изобщо не ми се получиха и не показват цялата красота на този бостънски крем пай. Рецептата е адаптирана от тук, а ако кремът ви се стори познат, но е защото същият, като този за шоколадовата торта с бостънски крем.
Необходими продукти:
За блата:
- 100 мл прясно мляко;
- 5 с.л. олио;
- 5 яйца;
- 180 гр брашно;
- 50 гр кокосови стърготини;
- 170 гр захар;
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. ванилия;
- 1 щипка сол.
За бостънски крем:
- 500 мл прясно мляко;
- 6 жълтъка;
- 100 гр. захар;
- 60 гр. брашно;
- 25 гр. краве масло;
- 1 ч.л. ванилия.
- 150 мл течна подсладена сметана;
За ганаша:
- 220 гр черен шоколад;
- 220 мл течна подсладена сметана.
Започнете приготвянето на сладкиша от крема. Разбийте леко жълтъците със захарта, 100 мл от млякото и брашното. Загрейте млякото почти до варене и добавете бавно яйчената смес, като бъркате през цялото време. Намалете котлонът и бъркайте кремът докато се сгъсти. Отместете от печката, добавете маслото и разбъркайте до разтопяването му. Покрийте повърхността на крема с прозрачно фолио и оставете да се охлади. След това добавете към него разбитата сметана и разбъркайте внимателно. 
Време е да обърнем внимание и на блата. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес и лека по лека добавете прясното мляко, олиото и ванилията. Накрая прибавете и брашното размесено с кокоса, щипката сол и бакпулвера. Изсипете сместа в покрита с хартия за печене 26 см форма за торта. Изпечете в предварително загрята на 180 гр фурна за около 20 - 25 минути или докато при бодване с клечка за зъби тя излезе суха :) След като блатът изстине добре го разрежете на две. Аз използвах същата форма за торта, с откопчаващи се стени, за да наредя вътре пая. 
Най-отдолу сложих първата половина на блата, крем, втората половина и най-отгоре залят с ганаша. Той се прави, като загреете сметаната и добавите шоколада. Отместете от котлона и разбъркайте докато стане на гладък крем. Оставих така сглобения бостънски крем пай за една нощ в хладилника. На следващата сутрин откопчах стените на формата, покрих отстрани с филитирани бадеми.
Това е от мен! Обещавам да се опитам да публикувам повече солени рецепти, но какво да се прави, като не устоявам на сладките изкушения :)

32 коментара:

  1. Габи, много изкушаващ пай! И аз му се каня от едно известно време, но все нещо друго го изпреварва. Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, напълно те разбирам и аз имам много рецепти, чакащи да ги опитам :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Габи много ми хареса, записвам си рецептата и ще го пробвам в най-скоро време :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, радвам се, че ти харесва! Ще се радвам ако го опиташ :) Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Габи, сладкишът е много изкусителен, а кремът е чудесен!
    И както го опитах с чаша горещо кафе...
    Прегръдки и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, идеална компания е за чаша кафе :) Слънчева и успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Габи, голяма вкусотия личи си.Как само ме изкушава този крем мммм...
    Хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, за кремът нямам вина :) И мен той много ме изкушава. Прегръдки!

      Изтриване
  5. Габи,чуден сладкиш,поздравления!
    Пухкав, сочен с вкусен крем!
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Мира! Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  6. Крем,шоколад и бадем.......няма какво да кажа....само:Габи,завиждам ти че си похапнала от това изкушение без мен:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, а аз ти завиждам за хляба в гювеч :) Непременно ще опитам! От детските ми години си спомням разказите на баба, колко е вкусен хляба в пещ и много ми се иска да опитам :) Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Чудесна рецепта! А кремът най-много ми легна на сърце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, и аз съм в същото положение с крема :) Даже вече мисля следваща рецепта с него :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Толкова сочен, че няма накъде:) Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка благодаря! Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  9. Габи, като отворих публикацията и се зАчудих, дали вече не бях виждала нещо с този крем тук. Пък после ти затвърди положителния отговор.Още тогава му хвърлих око, но ако продължаваш да го споменаваш, ще се изкачи по-бързо напред в редицата от чакащи рецепти;)
    Много приятна тортичка- кокосови блатове не съм опитвала и май е време.
    И не се притеснявай, че наблягаш на сладкото в блога- аз лично нямам абсолютно нищо против;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, подозирам, че ще ви проглуша с този крем! Добре, че си благосклонна към моето залитане по сладкото :) Ако ти се хапват кокосови неща, моя съвет е да опиташ и кокосовия кекс на Ева Тонева - голяма вкусотия е :)Прегръдки!

      Изтриване
  10. Прелестно изглежда и звучи! Много изкусителна рецепта, Габи.

    ОтговорИзтриване
  11. Вече се замислям дали да излизам в диета, не мога вече с тия неща, тия кремести торти направо ме побъркват! Много ми харесва! Прегръдка и се подготвям да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, не ме питай аз как съм :) От рожденици около мен не мога да изляза в никаква диета, защото как да им направя вкусна торта ако не съм я опитала преди това ;)
      П.П. Чакам с нетърпение! Прегръдки!

      Изтриване
  12. Габи, много, много вкусна тортичка си направила.представям си вкуса и много ми допада допълнението на кокос в цялата симфония от аромати и вкусове!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бети! Реших малко да разнообразя блата и се получи интересно :) Прегръдки и слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  13. Много изкусително, Габи! Този бостънски крем отдавна ми се мотае в главата, а ти го представяш 2 пъти едно след друго - супер!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, не можах да се въздържа :) Страшно много ми хареса и подозирам, че ще има и трета рецепта! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Мммммм вкусноооооо!
    А маймунската ти торта е прекрасна!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Продължавам да водя неравна борба с фондана, но какво да правя като не мога да се удържа :)

      Изтриване
  15. Паят е разкошен,вкусно звучи като състав и направа,а и снимките свидетелстват все в тази посока!
    Честита пролет,Габи, и нека ти донесе много ведро настроение и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Роска! Честита пролет - много слънчева и лъчезарна и на теб!

      Изтриване
  16. Честита пролет , Габи!Пожелавам ти мнго щастливи мигове през пролетта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Честита слънчева пролет и на теб!

      Изтриване