сряда, 2 март 2011 г.

Телешко със сметана и гъби

Това е едва третият път, в който готвя телешко месо. След всичко, което съм чувала относно това, че се приготвя трудно бях много скептична за крайни резултат, но този път бях приятно изненадана. Избрах да опитам рецепта от кулинарния дуел посветен на телешкото месо. Спечели ме с това, че се готви почти само и имах всички необходими продукти :) Ако обичате сметана и за първи път приготвяте телешко месо - това е вашата рецепта.
Продукти за марината:
  • около 2 ч.ч. прясно мляко;
  • соев сос;
  • 1 кубче пилешки бульон;
  • черен пипер.
Продукти за основната рецепта:
  • 500 гр телешко месо;
  • олио;
  • 2-3 с.л. брашно;
  • около 400 мл течна сметана за готвене;
  • 300 гр пресни гъби;
  • топено сирене.
Разтворете пилешкият бульон в малко топло мляко и след това добавете студено мляко, соев сос и черен пипер. Нарежете телешкото месо на жулиени и го мариновайте в млякото около 2 часа.
През това време можете да задушите нарязаните гъби в малко мазнина до леко зачервяване. 
След като телешкото се маринова извадете парчетата месо, поръсете ги с брашно и ги запържете за кратко. Извадете ги върху домакинска хартия, за да поеме тя част от мазнината. Подредете ги на дъното на гювеч. Върху тях изсипете гъбите и залейте със сметаната, докато почти покриете месото. Добавете нарязаното на кубчета топено сирене. В този случай използвах топеното сирене на "Президент". Сложете гювечът в студена фурнаи чак тогава я включете. Печете на бавен огън поне 2 часа.
Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Кога ли ще опитаме?
    Мисля, че е крайно време да запасим офиса и с други оръдия за хранене!
    А.Д.И.

    ОтговорИзтриване