четвъртък, 5 май 2011 г.

Овесени бисквити със сушени плодове

Понякога ме обзема необяснимо желание да направя нещо от точно определен продукт. В този случай от няколко дни си мисля само за овесени ядки. Може би, защото идва лятото и подсъзнателно ми се иска да хапвам по-диетични сладкиши. А може би искам да опровергая твърденията, че овесените ядки стават само за "храна за истинската храна" :) Но каквато и да причината вече мога да се похваля с успешна рецепта, която сглобих след изчитане на различни рецепти в интернет.
Необходими продукти:
  • 125 гр краве масло;
  • 1/2 ч.ч. кафява захар;
  • 1 яйце;
  • 1 ванилия;
  • 1 ч.ч. фини овесени ядки;
  • 3/4 ч.ч. брашно;
  • щипка сол;
  • 1/2 ч.л. сода за хляб;
  • 1/2 ч. ч. сушени плодове по избор (червени боровинки, смокини, стафиди);
  • ядки;
  • шоколад;
  • кокосови стърготини.
Разбийте маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавете яйцето, а след това и ванилията, като след всеки от продуктите разбивайте добре сместа. В отделен съд смесете овесените ядки, брашното, щипката сол и содата. Добавете сухите продукти към маслената смес и разбъркайте добре. Накрая добавете сушените плодове. В моят случай аз сложих червени боровинки, защото познавам човек с пристрастяване към тях :) Но можете да използвате какъвто сушен плод предпочитате, като имате предвид, че трябва да е нарязан на дребни парченца. Останалите продукти, изброени по-горе, са по желание. Аз добавих натрошени белени бадеми. След това разделих получената смес на три, защото исках да експериментирам с различни на вкус бисквити. Първата част оставих само с червените боровинки и бадемите, във втората сложих натрошен на парченца шоколад, а в третата част добавих 3-4 с.л. кокосови стърготини.
Поставете получената смес в хладилника за около час. След това оформете топчета с размерите на орех и ги сложете във фризера за около 15-20 минути. Това ще предпази бисквитите да се разлеят твърде много при изпичане. Подредете получените топчета на разстояние едно от друго, в застлана с хартия за печене тава. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако искате бисквитите да са по-меки се пекат около 10 минути, а за по препечени - около 15. Имайте предвид, че дори и да ви изглеждат меки при изваждане от фурната след като изстинат те се променят. Резултатът е около 30 бр. хрупкави и ароматни бисквити.

Пожелавам ви весели и изпълнени с позитивни емоции празници!

Допълнителна информация: 
Всеки път, в който попадна на рецепта, в която продуктите са измерени в чаени чаши, от една страна се радвам, защото няма да има нужда да се притеснявам за точния грамаж, а от друга се чудя каква е чаената чаша, с който е измерено. Така изглежда моята чаша: размери - 8 см височина и 7 см диаметър.

1 коментар:

  1. Анонимен5 май 2011 г., 22:14

    Охооооо, и тези вкуснотии са тук!!!
    Разкош са, особено тези с кокосчето!!!!
    АОС

    ОтговорИзтриване