Торта "Скуби Ду"

Разсеяността няма място при тортоправенето, от мен да си знаете... Заложете на математиката, точните пресмятания и измервания за гарантиран резултат :) Много обичам да импровизирам и някак в движение да измислям следващата си торта, но това често ми докарва много главоболия. Както се случи и с днешната торта. Един, сладък малък палавник имаше рожден ден - Светли. Моят мъж му е кръстник и затова този ден е празник и за нас :) Тортата се подразбираше от само себе си, а понеже тези дни жонглирам с проверка в работата, нервни колеги и опити за коледни приготовления, реших да избегна моделирането на фигурки и да заложа на готова снимка. До тук добре, но също добре щеше да бъде ако и бях изчислила размерите на тортата спрямо нея или обратното :) Милите приятели от CookiBooki дори ми предложиха да ми го отпечатат отново - в правилен размер, но реших, че трябва да се поизмъча, за да ми е за урок ...
Самата торта исках да е много богата, за да е пълен със сладки емоции живота на малкия юнак и да не се страхува да експериментира! Да е жив и здрав и пълен с късмет! Тортата е със шоколадови блатове, сгушили какаови еклери пълни с сметаново-бананов крем и завити с ванилов крем, а за финал цялото това великолепие обвито с бисквитен вит блат :) Вдъхновението са ми няколко прекрасни дами - Ирина, Йоана и Дими.
Продукти за какаов блат - 25 см.:
2 яйца;
- 100 гр. бяла захар;
- 150 гр. кафява захар;
- 60 гр. неподсладено какао;
- 130 мл. гъст айрян;
- 130 мл. силно кафе;
- 50 мл. олио;
- 180 гр. брашно;
- 1 1/4 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 1/4 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
Продукти за вит, бисквитен блат:
-  8 жълтъка;
- 4 белтъка;
- 80 гр. брашно;
- 100 гр. захар;
- 20 гр. пшеничено нишесте;
- щипка сол.
Продукти за ванилов крем:
- 3 опаковки ванилов пудинг без варене на Йоткер;
- 1 литър прясно мляко;
Продукти за сметаново-бананов крем:
- 1 банан;
- 100 мл. подсладена сметана;
Какаовият блат го правя вече няколко пъти и ми е сред любимите. А за какаовите еклери няма да описвам рецептата, защото Йоана е обяснила всичко перфектно и просто трябва да следвате описанието и.
За да приготвите първият блата смесете сухите съставки в купа - брашно, какао, сол, двата вида захар, содата за хляб и бакпулвера. Отделно разбийте яйцата и постепенно добавете айряна и олиото. Добавете мократа смес към сухата и забъркайте. Накрая добавете кафето. Изпечете във форма намазана с масло и поръсена с какао на 180 градуса до суха клечка (около 15 минути на моята фурна). След като изстине разрежете на две.
Следващ по реда си е витият блат. Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар и солта. Отделно разбийте и белтъците с останалата захар. Добавете жълтъците при белтъците, а накрая и брашното, пресято с нишестето. Изсипете сместа в тава с размери 30х40, предварително застлана с хартия за печене и подравнете повърхността. Изпечете в предварително загрята на 230 гр. фурна за около 10 минути. В никакъв случай не се изкушавайте да печете твърде дълго, защото накрая ще получите блат, който не е еластичен и не може да се навива. След изваждането на блата го обърнете върху предварително навлажнена кърпа, отстранете хартията за печене и навийте на хлабаво руло. Оставете да изстине, развийте и нарежете на ленти с височината, която според вас ще бъде тортата (сумата от височината на какаовия блат и два реда еклери + малко крем и т.н. :).
Ваниловият крем го направете според инструкциите на опаковката. Аз намалих количеството на млякото, за да се получи по-гъст крем. Намачкайте банана на пюре и го добавете към разбитата сметана. С полученият крем напълнете еклерите.
Идва ред и на сглобяването. В стягащ тортен ринг първо сложете отстрани вития блат, а на дъното първата част от какаовия блат. Върху него сложете малко ванилов крем, наредете еклерите, още ванилов крем, още еклери и накрая пак залейте с крем, за да няма празни места. Накрая покрийте с втората половина на какаовия блат. Оставете в хладилника за минимум два часа, за да стегне добре и след това извадете от ринга и украсете по желание :)

Коментари

  1. Изглежда чудесна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, тортата е много красива, а разреза е ммммммммного сочен! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, чудесно ти се е получила! Мн ми харесва и вътрешността. Има си от всичко, както си трябва в една торта.

    ОтговорИзтриване
  4. Много е красива и закачлива тортата, терзанията са причинени от напрежението преди празниците, но и това ще мине!Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Гали, чудесна, весела тортичка си на правила!
    Вкусът е страхотен!
    Да ви е жив и здрав кръщелника и да ви радва!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че весела торта! Скуби-дуби дуби... чак се разпях!:) Чудесна е! Да е жив и здрав Светли, а днес като, че ли празнува и имен ден! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  7. Ето така те искам и в това е смисъла,да правиш това което можеш без да се съобразяваш с каквото и да е.
    Тортата ти е невероятна, така майсторски изрисувана и подредена.
    Поздрави най сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна торта, Габи! Поздравявам те за креативността и за магията, с която създаваш тези красоти! :)
    Весели и незабравими праници! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Отново невероятна красота! Който си може, го може!
    Искрените ми поздравления, Габи!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудна торта Габи :)
    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  11. И отвътре, и отвън тортата е страхотна, Габи!
    Да ви е жив и здрав кръщелникът!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Весели празници мила Габи, бъди здрава и лъчезарна, вярвай и мечтай. Поздрави от нас с момичетата.

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Коледа, Габи! Здраве, много любов и благоденствие! Тортата е страхотна! Просто нямах време да те поздравя по-рано за сътворената красота!

    ОтговорИзтриване
  14. Честито Рождество Христово, ГАБИ!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Коледа,Габи!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятна е тортата, Габи! Отдавна се каня да направя еклерова, а твоята изглежда толкова сочна и вкусна, че няма да отлагам повече. За оформлението думи нямам - просто съвършенно. Незабравими, пълни с безброй усмивки празници ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Нова година, Габи!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита Нова 2013година Габи!С пожелания за много здраве,щастие,много любов,сбъднати мечти и благоденствие!За много години!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Нова 2013, Габи! Не се познаваме, аз съм Ани и случайно попаднах на блога ти, аз съм сравнително нова тук, а и в готвенето...Гледах рецептите ти, страхотни неща правиш...Присъедини се и към моя блог, ако искаш, ще се радвам...:)
    http://wwwbirthhouse.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани! Много се радвам, че ти допада това, което правя :) С удоволствие ти идвам на гости :) Хубава вечер!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации