Сладкиш а ла Casa Perfetta
От моето неделно меню остана да ви покажа десерта. Той е по идея на Павлинка и в момента, в който го видях, знаех че ще се прави :) Много лесен и вкусен сладкиш се получи. Направих някои промени поради вкусовите особености на консуматорите на моите произведения, но ако имате изостанали компоти или се чудите как да убедите домочадието, че по-хубаво от домашното производство няма, най-добре следвайте оригиналната рецепта :)
Необходими продукти:
- 2-3 банана;
- 2-3 с.л. кафява/ бяла захара;
- 5 яйца;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 1/2 ч.ч. бряшно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 100 гр шоколад по избор
- 1 ванилия.
за сиропиране:
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. вода;
за крема:
- 1 бр. ванилов крем без варене на Йоткер;
- 400 мл прясно мляко;
Използвах тава с диаметър 24 см. Посипах дъното с кафявата захар и наредих бананите нарязани на кръгчета. Разбиват се яйцата и лека по лека се добавя към тях захарта и накрая ванилията. Намалих оригиналното количество, защото и сиропирането и крема дават достатъчно сладост на сладкиша, но ако решите може да сложите и цяла чаша захар. Добавете постепенно пресятото брашно с бакпулвера, като бъркате внимателно сместта. Може да добавите парченца шоколад. Изсипете сместа в тавата върху бананите. Изпечете в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Обърнете сладкиша след като изстине в подходяща чиния, така че бананите да са отгоре. Докато се пече самият сладкиш може да си приготвите карамеленият сироп. Карамелизирайте 1 ч.ч. захар и добавете водата. Внимавайте, че при добавянето на водата към карамела се получава силна рекация. Изчакайте карамела да се разтвори и вече соса за сиропирането ви е готов. Пригответе крема съгласно инструкциите на опаковката. Сиропирайте сладкиша, покрийте отгоре с крема и по желание настържете шоколад. Добър апетит мили другарчета ;)
П.П. Мисля, че сладкишът носи още количество сироп и може да увеличите дозата за сиропиране.
- 2-3 банана;
- 2-3 с.л. кафява/ бяла захара;
- 5 яйца;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 1/2 ч.ч. бряшно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 100 гр шоколад по избор
- 1 ванилия.
за сиропиране:
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. вода;
за крема:
- 1 бр. ванилов крем без варене на Йоткер;
- 400 мл прясно мляко;
Използвах тава с диаметър 24 см. Посипах дъното с кафявата захар и наредих бананите нарязани на кръгчета. Разбиват се яйцата и лека по лека се добавя към тях захарта и накрая ванилията. Намалих оригиналното количество, защото и сиропирането и крема дават достатъчно сладост на сладкиша, но ако решите може да сложите и цяла чаша захар. Добавете постепенно пресятото брашно с бакпулвера, като бъркате внимателно сместта. Може да добавите парченца шоколад. Изсипете сместа в тавата върху бананите. Изпечете в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Обърнете сладкиша след като изстине в подходяща чиния, така че бананите да са отгоре. Докато се пече самият сладкиш може да си приготвите карамеленият сироп. Карамелизирайте 1 ч.ч. захар и добавете водата. Внимавайте, че при добавянето на водата към карамела се получава силна рекация. Изчакайте карамела да се разтвори и вече соса за сиропирането ви е готов. Пригответе крема съгласно инструкциите на опаковката. Сиропирайте сладкиша, покрийте отгоре с крема и по желание настържете шоколад. Добър апетит мили другарчета ;)
П.П. Мисля, че сладкишът носи още количество сироп и може да увеличите дозата за сиропиране.
Габи, прекрасно предложение,поздравления и лека нощ!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса рецептата - свежо десертче, а и лесно за приготвяне!
ОтговорИзтриванеГаби, чудесно предложение!
Поздрави!
Габи, чудесен десерт!
ОтговорИзтриванеЛек и ароматен!
Поздрави и хубав ден!
Изглежда много, много апетитно. Много хубав сладкиш си направила, Габи, и ще се придърпам лекичко това парченце.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! =)
Полинче,много ти е хубав сладкиша.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Габи,извинявай-прекръстих те....
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал!
ОтговорИзтриванеГабче, къде се губиш? Сладкиши похапваш, аа? :))
ОтговорИзтриванеБързо едно парченце сложи и за мен, идвам с голямата лъжица :) Страхотен сладкиш!
Прегръдки!
изглежда мн лесен този сладкиш. Аз съм голям почитател на банани и сметани и такива работи. Бих пробвала някаква лайт версия, с по-малко захар, но дали ще стане... ще видим.
ОтговорИзтриванеГаби, чуден е станал. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМило другарче, станал е абсолютно страхотен сладкиш, това е хубавото на тези стари рецепти, че винаги търпят страхотни инпровизации и никога не можеш да сбъркаш!
ОтговорИзтриванеНещо ми се губиш много напоследък...Прегръдка!
Много,много вкусно сладкишче,Габи!Пожелавам един усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеГабчо, един подобен правих миналата седмица, тази мога да го подобря като този тук;) Много добре изглежда, а на Линчето нещата са толкова изкусителни;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Габи, чудесен е и ще се прави! Наистина си личи и през монитора:)Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриване