Кифлички с мармалад
Много коледно настроение виждам, като се разхождам из блог пространството - едни страхотни каналени аромати, едни изкушения с тиква, морковено-ябълкови произведения - просто чудеса. Аз дори още не съм започнала със зимно-коледните рецепти и устойчиво съм се вкопчила в месец ноември и отказвам изобщо да помисля, че идва края на годината. Затова и днес ще има една съвсем обикновена рецепта, с която се опитвам да оправдая отсъствието си :) А и съвсем други ми бяха плановете за публикацията, но опита за измисляне на един нов десерт претърпяха малък, но устойчив провал. Въпреки всичко ще продължа с експериментите докато се получи или докато свършат продуктите и търпението на мъжа ми :)
Затова, докато това време дойде, избрах да ви покажа една изпитана рецепта от съкровищницата на свекърва ми. Тези кифлички стават много пухкави и невероятно вкусни, а най-хубавото е, че не губят от привлекателността си и на следващия ден. А за пълнежа от шипково-ябълков мармалад просто нямам думи... Не знам колко от вас си спомнят онзи, почти сакрален, мармалад, който продаваха на цели калъпи и си режеш парченца от него ... просто божествено... Мислех си, че отдавна вече е останал в миналото, но открих в едно малко магазинче в Самоков от него. Ето и необходимите продукти:
- 1 кубче суха мая;
- 14 с.л. захар (с връх);
- 1 1/2 ч.ч. хладко прясно мляко;
- 1 ч.ч. брашно;
- 2 яйца;
- 1 жълтък;
- 1 ч.ч. олио;
- 1 кг брашно (без 1 ч.ч.);
- шипков мармалад;
- мак.
Първите четири продукта се забъркват до хомогенна смес и се оставят на топло за около 20 минути - до "шупване" (сместа трябва да се увеличи и да се появят балончета на повърхността). В друг съд с вилица се разбиват двете яйца и след това се добавят към брашното, заедно с бухналата мая и олиото. Замесва се меко тесто. Разделяте го на 4-5 топки, като всяка от тях разточвате на кръгла кора с дебелина около 0,5 см. Делите на осем триъгълника (например, зависи колко големи кифлички искате да направите) и в основата на всеки триъгълник поставяте мармалад или сладко по ваше желание и навивате. Наредете кифличките в предварително намазнена тава, намажете с разбит жълтък и поръсете с мак. Пекат се в предварително загрята на около 180 градуса фурна до порозовяване.
Опитайте - ще се сдобиете с прекрасно допълнение към следобедното кафе или чай :)
Затова, докато това време дойде, избрах да ви покажа една изпитана рецепта от съкровищницата на свекърва ми. Тези кифлички стават много пухкави и невероятно вкусни, а най-хубавото е, че не губят от привлекателността си и на следващия ден. А за пълнежа от шипково-ябълков мармалад просто нямам думи... Не знам колко от вас си спомнят онзи, почти сакрален, мармалад, който продаваха на цели калъпи и си режеш парченца от него ... просто божествено... Мислех си, че отдавна вече е останал в миналото, но открих в едно малко магазинче в Самоков от него. Ето и необходимите продукти:
- 1 кубче суха мая;
- 14 с.л. захар (с връх);
- 1 1/2 ч.ч. хладко прясно мляко;
- 1 ч.ч. брашно;
- 2 яйца;
- 1 жълтък;
- 1 ч.ч. олио;
- 1 кг брашно (без 1 ч.ч.);
- шипков мармалад;
- мак.
Първите четири продукта се забъркват до хомогенна смес и се оставят на топло за около 20 минути - до "шупване" (сместа трябва да се увеличи и да се появят балончета на повърхността). В друг съд с вилица се разбиват двете яйца и след това се добавят към брашното, заедно с бухналата мая и олиото. Замесва се меко тесто. Разделяте го на 4-5 топки, като всяка от тях разточвате на кръгла кора с дебелина около 0,5 см. Делите на осем триъгълника (например, зависи колко големи кифлички искате да направите) и в основата на всеки триъгълник поставяте мармалад или сладко по ваше желание и навивате. Наредете кифличките в предварително намазнена тава, намажете с разбит жълтък и поръсете с мак. Пекат се в предварително загрята на около 180 градуса фурна до порозовяване.
Опитайте - ще се сдобиете с прекрасно допълнение към следобедното кафе или чай :)
Габи,
ОтговорИзтриванеблагородно завиждам за попадението ти :)
Шипков мармалад на калъпи е голяма вкусотия!
Жалко, че Самоков ми е далече :)
А кифличките са чудесни, тестото е пухкаво и си ги завила толкова майсторски..
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
ГАБИ, от уханието на кифличките се спрях при тебе ммм... прекрасни БРОВО.
ОтговорИзтриванеКак хубавоси ги надиплила ,аз така все не успявам.
Хубава и прекрасна вечер!
Габс, много обичам кифли, а за този мармалад убивам и аз все още не искам да пусна ноември и не искам да идва края на годината! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеДани, наистина беше голямо попадение този мармалад :) Поздрави и хубава вечер и на теб!
ОтговорИзтриванеЗиче, като съм виждала какви вкусотии твориш съм сигурна, че едни кифлички не може да ти се опрат :) Хубава и уютна вечер!
Павлинка, само кажи и ти пращам веднага едно калъпче! А ноември е толкова хубав месец нали :)
Прегръдки и много усмихната вечер!
Габи, перфектни са, наистина майсторски завити! Красота! И на мен никак не ми е коледно, но кухнята е добро място да се настроя на тая вълна. А като стане дума за експерименти осъзнаваш, че май е важно и търпелив мъж да имаш наоколо :-)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав утрешен ден!
Габи, липсваше ми!
ОтговорИзтриванеМного майсторски кифлички си спретнала!Браво!Обичам го този мармалад!А в Самоков не съм ходила от 100 години...Кажи кой е производителя да търся из Добрич и Варна евентуално.
Не знам какво пробваш и ти се проваля,но липсваш тук.Очаквам вкусотийките ти!
Прегръдки!
Дени, благодаря за милите думи :) Понякога нямам търпение за чак толкова внимание към външния вид, но тези кифлички са доста лесни и някак сами си станаха такива :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБети, мила, имам още доста кифлички да изям докато стана майсторка, но и аз си ги харесвам тези :) А иначе при следващо купуване ще погледна за фирмата, защото както се досещаш вече свърши мармалада. И на мен много ми лисваше блог-общуването ни, но се надявам да успявам поне за малко да наминавам! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеХейййййййййййй Габче, къде се изгуби?
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли колко ми липсваше и как се затъжих за твоите публикации?!!!!!!!
Кифличките са ммммммм...Супер!
Прегръдки:)
Хей Габче, много обичаме кифли... а този мармалад не ми го припомняй моля те, все пак сме на 1300км. от него и от халвата и от локума и... да не изреждам. Прекрасна весела седмица и не се малко работа в службата та са може да имаш време за готварски приключения.
ОтговорИзтриванеГаби,
ОтговорИзтриванекое му е обикновеното на кифлички, които допълват съвършената следобедна пауза с чаша кафе;-)??
какво повече му трябва на човек:-)
Иначе за кулинарните провали- случва се на всеки:-) Ама пък полсе гледай какви красоти въртиш;-)
Айде хубава вечер ти желая!
И без големи паузи отсега нататък:-)
Габи, аз си го спомням този мармалад. И от толкова години все си мечтая да си намеря от него. Хихи, ще ме накараш да пътувам до Самоков.
ОтговорИзтриванеКифличките изглеждат много примамливо!
Поздрави!
Габи,не съм попадала на такъв мармалад,затова ще си грабна щедро от твоите кифлички-прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЕдни такива меки,пухени изглеждат и много вкусни!
Аз като виден почитател на всичко тестяно веднага ококорих очички :)!
Прекрасен и слънчев ден пожелавам!
Страхотно изглеждат кифличките ,а за мармалада... и аз се нареждам на опашката с феновете!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Прекрасни са, Габи!
ОтговорИзтриванеМармаладът помня и се радвам, че всяка година майка ми прави шипков мармалад , децата го обожават!
Хубав уикенд!
Габи, направо се залепих за монитора при вида на кифличките ти. Разкош! Обожавам ги точно такива по-мини и пълни с шипков мармалад. Прекрасен спомен от детството :)
ОтговорИзтриванеМалко закъснях с коментара за наградите, за което искам да ти се извиня :))
Поздрави! Спокойна вечер и един прекрасен уикенд!
Много благодаря мили дами :) За съжаление кифличките са вече само хубав спомен, по предстоят още по-интересни сладки изкушения ;) Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриване