Петифури с два вида шоколад и сладко от къпини
Голямо чудене беше с днешното заглавие :) Петифури ми звучи някак неясно, пастички водеше асоциации към любимите ми в детството сухи пасти "Балкан", да пиша ли какво има в тях или така ще стане дълго и тромаво и т.н. и накрая все пак оставих този вариант. Днешните ми произведения, въпреки отчетливо сърцевидната форма са направени не за отминалия празник, а за да изразя благодарностите си към едни прекрасни дами, които ме изненадаха със страхотни подаръци по случай една годинка на моя блог :) Почерпката трябваше да бъде друга, но кулинарния късмет не беше на моя страна. Всъщност това, което виждате е провала на една торта. Направих блат, направих крем и ... установих, че нито едно от двете няма да стане за това, за което го планувам.
Но да се върнем към рецептата. Блатът е по рецептата на Еос за Белтъчено руло - оригиналната рецепта тук. Идеята беше да направя вита торта с бели блатове, но явно допуснах някаква грешка и блата ми се получи доста тънък и нямащ нищо общо с красивото пухкаво руло на Зори ... Но понеже вкусът му е неустоим реших да опитам да спретна нещо друго и това е резултата.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 белтъка;
- 170 гр. захар;
- 75 гр. брашно;
- 3 с.л. лимонов сок;
За крема:
- 300 мл течна неподсладена сметана;
- 150 гр. бял шоколад;
- розова сладкарска боя - по желание;
- сладко от къпини;
За шоколадовата заливка:
- 150 гр. черен шоколад;
- 150 мл течна неподсладена сметана;
- 30 гр. краве масло.
Започнете от крема, защото той има нужда от охлаждане. Загрейте 200 мл от сметаната за крема до завиране. Отместете от печката и сложете вътре натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркайте до разтопяването му. Оставете да се охлади до стягането на крема.
Дойде ред и на блата. Разбийте белтъците и лека по лека добавяйте захарта. Накрая сложете брашното и разбъркайте леко със силиконова шпатула, за да не спадне сместа. Застелете правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете сместа и изравнете. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Оставете го да се охлади и нарежете във форми по желание.
Дойде време за довършване на крема. Разбийте останалите 100 мл сметана с крема с белия шоколад. По желание може да добавите сладкарска боя. Сглобяването на самите петифури е лесно и прилича на реденето на торта - блат, сладко от къпини, втори блат, крем, трети блат.
За покриването им загрейте 150 мл сметана с кравето масло и след завирането на сместа отместете от печката и добавете натрошения шоколад. Разбърквайте до разтопяване на шоколада и получаване на гладка смес.
Наредете петифурите върху решетка, под която сте сложили тава. Започнете да ги заливате с направената шоколадова заливка, която обаче не бива да бъде много гореща. Може да ги покриете веднъж, да изчакате леко да се стегне шоколада и да ги залеете още веднъж, за да получите по-плътен шоколадов пласт. Оставащият шоколад може да използвате за друг сладкиш, като например шоколадовите пастички на Траяна. Накрая украсете по желание и хапнете с удоволствие!
Тази рецепта, ако може да се нарече така, позволява безкраен брой комбинации. Спокойно може да си спестите направата на крема и да сложите само вашето любимо сладко, както и да приготвите крем по ваш вкус.
Аз вече имам нова идея - след като видях Какаовото руло с портокалов крем на Павлинка определено мисля да опитам да го претворя в едни петифури :)
И накрая искам да се похваля с две много красиви награди, които получих от Соня.
Факта, че са изработени от нея ги прави още по-специални и лични! Ако още не сте посетили нейния блог време е да се разходите до там, защото ви чакат много вкусни рецепти, като започнеш от фаворитите на моя мъж - ароматни хлебчета с масло и кашкавал и се стигне до портокаловите кексчета с парченца шоколад :)
Но да се върнем към рецептата. Блатът е по рецептата на Еос за Белтъчено руло - оригиналната рецепта тук. Идеята беше да направя вита торта с бели блатове, но явно допуснах някаква грешка и блата ми се получи доста тънък и нямащ нищо общо с красивото пухкаво руло на Зори ... Но понеже вкусът му е неустоим реших да опитам да спретна нещо друго и това е резултата.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 белтъка;
- 170 гр. захар;
- 75 гр. брашно;
- 3 с.л. лимонов сок;
За крема:
- 300 мл течна неподсладена сметана;
- 150 гр. бял шоколад;
- розова сладкарска боя - по желание;
- сладко от къпини;
За шоколадовата заливка:
- 150 гр. черен шоколад;
- 150 мл течна неподсладена сметана;
- 30 гр. краве масло.
Започнете от крема, защото той има нужда от охлаждане. Загрейте 200 мл от сметаната за крема до завиране. Отместете от печката и сложете вътре натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркайте до разтопяването му. Оставете да се охлади до стягането на крема.
