Йогурт кекс с круши и черен шоколад
Изненадах ви с това заглавие нали :) Звучи странно на български език словосъчетанието "йогурт кекс" и дори леко претенциозно. Реших, както почти никога не правя, да запазя оригиналното заглавие на рецептата, защото всъщност то ме накара да се зачета и да опитам да я приготвя. Може би за нас няма нищо необичайно да добавим в сместа за десерта кисело мляко, но съм забелязала, че в много малко от рецептите, които чета в чуждестранни блогове, то се използва. Но какво да ви кажа - страшно ми хареса! Получи се много нежен на вкус кекс, в който се усеща мекия топящ се вкус на круши, обогатен с плътен нюанс на черен шоколад ... Просто Вълшебство :) Държах да ви предложа рецептата, защото е доста лесна за изпълнение и не изисква да купувате някакви по-специфични продукти или подправки, от тези, които се намират във всяка кухня. Оригиналната рецепта - тук, а ето и моят вариант с леки изменения:
- 1 2/3 ч.ч. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/4 ч.л. сол;
- 2/3 ч.ч. пълномаслено кисело мляко;
- 2/3 ч.ч. захар;
- 3 яйца;
- 2 ванилии (ако използвате на прах или 1/2 ч.л. течен концентрат);
- 1/3 ч.ч. олио;
- 3 средно големи обелени круши;
- 1/2 ч.ч. шоколадови копчета/ парченца черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. смлени ядки - по желание.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес и след това сложете ванилията. Добавете постепенно киселото мляко и олиото. Започнете бавно, като разбърквате с дървена лъжица, да добавяте към яйчената смес брашното. Изсипете половината от получената смес в предварително намазнена (и ако не е тефлонова и набрашнена) правоъгълна форма за кекс. Сложете половината, от нарязаните на парченца и оваляни в смлените ядки, круши и половината от парченцата шоколад. Тук ще направя едно уточнение. В оригиналната рецепта крушите не се овалват, но моите бяха по-мек и доста сочен сорт и реших да ги посипя със смлени бадеми, за да не се разкашкат при изпичане. Вместо ядки може да използвате брашно или галета, но бадемите определено добавиха допълнителни бонус точки към вкуса на кекса :) Покрийте с останалата смес и подредете отгоре останалите круши и шоколад. Ще направя и второ уточнение. Ако не използвате шоколадови копчета, които са за печене - т.н. не се разтопяват, а обикновени парченца шоколад, може да сложите цялото количество в средата на кекса, защото отгоре може да загори и да придобие леко горчив вкус.
Изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проявете търпение и изчакайте кекса да се охлади, а след това е време за наслада и задоволство от добре свършената работа :)
А сега - любимата ми част от публикацията, а именно - Наградитеее! Тази седмица ми се случи най-красивият и прекрасен есенен дъжд, сътворен от Роси, Мони и Candy. Те ме зарадваха с толкова много награди, че се почувствах, като да имам рожден ден :)
И понеже хубавите неща, стават още по-добри като се споделят искам да предам есенната кошница с награди на:
Аелис
Галка
Ivalex
Пеп-чо
Миро
Леви
Ева
Теди
Хриси
Ellyganova
Мария
Тhe witch
Дани
Валентина
Маги
Катерина
Пипилотка
Ема
РениДани
Бети
Лети
Гисчо
Роси
ByBy
Веси от Сладко и солено
Ани
Деси
Ема
Хриси
Катя
Даниела
Веси от Меден свят
Надя
Ивана
Надявам се да не съм пропуснала някой, но съм сигурна, че накрая, благодарение на хубавата традиция за споделяне ще стигне и до всички вас, с които споделяме общи кулинарни страсти и прекрасно приятелство :) Пожелавам ви хубави, есенни и усмихнати почивни дни!
- 1 2/3 ч.ч. брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/4 ч.л. сол;
- 2/3 ч.ч. пълномаслено кисело мляко;
- 2/3 ч.ч. захар;
- 3 яйца;
- 2 ванилии (ако използвате на прах или 1/2 ч.л. течен концентрат);
- 1/3 ч.ч. олио;
- 3 средно големи обелени круши;
- 1/2 ч.ч. шоколадови копчета/ парченца черен шоколад;
- 1/2 ч.ч. смлени ядки - по желание.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес и след това сложете ванилията. Добавете постепенно киселото мляко и олиото. Започнете бавно, като разбърквате с дървена лъжица, да добавяте към яйчената смес брашното. Изсипете половината от получената смес в предварително намазнена (и ако не е тефлонова и набрашнена) правоъгълна форма за кекс. Сложете половината, от нарязаните на парченца и оваляни в смлените ядки, круши и половината от парченцата шоколад. Тук ще направя едно уточнение. В оригиналната рецепта крушите не се овалват, но моите бяха по-мек и доста сочен сорт и реших да ги посипя със смлени бадеми, за да не се разкашкат при изпичане. Вместо ядки може да използвате брашно или галета, но бадемите определено добавиха допълнителни бонус точки към вкуса на кекса :) Покрийте с останалата смес и подредете отгоре останалите круши и шоколад. Ще направя и второ уточнение. Ако не използвате шоколадови копчета, които са за печене - т.н. не се разтопяват, а обикновени парченца шоколад, може да сложите цялото количество в средата на кекса, защото отгоре може да загори и да придобие леко горчив вкус.
Изпечете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проявете търпение и изчакайте кекса да се охлади, а след това е време за наслада и задоволство от добре свършената работа :)
А сега - любимата ми част от публикацията, а именно - Наградитеее! Тази седмица ми се случи най-красивият и прекрасен есенен дъжд, сътворен от Роси, Мони и Candy. Те ме зарадваха с толкова много награди, че се почувствах, като да имам рожден ден :)
И понеже хубавите неща, стават още по-добри като се споделят искам да предам есенната кошница с награди на:
Аелис
Галка
Ivalex
Пеп-чо
Миро
Леви
Ева
Теди
Хриси
Ellyganova
Мария
Тhe witch
Дани
Валентина
Маги
Катерина
Пипилотка
Ема
РениДани
Бети
Лети
Гисчо
Роси
ByBy
Веси от Сладко и солено
Ани
Деси
Ема
Хриси
Катя
Даниела
Веси от Меден свят
Надя
Ивана
Надявам се да не съм пропуснала някой, но съм сигурна, че накрая, благодарение на хубавата традиция за споделяне ще стигне и до всички вас, с които споделяме общи кулинарни страсти и прекрасно приятелство :) Пожелавам ви хубави, есенни и усмихнати почивни дни!
Чудесен кекс, много пухкав и същевременно сочен:)
ОтговорИзтриванеЕ, направо много ми хареса! Обичам сладкиши с кисело мляко! Габче, страхотна рецепта! Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванееееееееееееееееееееееееех ,че е апетитен този кекс ,непременно ще го измайсторя..... обожавам сладости,а тази сладост направо я усетих ....мммм :) хубава вечер !
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо кексче, изглежда толкова апетитно, че... ще се пробва в най-скоро време.
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Габи, кексчето изглежда много, много вкусно!!!
ОтговорИзтриванеЧестити ти награди, благодаря ти, че ги споделяш и с мен!!!
Поздрави и прекрасен уикенд!
Изглежда невероятно Габи. Дори ухае толкова добре, че чак тук го усетих.
ОтговорИзтриванеКомбинация от шоколад и круши ми звучи много есенно и много вкусно. Не съм опитвала кейк с круши, но ми е в списъка с нещата за тестване.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Габи,много вкусно предложение!Обичам съчетанието круши и шоколад!Много ароматно,сочно и нежно на вкус звучи твоето предложение!
ОтговорИзтриванеХубав ден Габи!
Габи, чудесна комбинация :)
ОтговорИзтриванеОбичам круши с шоколад и непременно ще го опитам!
Невероятни приятелски награди са заваляли при теб!
Честито!
Поздрави и хубав уикенд!
Ето, Габи, точно това трябваше да видя в събота сутринта! :)) Кексчето изглежда просто супер страхотно! Моят личен опит със сладкишите с кисело мляко сочи, че до един стават невероятно сочни, плътни и много добре успяват да развият аромата на другите съставки.
ОтговорИзтриванеЧестит дъжд от награди и сърдечно благодаря, че ги споделяш с мен!
Много хубав уикенд ти пожелавам!
Габи,невероятно вкусна и ароматна рецепта!
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни,представянето на сладкиша също!
Благодаря за наградата!
Прегрръдки и хубав уикенд!
Габи,пак си токова въодушевена,честити ти наградки,мила!
ОтговорИзтриванеА за кекса какво друго мога да кажа,освен,че пак сме си чели мислите,защото правих почти същия/като чета продуктите/ миналата събота.Само че аз направо отворих шкафа и забърках.Та не знам за чуждоезичните блогове,но на мен кекс и мъфини,пък и питки,с кисело мляко са ми много по-вкусни и повече харесвам пред тези с прясното.
Ах,де да беше сега това твое кексче тук пред мен,пухкаво и ароматно,истинска наслада!
Сърдечен поздрав и хубава съботна вечер,мила!
Само исках да допълня,че количеството захар е точно по мой вкус,съвсем умерено,което е рядък дефицит в морето от рецепти за сладкиши.
ОтговорИзтриванеИ...голяма работа си свършила и ти с толкова много линкове,браво!
Траянка, съвсем точно си го описала - наистина стана много пухкав и сочен :)
ОтговорИзтриванеПавлинка, радвам се, че ти харесва! Заповядай - има парченце и за теб :)
Дани, Благодаря! Надявам се да ти хареса :) Само ще вметна, че ако обичаш по-сладки десерти може да увеличиш количеството на захарта. Хубава вечер и на теб!
EdiLina, и аз се изкуших и то с няколко парченца ;) Поздрави и уютна вечер!
Аелис, много благодаря :) Прекрасен уикенд и на теб!
Дани, този кекс наистина носи ухание на есен :) Поздрави
Дени и аз от скоро правя сладкиши от круши и честно казано бързо се превърнаха в мои фаворити :) Надявам се да ти хареса и на теб! Поздрави!
И аз обичам да съчетавам всичко с шоколад, Бети :) Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и хубава вечер!
Дани, наистина много красиво и празнично настроение ми донесоха девойките с тези прекрасни награди :) Хубава съботна вечер и на теб!
Мария, много ме усмихна :) Радвам се, че съм донесла добро сутрешно настроение! А за киселото мляко съм напълно съгласна с теб! Поздрави!
Кате, благодаря мила! Не знам как намираш време и за рождения ден с тинейджърите и да минеш да кажеш добра дума :) Прекрасна си просто! Прегръдки и хубава вечер!
Роси, в последно време ми е трудно да съм въодушевена, но когато получа приятелска усмивка и слънчев лъч, чрез вашите наград, това ми връща поне за малко вяра в доброто в хората, което ежедневието ми постоянно се опитва да оборва ... Но това е живота - шарен... А за захарта напълно те подкрепям! Забелязах, че през последните месеци винаги намалявам захарта, когато правя десерт по чужда рецепта. Така по-добре се усещат останалите вкусове и подправки :) И обичам да си четем мислите! Прегръдки и хубава вечер :)
Все си изяждам крушите и не стигат до кекса.Ще взема да скътам някоя, че тази комбинация ме съблазни.
ОтговорИзтриванеПоздрави , Габи!
Габча, комбинацията круши и шоколад със сигурност звучи много, много вкусно!!! А сладкишите, направени с кисело мляко, стават много пухкави и сочни.:-)))
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея, невероятни снимки и едно възторжена момиче с голямо сърце!:-)))
Прегръдки, миличка и прекрасна неделя!
Обичам ястия и печива с обикновени продукти! Резултата е впечатляващ! Габи, благодаря за рецептата и споделената награда! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКекса беше невероятно вкусен- сочен и топящ се в устата.Благодаря!
ОтговорИзтриванеА.О.С.
Много вкусно изглежда кекчето и трябва да се опита!:) Честити награди!:)
ОтговорИзтриванеКакъв дъжд от награди, Габче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели и с мен!:)
А кексчето изглежда божествено - пухкаво, плодово и шоколадово:)
Остава да опитам:)
Прегръдки, Габче!
Габи, много изкусително изглежда кексът! Със сигурност ще ми хареса тази комбинация на круша и тъмен шоколад.
ОтговорИзтриванеЧестити много награди! И благодарности, че ги споделяш с мен!
Поздрави :))
Благодаря Ви! Радвам се, че ви харесва :) Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеГаби страхотен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за споделената награда!
Леле, Габи, как съм изпуснала този кекс, прекрасно съчетание на круши и шоколад! мммм....Ще се пробва непременно! Поздрави от мен, миличка и успешна и вкусна нова седмица!:)
ОтговорИзтриванеПривет Габи :)
ОтговорИзтриванеНай-сетне успях да поразгледам твоето уютно кулинарно местенце, чудно е :). Рецептата много ми допада, набелязвам си я за приготвяне :) И.. мерси за наградата! :)
Деси, Candy, Ема - благодаря ви :) Пожелавам ви много усмихнати почивни дни изпълнени с позитивни емоции!
ОтговорИзтриванеСъс закъснение, но от сърце благодаря за наградите, Габи! кексът е невероятен - ароматен, пухкав и сигурна съм - много вкусен! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря Еви! Прегръдки и хубава вечер и на теб!
ОтговорИзтриване