сряда, 21 март 2012 г.

Павлина Петкова: За сродните души и как те се надушват!

Много се радвам, че първото гостуване при мен и то точно на Павлинка съвпадна с първа Пролет! Честита така дълго чакана пролет! Признавам се, че въпреки моята мания за плануване това не беше нарочно търсен ефект :) А другата случайна случайност, която се случи, че двете без да се уточняваме предварително бяхме мислили върху почти еднакви заглавия! Но без да се бавя повече искам да ви представя моят първи гост:
Линка е от хората, с които се запознах виртуално и то два пъти :) За първи път попаднах на блога и търсейки рецепта и веднага ме грабна, не само с предлаганите ястия, а и с непринудения и свеж стил на писане, както и с направените с много усет към детайла снимки.  Вторият път беше съвсем случайно. Разглеждах победителите от един кулинарен конкурс и веднага бях запленена от една шоколадова торта. Всички, които ме посещават от по-дълго време знаят, че в моите вени тече шоколад и не мога да удържа на такива изкушения :) Разглеждайки снимката знаех, че с автора сме от една порода и проследявайки линка към автора установих, че това е отново Павлина. За времето, в което си общуваме мога да кажа, че за мен стана приятел, с който нямам търпение да се запозная и на живо :)
От доста време размишлявах по започване на рубриката с гости и някак от самото начало знаех, че тя ще бъде първата поканена :)  Отново и благодаря, че се съгласи да ми гостува!
С огромна радост и удоволствие Ви представям: Павлина от Casa Perfetta.

Когато се запознавам с хората, винаги има някакво "темерутесто" отношение от моя страна, винаги има една лека надутост от моя страна, като че се пазя от това да не би хората да разберат, че аз всъщност съм доста сговорчива и обичам да се усмихвам, но много малко ми трябва за да разбера що за човек стои пред мен. Отдавна вече съм се научила да откривам истинските и искрени хора, та дори и да не ги познавам лично и да съм ги виждала отблизо, тя е това моята приятелка Габи!
   За първи път съм на гости и се вълнувам, едни такива притеснения изпитвам, все едно съм абитуриентка и трябва отново да мина през целият площад та всички да ме видят, то така си и беше! 
   Поканата и ме накара да се усмихна много широко и веднага отговорих, че приемам с огромно удоволствие. Нали знаете как надушваш сродните души и във всяка една дума написана от нея аз намирам по една буква от мен, какво да ви кажа някой ден ако се видим, (в което силно се надявам), ще имам чувството, че току що сме се разделили. 
    Добре дошли при нас, да изпием по чаша кафе, а няма да ни откажете и по парче кейк!
    Веднага реших, че това е рецептата, която искам да ви представя!


    Кейк с круши! 
    Продукти:
      адаптирано от GoodFood
    2-3 големи круши
    3 с.л. захар
    1 с.л. смесени подправки /канела, джинджифил, индийско орехче/
    250 г меко масло
    5 яйца
    200 г брашно+7 с.л. 
    1 1/2 ч.л. бакпулвер
    100 г смлени бадеми
    5-6 с.л. сладко по избор
    ванилия
    Нарязваме крушите на едри кубчета и ги слагаме в тиган заедно с 2 с.л. захар и 2 с.л. захар, оставяме на тих огън докато водата се изпари, крушите ще почнат да се карамелизират, добавяме подправките и отстраняваме от огъня и оставяме на страна да изстинат.
  
Загряваме фурната на 150-160 градуса и подготвяме форма за печене, аз ползвах 23 см, но ако имате по-малка кейкът ще стане по-висок.

    В подходящ съд разбиваме маслото, останалата захар, ванилията и шипка сол на пухкав крем.
    Добавяме яйцата и пресятото брашно заедно с бакпулвера и бъркаме за кратко колкото да се смесят съставките.
    Накрая са бадемите.
    
    Отделяме от тестото 70-80 г от тестото и разбъркваме със 7 с.л. брашно, докато стане на трохи. Сипваме половината от тестото и разпределяме отгоре част от крушите, а отгоре поливаме с няколко лъжици сладко, повтаряме процедурата и с останалите продукти. Отгоре посипваме с трохите.
  
      Печем 1 час и 30 минути, не е много не се притеснявайте, точно толкова му трябва. Ако започне да потъмнява покрийте с хартия.
     
Надявам се да ви допадне нашето предложение, кейкът е с много богат маслен вкус и е толкова сочен, та чак се топи в устата!
    Честно казано ми беше адски интересно да напиша всичко това и благодаря на Габи за поканата, чувствам се добре и се надявам да съм се представила добре.
     Добър апетит!

35 коментара:

  1. Тандемът ви се е представил великолепно!!!:-))) Чудесна гостенка с изкусително предложение и гостоприемна домакиня! Поздравления и за двете ви, Габчо и Павлинка! Прекрасни сте и много ви се радвам!:-)))
    Прегръдки и за двете ви и благодарности за възможността да ви гостуваме!:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, слънце :) Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Павлинка и Габи, кейка е невероятен и е перфектното допълнение към кафето ми тази сутрин :)!
    Поздрави за двете страхотни момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря! И аз имам усещането, че ще бъде добър придружител на кафето :)

      Изтриване
  3. Лелелееееееее, какъв разкош! Успях да усетя вкуса му само от снимките. Поздравления и за двете, страхотно сте се справили!
    Габи, на теб ти пожелавам още много интересни гости!

    Усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам на всяко приятелство!И сега на вашето!Чудесни гостоприемни домакини! Много вкусно предложение и снимки, които носят домашен уют!
      С удоволствие си вземам парченце от прекрасния сладкиш!

      Много усмивки ви желая и хубав ден!

      Изтриване
    2. Танче, много благодаря са хубавото пожелание :)

      Бетинка, наистина са страхотни снимките. Черпим с колкото парченца поискаш :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Мили слънчеви момичета, направихте сладко началото на деня ми, благодаря ви! Благодаря, че ни поканихте на гости и очакваме нови изненади!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи :) Радвам се, че сме ти доставили радост и вече съм приготвила няколко солени и сладки изненади. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасна гостенка и чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна! Хубав петъчен ден!

      Изтриване
  6. Момичета , чудесни сте ! Пожелавам ви още много сладки и хубави рецепти и така желаната от вас среща на живо :) !
    Кейка е страхотен , взимам си парченце за следобедното кафенце :) !
    Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, наистина се надявам да успеем да си пие кафето на живо с Линка :) Благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  7. Много си падам по този тип сладкиши. Как ми се иска да си имам едно парченце за следобедното кафенце :)
    Поздравления, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и на мен ми е от любимите сладкиши :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесен тандем сте Габи!
    И чудесен кекс от твоята гостенка!
    Поздравления и за двете ви и много слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Усмихната и лъчезарна пролет от мен!

      Изтриване
  9. Поздравляния за гостенката и домакинята! Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина прекрасна рецепта ни е представила Линка :)

      Изтриване
  10. Поздравления, чудесно представяне!Много обичам такива сладкиши!Радвам ви се, бъдете все така креативни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря то името и на двете ни :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Линче,представила си се съвсем в твой стил-т.е. перфектно!
    Предложението ти е страхотно,много обичам такива плодови сладкиши,а с тази поръска още повече!Чак тук ми ухае на круши,сладко и аромати ,и с удоволствие бях във вашата компания!
    Радвам се на взаимните ви симпатии!
    Габи,отличен избор на гост!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роска! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Ах,ама много сте ми сладки! С радост се присъединявам към вас, дори и с малко закъснение! Всичко е прекрасно и гостуване и домакинство и десерт, а вие двечките сте големи сладурани! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче благодаря :) Прегръдки!

      Изтриване
  13. Кейкът е страхотен и изглежда много, много красиво!
    Габи, много хубав проект си започнала! Поздрави за него и за чудесният гост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени и аз съм голям фен на снимките на Линка! Аз колкото и да се старая с моята сапунерка не ми се отдават, а и усет си трябва :)

      Изтриване
  14. Запленена съм от гостенката ти, Габи! Невероятна рецепта, снимки и презентация! Сърдечни поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, наистина е страхотна! Благодаря от името и на двете!

      Изтриване
  15. Чудесно гостуване!
    Поздрави и за двечките!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, мила, не ни дръж в повече в напрежение и сподели малко за пътуването :) Нямам търпение :) Прегръдки!

      Изтриване
  16. Здравей Габи,
    маркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
    Поздрави и приятен ден
    Валентина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, благодаря за включването! Определено ще споделя :) Хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. Е, сладурки сте вие двете! Сладкишът е чудесен!:)
    Честита пролет! Нека донесе много усмивки и много слънчево настроение!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Честита пролет и на теб - много слънчеви дни и позитивни емоции!

      Изтриване