Дойде ред и на блата. Разбийте белтъците и лека по лека добавяйте захарта. Накрая сложете брашното и разбъркайте леко със силиконова шпатула, за да не спадне сместа. Застелете правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете сместа и изравнете. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Оставете го да се охлади и нарежете във форми по желание.
Дойде време за довършване на крема. Разбийте останалите 100 мл сметана с крема с белия шоколад. По желание може да добавите сладкарска боя. Сглобяването на самите петифури е лесно и прилича на реденето на торта - блат, сладко от къпини, втори блат, крем, трети блат.
За покриването им загрейте 150 мл сметана с кравето масло и след завирането на сместа отместете от печката и добавете натрошения шоколад. Разбърквайте до разтопяване на шоколада и получаване на гладка смес.
Наредете петифурите върху решетка, под която сте сложили тава. Започнете да ги заливате с направената шоколадова заливка, която обаче не бива да бъде много гореща. Може да ги покриете веднъж, да изчакате леко да се стегне шоколада и да ги залеете още веднъж, за да получите по-плътен шоколадов пласт. Оставащият шоколад може да използвате за друг сладкиш, като например шоколадовите пастички на Траяна. Накрая украсете по желание и хапнете с удоволствие!
Тази рецепта, ако може да се нарече така, позволява безкраен брой комбинации. Спокойно може да си спестите направата на крема и да сложите само вашето любимо сладко, както и да приготвите крем по ваш вкус.
Аз вече имам нова идея - след като видях Какаовото руло с портокалов крем на Павлинка определено мисля да опитам да го претворя в едни петифури :)
И накрая искам да се похваля с две много красиви награди, които получих от Соня.
Факта, че са изработени от нея ги прави още по-специални и лични! Ако още не сте посетили нейния блог време е да се разходите до там, защото ви чакат много вкусни рецепти, като започнеш от фаворитите на моя мъж - ароматни хлебчета с масло и кашкавал и се стигне до портокаловите кексчета с парченца шоколад :)
Габи, много симпатични петифурки си направила- и аз имах същата чуденка за името, с моите...които, срам, още не съм сложила в блога...
ОтговорИзтриванеЧудесен вкус и романтичен дизайн!
Бетинка, наистина падна голямо чудене :) С нетърпение ще чакам твоите петифури! Хубав ден от мен!
ИзтриванеМного сладурски петифури си приготвила ,Габи!Нежни ,пухкави и не се съмнявам ,че са и страхотни на вкус.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Радвам се, че ти харесват :) Наистина се получиха сполучливи! Поздрави и хубава сряда!
ИзтриванеГаби, страхотни петифури! очите ми останаха! Благодаря ти, че помниш пастичките ми:)А цветенцата отгоре от фондан ли са? какъв ползваш, че още търся най-сполучливата рецепта!
ОтговорИзтриванеЧесттити награди, страхотни са!
Траянка, от фондан са цветенцата. За съжаление относно направата му не мога да помогна, защото след като имах два много несполучливи опита се отказах и сега ползвам готов. Прегръдки и усмихнат ден!
ИзтриванеГаби, много ми харесват петифурките , чудесни са за парти!
ОтговорИзтриванеМариянка, наистина стават за парти! Аз с удоволствие бих си спретнала едно само за мен и тях :) Просто не мога да удържа шокоманиака в себе си :)
ИзтриванеОхооооо....и кой седнал да ми хвали обикновените ми ананасови сърчица???
ОтговорИзтриванеГаби,ти си стахотна!Фантастични петифурки!Вземам си не едно а две сърчица,едното за мен а другото за моята половинка която довечера се прибира!
Още една сърцата прегръдка за теб!
Заповядай - с радост ги споделям с теб и половиката ти :) А наистина ми хареса много идеята за ананасовите сърчица - много лесна и ефектна! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеСтрахотни петифурки! Обожавам всякакви тортички покрити с шоколад, а твоите изглеждат неустоимо вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Петя! Много се радвам, че ти харесват!
ИзтриванеГаби, страхотни сърчица!
ОтговорИзтриванеИдеята и изпълнението са чудесни!
И прекрасни приятелски награди!
Честито!
Прегръдки и хубава вечер!
Дани, много ти благодаря! И аз много си харесвам наградите :) Прегръдки!
ИзтриванеГаби,обезателно ще се почерпя виртуално от тези чудни петифурки,харесват ми и пълнежите,и цветенцата,а и дебелия слой шоколад отгоре не е за пренебрегване!Много нежна декорация!
ОтговорИзтриванеЧестити награди!
Хубава вечер!
Роска, има ли шоколад винаги е добра комбинация :) Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеГаби, забелязах че не си посочила в рецептата лимоновия сок. При печива само с белтъци, той играе ролята на стабилизатор и ги подържа пухкави и меки.
ОтговорИзтриванеИначе си успяла идеално да излезеш от ситуацията :) Петифурите са страхотни :)
Поздрави!
Зори, не го написах, защото нямах в момента и го пропуснах при разбиването - мислех, че е за аромат, но сега разбирам от къде не ми се получава рулото :) Много благодаря за корекцията! Още сега ще го допълня в рецептата! Хубава вечер!
