Постна баница с кокосов крем и сушени череши

Странна комбинация нали :) Всеки, която чу идеята ми за рецепта така реагира. Но съм настроена на "авантюристична" вълна, а и съм мотивирана от това да създам малко разнообразие на човек, спазваш постите. И на на последно място - моята прекрасна сестра днес има рожден ден! Пожелавам и да има ако не достатъчно, то поне полагаемите и се почивни дни, да я слушат моите неуморни племенници, да бъде все така силна и справяща се с всичко :) Обичам те!
Получи се - необичайно, но вкусно :) Сега си спомних, че преди време за едни други пости направих друг постен десерт - баница с моркови и сушени плодове. Явно си падам по баниците по време на пости :)
Рецептата за кокосовият крем е на Йоана. От нейният блог човек не може да не си тръгне вдъхновен :)
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори;
- 1 ч.ч. сушени череши;
- 1 ч.ч. кокосови стърготини;
- 1 консерва кокосово мляко;
- 4 с.л. пудра захар;
- 1 с.л. царевично нишесте;
- олио.
Споменах ли, че мноого обичам черните, сушени череши - страхотни са (като тези)! Разбира се може да използвате каквито сушени плодове имате или предпочитате, а защо не и пресни плодове, когато им дойде сезона. Залейте нарязаните на половинки сушени череши с вряла вода и ги оставете за около 15 минути. През това време запечете, до зачервяване, в сух тиган кокосовите стърготини, като се бъркат непрекъснато.
Загрейте кокосовото мляко, като преди това се отделят 3-4 с.л. от него. В отделеното мляко разтворете царевичното нишесте. Добавете в топлото мляко, после и захарта и се бърка до леко сгъстяване. При мен не се получи гъст крем, но след като добавих и кокосовите стърготини и крема престоя, за да попият, се получи достатъчна гъстота, за да е идеална за баницата.
Самото навиване е лесно. Отделяте една кора, намазвате съвсем леко с олио, после втора кора. Върху нея се намазва обилно с крем и се поръсват вече изцедените от водата череши. Корите се навиват на руло и след това на охлювче. И така докато ви свърши крема :) При мен се получиха 5 банички. Наредете в подходяща тавичка.
Печете на 180 градуса в предварително нагрята фурна за около 25 - 30 минути.

Коментари

  1. Смятаме че когато се пости, няма разнообразие в ястията и десертите . Човек като има фантазията като твоята, сътворява такива вкусни неща! Чудесно предложение, Габи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Тилия :) Понякога се чудя дали фантазията ми не надминава обичайните вкусови съчетания и дали не се получава обратния резултат, но пък трябва да е пробва :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Габи, на мен пък ми звучи перфектно и също толкова апетитно, колкото и изглежда. :)
    Да е здрава сестричката и много щастлива. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Гери! Усмихната и хубава вечер от мен!

      Изтриване
  3. Харесах авантюристичния :) ти опит,Габи!Аз не съм от постящите,но смятам да се възползвам от апетитното ти предложение.........Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Габи, звучи много интересно тази баница, непременно ще я пробвам, Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, аз съм по "авантюристичните" комбинации :)
    Твоята много ми харесва :)
    Да е жива и здрава сестричката ти!
    От мен, прегръдки за теб с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Габи, авантюристичните ти комбинации са страхотни и доказваш, че дори и постните ястия могат да бъдат неустоимо вкусни. Страхотна е тази баничка! Жива и здрава да е сестричката ти! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Още някой се е родил на тази дата ... колко хубав повод да се почерпи човек с нещо толкова съблазнително и апетитно! Поздрави с най-добри пожелания за рожденичката Габи!
    Баничката е велика!

    ОтговорИзтриване
  8. Може да е странна рецепта за някой, но за мен е чудесна, Габи! Изглежда толкова апетитна... Ммм... Да е жива и здрава сестричката ти! Да споделяте прекрасни моменти заедно! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Какво като е странна, без това ми е писнало от нормалните! Приказно ми изглежда, а и е на вкус ми много авантюристично! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Абе, не знам дали е странна, но е интересна;) Поздрав, Габчо!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден на сетра ти,Габи!
    А баницата ти защо ли нямам грам съмнение,че е фантастична?!Не можеш да си представиш колко много ми допада и като фен на баниците,и като фен на креместите десерти!
    Честити отминали пролетни празници и прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации