Пилешка яхния за душата
Чудех се дали да заглавието да не бъде - топла, пилешка яхния за душата... Нали знаете, че има едни такива ястия, които ти стоплят сърцето и нахранват душата. От тези сготвените от мама, когато се завръщаме у дома след дълго отсъствие, през леко прегорелите филийки за закуска в леглото от любимия човек, до първите кулинарни опити на дете... Те носят една топлинка, която може да прогони и най-студената зима. Днес ще ви разкажа за пилешката яхния на мама, която приготвих след порядъчен брой консултации по телефона :) Разбира се не се получи като нейната, но все пак беше вкусна.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки бутчета и 1 бр. пилешки гърди (майка ми прави яхнията с цяло пиле);
- 1/2 ч.ч. ориз;
- 1 малка глава лук;
- 1 настърган морков;
- олио;
- 2 с.л. брашно;
- 1 с.л. червен пипер;
- сол;
- чубрица;
Обикновено майка прави яхнията от цяло пиле, което нарязва на отделни порции. Но в случая беше предвидено за малко хора и затова използвах по-малко количество месо, както и останалите продукти са намалени. Сложете пилешкото месо да се свари. След като изчистите пяната, която се образува при варенето, сложете нарязания на ситно лук, морков и сол на вкус. Варете до почти пълна готовност на месото. При необходимост добавяйте малки количества вода. Извадете бялото пилешко филе, а към останалото месо и бульон добавете измития ориз.
Пилешките гърди се нарязват на много малки парченца и се слагат в голяма купа с малко бульон от варенето. С помощта на доза търпение и много полезния уред, наречен кълцалник, се намачква до получаване на гъста каша. Ако имате подходяща техника може да пасирате до пюре. Понеже не разполагам с такива следвам технологията, която съм виждала от мама и баба :) В олиото запържете брашното до лека промяна на цвета, добавете червения пипер и малко бульон от пилето. Накрая сложете пилешката каша и оставете сместа да поври на слаб котлон за около 5 минути. Ако оризът и месото са вече сварени изсипете така направената каша при тях. Оставете яхнията на слаб огън до нейното сгъстяване. Тук трябва да направя едно важно уточнение. За тази рецепта най-точната мярка е окомерът :) Така и не успях да се сдобия с прецизни количества продукти от мама - слага се количество ориз на вкус, морков на вкус и т.н. Затова и количеството брашно (което всъщност ще превърне пилешката супа в гъста яхния) зависи много от количеството вода, която ви е останала по време на варенето на пилето. В този смисъл може да се наложи да използвате повече или по-малко от посоченото от мен. Накрая добавете стритата суха чубрица. Добър апетит мили другарчета :)
Пилешките гърди се нарязват на много малки парченца и се слагат в голяма купа с малко бульон от варенето. С помощта на доза търпение и много полезния уред, наречен кълцалник, се намачква до получаване на гъста каша. Ако имате подходяща техника може да пасирате до пюре. Понеже не разполагам с такива следвам технологията, която съм виждала от мама и баба :) В олиото запържете брашното до лека промяна на цвета, добавете червения пипер и малко бульон от пилето. Накрая сложете пилешката каша и оставете сместа да поври на слаб котлон за около 5 минути. Ако оризът и месото са вече сварени изсипете така направената каша при тях. Оставете яхнията на слаб огън до нейното сгъстяване. Тук трябва да направя едно важно уточнение. За тази рецепта най-точната мярка е окомерът :) Така и не успях да се сдобия с прецизни количества продукти от мама - слага се количество ориз на вкус, морков на вкус и т.н. Затова и количеството брашно (което всъщност ще превърне пилешката супа в гъста яхния) зависи много от количеството вода, която ви е останала по време на варенето на пилето. В този смисъл може да се наложи да използвате повече или по-малко от посоченото от мен. Накрая добавете стритата суха чубрица. Добър апетит мили другарчета :)
А за разведряващ финал на днешният зимен ден е това стихотворение:
СТУД
Христо Смирненски
Студено, дявол да го вземе!
Студът те реже като ножици!
Човек за да се посъвземе
са нужни барем две госпожици!
Поспрете, сочнобуза Катя,
да си побъбриме за зимата!
В такова време сал сърцата
променят съвършено климата.
Смехът на твоите устни али
ще ме съгрее без съмнение:
той двеста печки ще запали
за мое лично отопление...
Студено, дявол да го вземе!
От студ обръщаш се на мумия!
И при това проклето време
иди, че не върши безумия!
Много обичам от на мама гозбите :) И при мен е така все не се получават като нейните.
ОтговорИзтриванеСупер изглежда порцийката. Топвам си залъче :)
Хубава вечер!
Диди, вкусът на майчините гозби е неповторим :) Можем само да се надявам, че ще създадем такива спомени и на нашите деца. Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеСтрахотна яхнийка! А най-страхотно е стихотворението! Специален поздрав с друг любим стих на Смирненски:
ОтговорИзтриванеВ живота си нивга не бях получавал аз толкова мил комплимент-
Покани ме Дяволът, старият Дявол я дома си на чашка абсент.
Хубава вечер! Милена
Миленка, благодаря за поздрава :) Хубава и топло-снежна вечер!
ИзтриванеГаби, стопли ми душата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер!
Дани, много се радвам! Мисля, че с новините, които гледаме през последните дни имаме нужда от топлинка и уют не само за стопляне от снега... Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасна стопляща яхнийка!
ОтговорИзтриванеНа мама е най-хубаво!
Искамм и аз...
Мъхче, наистина на мама е най-хубаво :)
ИзтриванеИнтересна яхния, Габи! С ориз не бях чувала, но изглежда супер! А стихотворението е прекрасно, добре, че ни го припомни:)
ОтговорИзтриванеТраянка, радвам се, че ти харесва :) Предполагам, че има много вариации на тази яхния - тази е на моето семейство :) Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеНе съм опитвала такава яхния, но с удоволствие бих поправила пропуска си :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен и хубав утрешен ден!
Надявам се да ти хареса Зори :) Хубава и уютна вечер!
ИзтриванеГаби, веднага си стоплям душата с една порцийка от тази вкусотия! Много интересна яхния, непременно ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Топла вечер!
Много благодаря Танче! Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеАма наистина не зная какво да кажа, аз тая вечер също правих пилешка яхния, много интересно си я приготвила тая топла гозбичка! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЛиночка, явно сме отново на една вълна :) А и какво по-хубаво от едно истинско домашно ястие. Прегръдки от снежна София!
ИзтриванеНякои ястия наистина могат да ти стоплят душата. И то точно тези, от мама и баба. Няма нищо по-вкусно от техните гозбички, яхнийки и манджички:). Аз така и не се научавам да ги правя като мама. Топвам си едно залче, за душата:).
ОтговорИзтриванеБонбонче, наистина няма по-вкусно от техните гозбички! За мен носят много хубави детски спомени, в които всичко беше много по-цветно и безгрижно :) Хубава вечер, мила!
ИзтриванеГаби, много интересна яхнийка. Изглежда много вкусна, а на мама със сигурност ще е още повече:)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Петя, гарантирано на мама е по-вкусна, но се опитвам да се уча :) Поздрави!
ИзтриванеМного апетитно изглежда яхнийката Габи,а това за окомерът много ми допадна!Моята любима мярка!
ОтговорИзтриванеМного полезна мярка е това окомера нали :) Хубава вечер!
ИзтриванеEeе, Габи наистина ми стопли душата и с хубавата пилешка яхния, и със стихотворението! И си права по - вкусни от мамините госби няма!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Радвам се :) Имаме нужда от малко повече топлинка и позитивно настроение в това снежно време :) Поздрави!
ИзтриванеВерно като я погледнеш ти става хубаво на душата!
ОтговорИзтриванеНелка, а ако е споделена с приятел или любим човек е още по-вкусна :) Хубава вечер от мен!
ИзтриванеДруго са си мамините гозби!Чудесна е твоята,Габи!Точно й е времето сега!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и благодаря за стихчето!
Нищо не може да се сравни с мамина гозба!:)
ОтговорИзтриванеЯхнийката обещава да е много вкусна!
Прегръдки и топла вечер!
Габи, много апетитно изглежда яхнийката! Не съм я приготвяла по този начин. Ще опитам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Роска,
ОтговорИзтриванеЛеви,
наистина няма по-хубаво то мамините ястия :)
Ели, радвам се, че я намираш апетитна :) Хубава вечер!