Торта "ШуШу"

Днес е денят на моята сестра. Тя става на цели ..., ако питате мен, 20 години :) Много бих искала да мога да направя денят и специален, да и покажа колко много означава за мен и че наистина ми се иска да не живеехме далеч една от друга. Да и кажа, че съм и много благодарна как често ме спасяваше от наказания, когато направех някоя пакост; да я заведа на виенско колело, за да и припомня онова вълшебно лято, в което за първи път се возихме заедно; да отидем да танцуваме и да се посмеем на спомена, как отказаха да я пуснат в един клуб, защото твърдяха, че не е пълнолетна, а тя вече беше станала майка на двама прекрасни калпазани; да и благодаря за споделените емоции в нощта преди да роди, в която си говорехме и смеехме и чакахме да се случи най-прекрасното чудо. Моята сестра е невероятен човек, който се справя с всички предизвикателства на живота и страхотна майка, която прави всичко за децата и близките си.
Честит Рожден Ден сестричке! Много, много те обичам!
Избрах за име на тортата - "ШуШу", защото така ме наричаше тя като бяхме малки. Винаги съм смятала, че идва от една детска песничка, от която помня само строфата "Шу-шу ти си мъничко бижу.." или беше "Жу-Жу"?
Рецептата е донякъде импровизация. Реших да приготвя най-вкусният сладкиш по рецепта на Нанита, който съм опитвала, под формата на торта.
Дано да не ви стане досадно да четете, защото има мнооого продукти и обяснения.

Необходими продукти за блата:
1 пакетче краве масло - 125 гр;
1/2 ч.ч. захар;
3 яйца;
200 мл прясно мляко;
100 мл сок от мандарина;
100 мл течна сметана;
3/4 ч.ч. какао;
2 1/2 ч.ч брашно;
1  бакпулвер;
1 к.л. ванилия;

Необходими продукти за пълнежа:
1 бр. крем ванилия без варене на д-р Йоткер;
400 мл сварено прясно мляко;
1 к.л. ванилия;
3 средно големи банана;

1 ч.ч. захар;
200 мл течна сметана;

Необходими продукти за карамелизирани лешници:
10 лешника;
1/2 ч.ч. захар;
1-2 с.л. вода;
дървени шишчета;
книги :)

Необходими продукти за шоколадов борд:
50 гр бял шоколад;
50 гр. черен шоколад;
хартия за печене.

Необходими продукти за крем:
300 гр маскарпоне;
100 мл течна сметана;
2-3 с.л. кондензирано мляко.

Да започнем първо от пълнежът. Пригответе ваниловия крем според указанията в опаковката. След това карамелизирайте захарта и прибавете нарязаните на едри кръгчета банани. Оставете сместа на слаб котлон около 7-8 минути. Добавете сметаната и варете до получаване на гъст сос. Накрая прибавете ваниловия крем и оставете сместа настрани да изтине.
Разбийте кравето масло със захарта. Имайте предвид, че то трябва да е със стайна температура и да е омекнало, но не го разтопявайте. Добавете едно по едно яйцата, след това прясното мляко (тук сместта може да започне да изглежда като пресечена, но не се притеснявайте), сока от мандарина, течната сметана и какаото. Разбъквайки внимателно добавете брашното, което е предварително размесено с бакпулвера и ванилията. 
Пригответе си форма за торта (моята е с диаметър 25 см.) застлана с хартия за печене. Изсипете половината от сместа, върху нея ванилово-карамелено-банановия крем, а отгоре залейте с останалата половина от сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 40 минути.  Предимството на тази торта е, че не печете отделно блатове, които после да сглобявате с крем - те просто си се пекат заедно.

Докато се се пече тортата можете да се заемете с карамелизирането на лешниците. Това упражнение изисква здрави нерви. Първо сложете захарта, която предварително леко сте овлажнили с малко вода да се карамелизира. През това време много внимателно забучете лешниците на връхчетата на шишчетата. Сега разбирате ли защо започнахме с 10 лешника ... Имате наистина сръчни ръце ако сте успели да го направите без да разтрошите поне половината. Дойде време да разбулите и мистерията с предназначението на книгите. Подредете ги на прилично висока купчинка, като последните няколко е препоръчително да са по-тежки :) до тях поставете съд или хартия за печене. Сега да се върнем пак към карамела и лешниците потопете всеки лешник в карамела, извадете и закрепете шишчето между книгите. Внимавайте да не направите като мен и да полеете с карамел и дръжката на шишчето, защото после ще ви е много трудно да ги махнете без да натрошите карамела. На снимката може да видите по-ясно какво имам предвид. Оставете ги да изстинат добре. За повече информация относно приготвянето им можете да видите тук.

Идва ред и на украсяването на тортата.
След като изстине добре можете да я преместите в тортена чиния. Първият вариант е да я украсите само с карамелизираните лешници.

Вторият вариант е да я покриете само с крем направен от разбитата сметана, размесена с маскарпонето и подсладена с кондензирано мляко на вкус. Много е лесно за изпълнение. Разбийте течната студена сметана на бързи обороти, като стане готова добавете маскарпонето и отново разбийте, а след 1-2 минути добавете кондензираното мляко, като ако обичате по-сладък крем може да увеличите количеството.

А ако имате време и желание можете да направите и шоколадов борд. В случаят на мен ми се наложи, защото избързах с изваждането от тортената форма и тя леко започна да се разпада. Необходимо е да изчакате да изстине напълно и тогава да започнете украсяването и. Аз лично съм следвала указанията на Йоли. За шоколадовият борд ще ви е нужно да си приготвите хартия за печене с размерите на обиколката и височината на тортата. Разтопете белия шоколад в микровълнова фурна, като внимавате обаче да не го прегреете. Направете фигурки по желание върху хартията за печен. Сложете в хладилник, за да стегне шоколадът или изнесете на терасата ако е -10 С :) През това време разтопете черен или млечен шоколад отново на микровълнова фурна или на водна баня. Изчакайте го леко да изстине, но така, че да може все още да се маже. Вземете хартията за печене с белия шоколад и нанесете върху нея по цялата дължина черния шоколад. Изравнете с помоща на нож или както е в моя случай с шпакла купена от строителен магазин ;) Преди да обвиете тортата отново изчакайте малко, защото ако е много топъл шоколада ще разтопите крема. Обвийте тортата и оставете отново на студено до изстиване на шоколада. След това внимателно отлепете хартията за печене. Може да украсите отгоре с настърган шоколад, захарни фигурки, натрошен карамел, парчета банани и т.н. и т.н.
Не мога да не се изкуша и да ви покажа и близък план на последното парченце торта :)

В заключение: Благодаря Ви за търпението да изчетете всичко това! Дори и да не направите торта горещо ви препоръчвам да опитате рецептата под формата на сладкиш. Наистина си заслужава.


Коментари

  1. габи тортата изглежда зашеметяващо,не знам дали ще я пробвам,защото ми изглежда трудничка,но с удоволствие ще си хапна ако има :))))
    заповядай една награда от мен http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти благодаря Мария! А тортичката спокойно може да я приготвиш само като сладкиш без шоколадовия борд и крема от горе - става по-бързо и лесно :) Ако имаш нужда от помощ съм на разположение! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря габи
    ще ти пиша ако се реша да я направя
    лека вечер и на теб
    <3

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,
    пробвах твоя сладкиш,но вида на моят не отговаряше на това което виждам.
    Кремът който ми се получи беше с цвят на карамел,а твоя изглежда бял,как го постигна след като захарта се карамелизира? :)) Иначе вкуса беше страхотен,поздравления,определено ще го повторя,семейството ми много го хареса.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, много се радвам, че ви е харесал моя сладкиш :) По-принцип карамелизирам съвсем малко захарта - съвсем леко променя цвета си, защото я обичам по този начин и предполагам, че затова моя крем е по-светъл. Но като цяло и той има карамелен цвят - предполагам, че просто не се вижда добре на снимките, защото снимах вечер. А този крем, който е отгоре върху сладкиша е вид сметанов и той вече е съвсем светъл :)
    Надявам се да съм била от полза. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации