петък, 14 декември 2012 г.

Пилешки пай

Днешната рецепта видях една съботна сутрин в предаването "Бон Апети". Вкъщи често телевизора е включен на някой кулинарен канал, защото ми действа разтоварващо, за разлика от всички останали телевизии, по които те заливат само с негативна информация. В последно време сме основно на пилешко месо и съм в търсене на нови рецепти за разнообразяване на менюто :) Много, много вкусно се получи! Даже за мое учудване на следващият ден пая беше по-вкусен :)
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки бутчета без кожа;
- 2 ч.ч. прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. брашно
- 100 гр. пушена шунка;
- 3 стръка праз;
- 2 с.л. мека горчица;
- сол;
- черен пипер;
- 1/2 пакет бутер тесто.
- 1 жълтък;
- масло;
- олио.
В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. олио и една бучка (колкото кубче мая) краве масло. Обезкостете бутчетата и направете пържоли. В интерес на истината дори и да не сте добри в това упражнение няма голямо значение, защото месото след това ще бъде нарязано на парчета. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете в мазнината за няколко минути до златисто. Извадете пържолите и ги нарежете на парчета. В същата мазнина запържете ситно нарязаният праз до омекване. Добавете брашното и разбъркайте. Идва ред на прясното мляко.
Разбърквайте и изчакайте сосът да се сгъсти. Сложете горчицата. В оригиналната рецепта се използва 1 с.л. дижонска горчица, но понеже аз предпочитам по-меката горчица увеличих количеството и. Отместете сосът от печката и добавете нарязаната на кубчета шунка и нарязаното пилешко месо. Изсипете в керамична форма за пай, ако нямате такава според мен може да се получи добре и в йенска тава или дори в тефлонова тава. Изчакайте пая да поизстине преди да го покриете с бутер тестото. Разточете бутер тестото, която е престояло поне час в хладилника, за да не е съвсем замръзнало и да може да се разточи. Сложете върху тавата с пая и изрежете по линията на тавата. Изрежете отвори в тестото, за да може да излиза парата при печене. Намажете с разбит жълтък. Изпечете на 180 градуса за около 30 минути. От личен опит - пая се реже  по-добре след като е леко поизстинал :) 

34 коментара:

  1. Отговори
    1. Наталка, наистина се оказа сполучлива комбинация :) Поздрави и Весели празници!

      Изтриване
  2. С кулинарните канали съм и аз така, а този пай е великолепен и изглежда много вкусно, но който е на диета само да гледа! Прегръдка, голяма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, така и така всичките ми диети са провалени :) Но завиждам на всеки, който успява да се справи с изкушенията :) Прегръдка!

      Изтриване
  3. Габи, поднасяш ни вкусен пай, съчетан с топла презентация, какво му трябва на човек...Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и слънчево коледно настроение ти пожелавам :)

      Изтриване
  4. Габи, разкошен пай! Кулинарните канали не само че не ме натоварват, а ме зареждат и ако изкочи някоя добра рецепта, удоволствието е пълно. Сърдечни поздрави! :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги изкачат рецепти, но времето все не ми стига да опитам всичко :) Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Траянка - Благодаря! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Великолепен, вкусен и засищащ пай!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, толкова ми беше вкусен, че надминах половинката по похапване от него :) Скоро ще се прави пак :) Весели празници!

      Изтриване
  7. Габи, страхотен пай! Каква коричка само! Пропуснала съм тази рецепта, но пък за сметка на това следя делничните. Много вкусни неща предлагат в "Бон апети"

    Топъл и усмихнат уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, на мен понеже рядко ми остава време да го гледам дори и през почивните дни си наваксвам понякога с рецепти от сайта им :) Усмихнат вторник от мен!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Благодаря, Бети :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Габи, чудесен пай и прекрасни снимки!
    Прегръдка и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, още трудно успявам да съм много коледна, но се страя :) Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  10. Ох, прелест, наслада за сетивата! вкусен, безспорно и много красив! Поздрави и пожелания за прекрасен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря мила - много усмихната и пълна с коледно настроение седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  11. Габи, отлично предложение - обещаващо вкусно звучи и доста апетитно изглежда на снимките ти! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Хубава предпразнична седмица от мен!

      Изтриване
  12. Ммммм, страшно вкусно изглежда този пилешки пай.
    Нещо взех да огладнявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз тези дни съм непрекъснато в това състояние :) Дано скоро ми мине, че не спирам да похапвам :) Хубава нова, предпразнична седмица!

      Изтриване
  13. Ето каква ще е изненадата за следващия младежки купон.Винаги ме затруднява соленото , дето на всичкото отгоре да е компактно, вкусно и лесно преносимо.
    Благодаря ,Габи и хубаво настроение в очакване на Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много се радвам, че съм ти помогнала с идея :) Весело очакване на Коледа и на теб!

      Изтриване
  14. Ауа, Габчо, толкова ми хареса, че вчера купих пилешко с идеята да го готвя. После обаче установих, че нямам бутер-тесто и го отложих. Но факта, че и на другия ден е много вкусен, ме кара да мисля за него в съвсем скоро време пак;)
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, на мен дори ми хареса повече на следващият ден, но това може би беше, защото от лакомия първия път се опитах да го изям почти врял :) Прегръдки!

      Изтриване
  15. много апетитно изглежда пая!!!
    взимам си парченце и бягам!
    Поздрави и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мимка - за теб винаги :) Весели празници!

      Изтриване
  16. Изключително апетитен и несъмнено вкусен е този пай. Сигурна съм, че вкъщи ще го харесат много. Благодаря за споделената рецепта, Габи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса Еви :) Хубава вечер!

      Изтриване
  17. Много интересна рецепта,Габи!Нямам съмнение,че е бил не само красив,но и много вкусен този пай!Прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Весели празници и на теб и на твоето семейство!

      Изтриване