ИзтриванеИдеята е страхотна, как ти е дошло наум, браво! На мен като не ми се получат блатове да не ти казвам къде отиват! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛинка, и при мен до сега беше така. Но след като опитах блата ми се видя наистина грешно да не го използвам под някаква форма и така се родиха тези пастички :) Прегръщам те!
ИзтриванеМного са красиви! Как си спасила положението само, с тези сладурки полети с шоколад :-)!
ОтговорИзтриванеМного благодаря Дени! И аз си ги харесвам :) Хубава вечер!
ИзтриванеПерфектни петифури- сочни, деликатни, шоколадови, красиви.
ОтговорИзтриванеБраво ,Габи!
...и благодаря , че ме заведе при Соня!
Хубава вечер!
Вили, наистина се радвам, че съм помогнала да намериш местенцето на Соня :) Там наистина е пълно с вкусни рецепти!
ИзтриванеГаби, добре си спасила положението с тези сърчица :)
ОтговорИзтриванеАко не се знае гафа и опита за торта - никой не би се досетил.
Чудни са сърчицата, пък щом са и шоколадови - още повече :)
Поздрави и лека нощ !
Пеп-чо, едно известно време обмислях дали просто да не си ги топя в шоколадов сос и така да ги хапна, но успях да се въздържа :) Сърдечен поздрав!
ИзтриванеГаби, чудни петифури си направила! :)
ОтговорИзтриванеТо доста често ефекта от дефекта, се получава дори по-добре от първоначално замисленото! :))) Знам го от собствен опит! ;)
Поздрави!
Миро
Миро, много си прав за ефекта от дефекта :) Поздрави!
ИзтриванеЕй, Габи, красота си сътворила;)
ОтговорИзтриванеЧестит празник, ама ти желая любов целогодишно;)
Мъхче, благодаря - наистина целогодишната любов е по-ценна от веднъж в годината ;) Прегръдки!
ИзтриванеГАБИ, прелестни петифури .
ОтговорИзтриванеЧестити награди напълно заслужени.
Хубава вечер и прегръдки!
Зиче, много благодаря мила! Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеЕ, на това му се казва да превърнеш несполучливия опит в шедьовър! При тарт татен девойката беше забравила ябълките и така го сътворила:). Честно казано няма как да разбера какво се е случило, ако не го беше споделила:). Затова харесвам кулинарните блогове, защото се споделят опити и в момента ти представи една чудесна идея. Прекрасни са - вкусни и красиви! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеБонбонче, аз още като направих блога си обещах да споделям и провалите си :) Слава богу този провал се оказа с хубав край. Усмихната вечер!
ИзтриванеГаби, провалите ти са направо втрещяващи! Де да можех и аз като теб да се провалям... Супер сладки петифури, и аз имах идея да правя тези дни, но нещо не успях да се вдъхновя достатъчно. Красиви са и несъмнено вкусни, поздравления!
ОтговорИзтриванеМария, аз обикновено като имам вдъхновени за нещо то не ми се получава :) И накрая се случва нещо, което изобщо не съм планирала да правя. Ще се радвам да видя твоите петифури - нещо се запалих на тази тема. Поздрави!
ИзтриванеОоооо Габче, наистина са многооооо добри!
ОтговорИзтриванеОбещават и да са много вкусни!
Наградките ти са прекрасни!
Прегръдки!
Левинка, като никога и аз си ги харесвам :) Обикновено съм доста критична към собствените си произведения, но в случая съвсем чистосърдечно мога да ги препоръчам! Прегръщам те!
ИзтриванеГаби,много сладурски сърца си направила-направо приказни.И това парче в разрез.....грабвам го.Хубава идея ни даваш-щом не става за торта,става за още по-красививи петифурки...
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Габи, много ми харесват тези петифури! Умирам за такива десерти. От един провал са се получили малки, красиви бижута - това е изкуството да си кулинар :) Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти желая прекрасен ден!
Благодаря Зори! Аз съвсем скоро ги открих като десерт :) Първо видях идеята в една книга и така като ми се провали тортата ми хрумна, че може да направя мини-торти :) Прекрасна и усмихната вечер ти пожелавам!
ИзтриванеАх,че хубави и сладки:)
ОтговорИзтриванеГаби, истинско изкушение си направила!
ОтговорИзтриванеЕто това е да превърнеш дефекта в ефект!
Честити награди!
Поздрави и пожелания за хубав ден :)
Габи много ми харесват :)
ОтговорИзтриванеПоздравления
Габи, .... толкова красиви десертчета си направила!!! Личи си , че са пълни с много , много любов!!! Много нежно и красиво си ги украсила! А.... и изглеждат много апетитно- вкусни и сочни пухкавелки!
ОтговорИзтриванеЧестити наградки! Нека ти носят много щастие и късмет!!!
Желая ти една хармонична и усмихната седмица! Прегръдки!!!
Габи много са шоколадовиииииииии:)Браво!
ОтговорИзтриванеМини ако имаш време покрай мен ,за да ти поднеса една наградка:))