Медени сусамки или приказка за агънце и тигър

Тази приказка сама се написа. Уж трябваше да се само една рецепта, но разглеждайки снимките, които съм направила те сами започнаха да ми разказват. Ето какво чух:
Имало едно време едно агънце. То се казвало Диди. Страхотно агънце ви казвам. Беличко едно такова и даже с червена панделка. То много обичало да се разхожда. 
Един ден както си вървяло усетило леко погъделичкване по носа. Погледнало, но не видяло нито една досадна муха, която да е виновна за носо-гъдела... Продължило да си върви, но носът на Диди имал вече собствено мнение и започнал да следва уханието на карамелизиран мед, на червени боровинки и май на ... ами да - сусам. И не щеш ли що да види - срещу него ОгРомНа пирамида от медени сусамки!
Погледнало от тук ... погледнало от там ... а после и от другото тук.
И тъкмо започнало да си тананика одата на радостта и ушите му започнали да се опитват да се качат на главата му и да играят степ. Но агънцето Диди било твърде запленено от аромата и изкусителния вид на сусамките и не обръщало внимание на нищо. И в този момент тъмна сянка паднала върху него. Тя не била обикновена сянка, като от малки пухкави облачета, а много горда от себе си сянка, защото била тигърска. Ето го и него повелителят на ... кухнята :)

И ... приказката каза пук и беше до тук :)
Добрата новина е, че успях да спася агънцето от набезите на моя котарак Тиги (галено от Тигър) преди да падне и той се оттегли. Сега вече е време за рецептата. Може би до сега не съм си признавала, но имам сериозен проблем с превръщането на захарта в карамел и все още не мога да се справя. Затова реших да не направя класически сусамки, а да използвам мед. Оригиналната рецепта е от списание Меню. Като за първи опит направих една импровизация.

Необходими продукти:
150 гр суров сусам;
100 мл мед;
1/2 ч.ч. натрошени орехи;
2 с.л. сушени червени боровинки;
2 с.л. стафиди.
Запечете сусамът на сух тиган за няколко минути, като го бъркате периодично, за да се запече равномерно до леко зачервяване. Сложете в дълбок съд меда и го оставете да покъкри около 10 минути до сгъстяване и получаване на по-тъмен цвят. След това го отместете от котлона и добавете сусама, орехите и сушените плодове. Изсипете сместа в тава покрита с хартия за печене, изравнете и оставете да изстине. Малко преди окончателното изстиване извадете сусамената плочка от тавата, отстранете хартията и нарежете с намазнен нож. Можете да поръсите с кокосови стърготини.
Забележка: Станаха малко по-меки от колкото си представях, че трябва да бъдат. Следващият път смятам да увелича количеството на сусама.

Коментари

  1. Чудесни са сусамките! Много ги обичам, независимо в какъв вид ще са :)
    А агънцето - сладур и половина е!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :) Честно казано първо бях избрал твоята рецепта, но хич не ми се получава карамелизирането. А не знам къде бъркам. Или прегаря или става с цели парченца вътре. Ще имам нужда от съвет от теб:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако агънцето Диди продължава да яде от медените сусамки...скоро ще се превърне в ГОЛЯМА ОВЦА :)

    ОтговорИзтриване
  4. Сусамките бяха прооосто чудесни, а сладкия Тиги е страхотното допълнение към тях!!!Бих го изяла със същият апетит, както сусамките ;)
    А.С.

    ОтговорИзтриване
  5. Внимавай! Ще му кажа какво му мислиш ;)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации