Йогурт кекс с круши и черен шоколад

Изненадах ви с това заглавие нали :) Звучи странно на български език словосъчетанието "йогурт кекс" и дори леко претенциозно. Реших, както почти никога не правя, да запазя оригиналното заглавие на рецептата, защото всъщност то ме накара да се зачета и да опитам да я приготвя. Може би за нас няма нищо необичайно да добавим в сместа за десерта кисело мляко, но съм забелязала, че в много малко от рецептите, които чета в чуждестранни блогове, то се използва. Но какво да ви кажа - страшно ми хареса! Получи се много нежен на вкус кекс, в който се усеща мекия топящ се вкус на круши, обогатен с плътен нюанс на черен шоколад ... Просто Вълшебство :) Държах да ви предложа рецептата, защото е доста лесна за изпълнение и не изисква да купувате някакви по-специфични продукти или подправки, от тези, които се намират във всяка кухня. Оригиналната рецепта - тук, а ето и моят вариант с леки изменения:
- 1 2/3 ч.ч. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/4 ч.л. сол;
- 2/3 ч.ч. пълномаслено кисело мляко;
- 2/3 ч.ч. захар;
- 3 яйца;
- 2 ванилии (ако използвате на прах или 1/2 ч.л. течен концентрат);
- 1/3 ч.ч. олио;
- 3 средно големи обелени круши;
- 1/2 ч.ч. шоколадови копчета/ парченца черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. смлени ядки - по желание.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес и след това сложете ванилията. Добавете постепенно киселото мляко и олиото. Започнете бавно, като разбърквате с дървена лъжица, да добавяте към яйчената смес брашното. Изсипете половината от получената смес в предварително намазнена (и ако не е тефлонова и набрашнена) правоъгълна форма за кекс. Сложете половината, от нарязаните на парченца и оваляни в смлените ядки, круши и половината от парченцата шоколад. Тук ще направя едно уточнение. В оригиналната рецепта крушите не се овалват, но моите бяха по-мек и доста сочен сорт и реших да ги посипя със смлени бадеми, за да не се разкашкат при изпичане. Вместо ядки може да използвате брашно или галета, но бадемите определено добавиха допълнителни бонус точки към вкуса на кекса :) Покрийте с останалата смес и подредете отгоре останалите круши и шоколад. Ще направя и второ уточнение. Ако не използвате шоколадови копчета, които са за печене - т.н. не се разтопяват, а обикновени парченца шоколад, може да сложите цялото количество в средата на кекса, защото отгоре може да загори и да придобие леко горчив вкус.
Изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проявете търпение и изчакайте кекса да се охлади, а след това е време за наслада и задоволство от добре свършената работа :)
А сега - любимата ми част от публикацията, а именно - Наградитеее!  Тази седмица ми се случи най-красивият и прекрасен есенен дъжд, сътворен от Роси, Мони и Candy. Те ме зарадваха с толкова много награди, че се почувствах, като да имам рожден ден :)

И понеже хубавите неща, стават още по-добри като се споделят искам да предам есенната кошница с награди на:

Аелис
Галка
Ivalex
Пеп-чо
Миро
Леви
Ева
Теди
Хриси

Мария
Тhe witch
Дани
Валентина
Маги
Катерина
Пипилотка
Ема
РениДани
Бети
Лети
Гисчо
Роси
ByBy
Веси от Сладко и солено
Ани
Деси
Ема
Хриси
Катя
Даниела
Веси от Меден свят
Надя
Ивана
Надявам се да не съм пропуснала някой, но съм сигурна, че накрая, благодарение на хубавата традиция за споделяне ще стигне и до всички вас, с които споделяме общи кулинарни страсти и прекрасно приятелство :) Пожелавам ви хубави, есенни и усмихнати почивни дни!

Коментари

  1. Чудесен кекс, много пухкав и същевременно сочен:)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, направо много ми хареса! Обичам сладкиши с кисело мляко! Габче, страхотна рецепта! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. еееееееееееееееееееееееех ,че е апетитен този кекс ,непременно ще го измайсторя..... обожавам сладости,а тази сладост направо я усетих ....мммм :) хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Много изкушаващо кексче, изглежда толкова апетитно, че... ще се пробва в най-скоро време.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, кексчето изглежда много, много вкусно!!!
    Честити ти награди, благодаря ти, че ги споделяш и с мен!!!
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда невероятно Габи. Дори ухае толкова добре, че чак тук го усетих.

    ОтговорИзтриване
  7. Комбинация от шоколад и круши ми звучи много есенно и много вкусно. Не съм опитвала кейк с круши, но ми е в списъка с нещата за тестване.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,много вкусно предложение!Обичам съчетанието круши и шоколад!Много ароматно,сочно и нежно на вкус звучи твоето предложение!
    Хубав ден Габи!

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, чудесна комбинация :)
    Обичам круши с шоколад и непременно ще го опитам!
    Невероятни приятелски награди са заваляли при теб!
    Честито!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Ето, Габи, точно това трябваше да видя в събота сутринта! :)) Кексчето изглежда просто супер страхотно! Моят личен опит със сладкишите с кисело мляко сочи, че до един стават невероятно сочни, плътни и много добре успяват да развият аромата на другите съставки.
    Честит дъжд от награди и сърдечно благодаря, че ги споделяш с мен!
    Много хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи,невероятно вкусна и ароматна рецепта!
    Снимките са страхотни,представянето на сладкиша също!
    Благодаря за наградата!
    Прегрръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи,пак си токова въодушевена,честити ти наградки,мила!
    А за кекса какво друго мога да кажа,освен,че пак сме си чели мислите,защото правих почти същия/като чета продуктите/ миналата събота.Само че аз направо отворих шкафа и забърках.Та не знам за чуждоезичните блогове,но на мен кекс и мъфини,пък и питки,с кисело мляко са ми много по-вкусни и повече харесвам пред тези с прясното.
    Ах,де да беше сега това твое кексче тук пред мен,пухкаво и ароматно,истинска наслада!

    Сърдечен поздрав и хубава съботна вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Само исках да допълня,че количеството захар е точно по мой вкус,съвсем умерено,което е рядък дефицит в морето от рецепти за сладкиши.

    И...голяма работа си свършила и ти с толкова много линкове,браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Траянка, съвсем точно си го описала - наистина стана много пухкав и сочен :)

    Павлинка, радвам се, че ти харесва! Заповядай - има парченце и за теб :)

    Дани, Благодаря! Надявам се да ти хареса :) Само ще вметна, че ако обичаш по-сладки десерти може да увеличиш количеството на захарта. Хубава вечер и на теб!

    EdiLina, и аз се изкуших и то с няколко парченца ;) Поздрави и уютна вечер!

    Аелис, много благодаря :) Прекрасен уикенд и на теб!

    Дани, този кекс наистина носи ухание на есен :) Поздрави

    Дени и аз от скоро правя сладкиши от круши и честно казано бързо се превърнаха в мои фаворити :) Надявам се да ти хареса и на теб! Поздрави!

    И аз обичам да съчетавам всичко с шоколад, Бети :) Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и хубава вечер!

    Дани, наистина много красиво и празнично настроение ми донесоха девойките с тези прекрасни награди :) Хубава съботна вечер и на теб!

    Мария, много ме усмихна :) Радвам се, че съм донесла добро сутрешно настроение! А за киселото мляко съм напълно съгласна с теб! Поздрави!

    Кате, благодаря мила! Не знам как намираш време и за рождения ден с тинейджърите и да минеш да кажеш добра дума :) Прекрасна си просто! Прегръдки и хубава вечер!

    Роси, в последно време ми е трудно да съм въодушевена, но когато получа приятелска усмивка и слънчев лъч, чрез вашите наград, това ми връща поне за малко вяра в доброто в хората, което ежедневието ми постоянно се опитва да оборва ... Но това е живота - шарен... А за захарта напълно те подкрепям! Забелязах, че през последните месеци винаги намалявам захарта, когато правя десерт по чужда рецепта. Така по-добре се усещат останалите вкусове и подправки :) И обичам да си четем мислите! Прегръдки и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  15. Все си изяждам крушите и не стигат до кекса.Ще взема да скътам някоя, че тази комбинация ме съблазни.
    Поздрави , Габи!

    ОтговорИзтриване
  16. Габча, комбинацията круши и шоколад със сигурност звучи много, много вкусно!!! А сладкишите, направени с кисело мляко, стават много пухкави и сочни.:-)))
    Прекрасна идея, невероятни снимки и едно възторжена момиче с голямо сърце!:-)))
    Прегръдки, миличка и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам ястия и печива с обикновени продукти! Резултата е впечатляващ! Габи, благодаря за рецептата и споделената награда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Кекса беше невероятно вкусен- сочен и топящ се в устата.Благодаря!
    А.О.С.

    ОтговорИзтриване
  19. Много вкусно изглежда кекчето и трябва да се опита!:) Честити награди!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Какъв дъжд от награди, Габче!
    Благодаря ти, че сподели и с мен!:)
    А кексчето изглежда божествено - пухкаво, плодово и шоколадово:)
    Остава да опитам:)

    Прегръдки, Габче!

    ОтговорИзтриване
  21. Габи, много изкусително изглежда кексът! Със сигурност ще ми хареса тази комбинация на круша и тъмен шоколад.
    Честити много награди! И благодарности, че ги споделяш с мен!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря Ви! Радвам се, че ви харесва :) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Габи страхотен сладкиш!
    Благодаря и за споделената награда!

    ОтговорИзтриване
  24. Леле, Габи, как съм изпуснала този кекс, прекрасно съчетание на круши и шоколад! мммм....Ще се пробва непременно! Поздрави от мен, миличка и успешна и вкусна нова седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  25. Привет Габи :)
    Най-сетне успях да поразгледам твоето уютно кулинарно местенце, чудно е :). Рецептата много ми допада, набелязвам си я за приготвяне :) И.. мерси за наградата! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Деси, Candy, Ема - благодаря ви :) Пожелавам ви много усмихнати почивни дни изпълнени с позитивни емоции!

    ОтговорИзтриване
  27. Със закъснение, но от сърце благодаря за наградите, Габи! кексът е невероятен - ароматен, пухкав и сигурна съм - много вкусен! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Много благодаря Еви! Прегръдки и хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации