Как да открием любовта?
Подвеждащо заглавие нали :) Не, няма да давам съвети, да правя интерпретации по темата или да разказвам личен опит. Според мен любовта сама ни намира, въпросът е да имаме "очи" да я видим :)
И само да кажа - нямам нищо против целият розово-сърцевиден потоп, който се излива по това време на годината :) Сори! Знам, че има хора, на които им идва в повече, но аз не съм от тях. Въпреки че имаше период от моя живот, в който розовото беше най-мразеният цвят (майче, знам че ще си изумена, но вече черното не ми единственият любим цвят) вече сме постигнали хармонични отношения. Все още нямам дрехи в този тон, но пък с удоволствие купувам бебешко-розови дрешки на всички приятелки, които имат щастието да си имат момиченца. Та думата ми беше за пред-валентинската истерия. Според мен живеем във време, в което толкова рядко и толкова скръндзаво (хубава дума нали ;) се показва любовта и обичта, че един ден хич не е достатъчен, но само защото е доста комерсиализиран не означава, че трябва да се откажем от него. Имам приятелки, които открито заявяват на гаджетата си, че не го празнуват, а после се цупят, че не получават по-особено внимание на този ден и половинката пак е пред компито/ TV-то/ на бира и т.н. В този ред на мисли - Слънчице, нали се досещаш, че не бива да закъсняваш в четвъртък ;)
Днес ще покажа кексчета, скрили вътре малко любов, която чака да бъде открита :) Много добра идея за лесна, кулинарна изненада за Св. Валентин. Идеята не е моя. Сигурна съм, че сте виждали много варианти в интернет пространството. Последната, на която попаднах беше на Анна Савенко - много по-лесен вариант от моя честно казано :) А рецептата на Луиза е придружена и с видео. Аз реших да скрия сърцата в отделни мъфини (защо да е лесно, като може да е сложно), но за тази цел трябва да маркирате с малки чертички сурово тесто отстрани на купичките в коя посока е сложено сърцето, за да можете да разрежете правилно кексчето.
Мисля, че можете да използвате любимата си рецепта за кекс, като просто оцветите половината с червена боя, а втората половина с какао. Имайте предвид, че е хубаво кекса, който ще използвате за изрязване на сърчицата да е с плътна текстура, за да е по-лесно поставянето и заливането със суровото тесто.
Моята рецепта е съчетание от кокосовата торта на Ирина Купенска (за сърцето) и двойно шоколадовите кексчета за външната част.
Необходими продукти за розовите сърчица:
- 200 гр. брашно;
- 200 гр. захар (външната част на мъфините е с вкуса на черен шоколад и затова добре се съчетава с по-сладките сърца, но ако искате намалете захарта);
- 50 гр. кокосови стърготини;
- 110 гр. краве масло;
- 60 мл + 100 мл. прясно мляко;
- 1 к.л. ванилия;
- 3 белтъка;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- розова, хранителна боя
Необходими продукти за шоколадовата част:
- 125 гр. краве масло;
- 40 гр. пудра захар;
- 1/2 ч.ч. сладко кондензирано мляко;
- 3 яйца;
- 120 гр. брашно;
- 50 гр. горчиво какао;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- шипка сол;
- ванилия;
- 1/2 ч.л. нес кафе разтворено в 1 ч.л. гореща вода;
- шоколад за печене (по желание).
Започва се с кекса, от който ще се направят сърцата. Разбийте с тел белтъците, ванилията и 60 мл прясно мляко. В дълбок съд размесете сухите съставки - брашно, кокосови стърготини, бакпулвер, сол. Добавете маслото и 100 мл прясно мляко постепенно като разбивате с миксер. Накрая сложете белтъците с млякото и ванилията. Разбийте за кратко и накрая добавете боята и разбъркайте. Ако нямате боя може да използвате оцветени в червено кокосово стърготини и пак ще получите желания цвят. Загрейте фурната на 170 градуса. Изсипете кекста в правоъгълна форма, покрита с намазнена хартия за печене. Печете за около 30-40 минути или до суха клечка. След изстиването на кекса нарежете на филии и с помощта на метален резец изрежете малки сърчица.
Сега втората смес. Разбийте с миксер мекото масло с пудрата захар до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко, ванилията и кафето и разбийте леко. Добавете размесените сухи съставки - брашно, сол, какао, бакпулвер. Разбъркайте с бъркалките без да включвате миксера докато се намокри брашното и след това включете на ниски обороти. Накрая сложете яйцата и отново разбийте за кратко. Изключете миксера, добавете парченцата шоколад (използвах т.н. шоколадови копчета за печене) и разбъркайте с лъжица.
Намаслете форми за крем карамел. Изсипете 1 супена лъжица от шоколадовата смес, като правите кладенче в нея. Поставете изрязаното сърце, като не забравите да маркирате отстрани ръба на формата с малко от тестото, за да знаете, в коя посока е сърцето. С помощта на чаена лъжичка сложете шоколадово тесто около и върху сърцето. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути или до суха клечка. След изстиването им минете с нож по ръба на формата и извадете. Може да опаковате в правоъгълни парченца хартия за печене и да завържете с панделка :)
А в четвъртък купете бутилка хубаво, българско вино и нещо направено от сръчни, български ръце :) Нищо против китайската икономика, но да поощрим родното производство :)
И само да кажа - нямам нищо против целият розово-сърцевиден потоп, който се излива по това време на годината :) Сори! Знам, че има хора, на които им идва в повече, но аз не съм от тях. Въпреки че имаше период от моя живот, в който розовото беше най-мразеният цвят (майче, знам че ще си изумена, но вече черното не ми единственият любим цвят) вече сме постигнали хармонични отношения. Все още нямам дрехи в този тон, но пък с удоволствие купувам бебешко-розови дрешки на всички приятелки, които имат щастието да си имат момиченца. Та думата ми беше за пред-валентинската истерия. Според мен живеем във време, в което толкова рядко и толкова скръндзаво (хубава дума нали ;) се показва любовта и обичта, че един ден хич не е достатъчен, но само защото е доста комерсиализиран не означава, че трябва да се откажем от него. Имам приятелки, които открито заявяват на гаджетата си, че не го празнуват, а после се цупят, че не получават по-особено внимание на този ден и половинката пак е пред компито/ TV-то/ на бира и т.н. В този ред на мисли - Слънчице, нали се досещаш, че не бива да закъсняваш в четвъртък ;)
Днес ще покажа кексчета, скрили вътре малко любов, която чака да бъде открита :) Много добра идея за лесна, кулинарна изненада за Св. Валентин. Идеята не е моя. Сигурна съм, че сте виждали много варианти в интернет пространството. Последната, на която попаднах беше на Анна Савенко - много по-лесен вариант от моя честно казано :) А рецептата на Луиза е придружена и с видео. Аз реших да скрия сърцата в отделни мъфини (защо да е лесно, като може да е сложно), но за тази цел трябва да маркирате с малки чертички сурово тесто отстрани на купичките в коя посока е сложено сърцето, за да можете да разрежете правилно кексчето.
Мисля, че можете да използвате любимата си рецепта за кекс, като просто оцветите половината с червена боя, а втората половина с какао. Имайте предвид, че е хубаво кекса, който ще използвате за изрязване на сърчицата да е с плътна текстура, за да е по-лесно поставянето и заливането със суровото тесто.
Моята рецепта е съчетание от кокосовата торта на Ирина Купенска (за сърцето) и двойно шоколадовите кексчета за външната част.
Необходими продукти за розовите сърчица:
- 200 гр. брашно;
- 200 гр. захар (външната част на мъфините е с вкуса на черен шоколад и затова добре се съчетава с по-сладките сърца, но ако искате намалете захарта);
- 50 гр. кокосови стърготини;
- 110 гр. краве масло;
- 60 мл + 100 мл. прясно мляко;
- 1 к.л. ванилия;
- 3 белтъка;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- розова, хранителна боя
Необходими продукти за шоколадовата част:
- 125 гр. краве масло;
- 40 гр. пудра захар;
- 1/2 ч.ч. сладко кондензирано мляко;
- 3 яйца;
- 120 гр. брашно;
- 50 гр. горчиво какао;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- шипка сол;
- ванилия;
- 1/2 ч.л. нес кафе разтворено в 1 ч.л. гореща вода;
- шоколад за печене (по желание).
Започва се с кекса, от който ще се направят сърцата. Разбийте с тел белтъците, ванилията и 60 мл прясно мляко. В дълбок съд размесете сухите съставки - брашно, кокосови стърготини, бакпулвер, сол. Добавете маслото и 100 мл прясно мляко постепенно като разбивате с миксер. Накрая сложете белтъците с млякото и ванилията. Разбийте за кратко и накрая добавете боята и разбъркайте. Ако нямате боя може да използвате оцветени в червено кокосово стърготини и пак ще получите желания цвят. Загрейте фурната на 170 градуса. Изсипете кекста в правоъгълна форма, покрита с намазнена хартия за печене. Печете за около 30-40 минути или до суха клечка. След изстиването на кекса нарежете на филии и с помощта на метален резец изрежете малки сърчица.
Сега втората смес. Разбийте с миксер мекото масло с пудрата захар до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко, ванилията и кафето и разбийте леко. Добавете размесените сухи съставки - брашно, сол, какао, бакпулвер. Разбъркайте с бъркалките без да включвате миксера докато се намокри брашното и след това включете на ниски обороти. Накрая сложете яйцата и отново разбийте за кратко. Изключете миксера, добавете парченцата шоколад (използвах т.н. шоколадови копчета за печене) и разбъркайте с лъжица.
Намаслете форми за крем карамел. Изсипете 1 супена лъжица от шоколадовата смес, като правите кладенче в нея. Поставете изрязаното сърце, като не забравите да маркирате отстрани ръба на формата с малко от тестото, за да знаете, в коя посока е сърцето. С помощта на чаена лъжичка сложете шоколадово тесто около и върху сърцето. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути или до суха клечка. След изстиването им минете с нож по ръба на формата и извадете. Може да опаковате в правоъгълни парченца хартия за печене и да завържете с панделка :)
А в четвъртък купете бутилка хубаво, българско вино и нещо направено от сръчни, български ръце :) Нищо против китайската икономика, но да поощрим родното производство :)
Идеята с отделни кексчета е още по-симпатична! Така кексчето си е само и единствено за специален човек (а не просто парче от цялото).
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда. Поздрави!
Благодаря ти Гери :) Макар и по-трудно за изпълнение наистина е по-лично :)
ИзтриванеМного красиво е, поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Хубава нова седмица!
ИзтриванеГаби, много са сладки тези кексчета! Чудна идея, а твоята интерпретация е красива.
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Лети, радвам се че ти харесва :) Прегръдки и усмихната нова седмица!
ИзтриванеПрекрасни кексчета и аз съм За всички празници:)
ОтговорИзтриванеТраянка, празниците са хубаво нещо нали :) Хубава нова седмица!
ИзтриванеГаби,чудесни сърчица!
ОтговорИзтриванеИ вкусни, разбира се :)
Прегръдка!
Благодаря ти Дани! Прегръдки и усмихната пролетна седмица!
ИзтриванеПрекрасна идея както винаги! Вчера мислех много какво да ти напиша и от много мислене нищо, но днес искам да ти кажа, че си на прав път и като ли си постигнала хармонията, но чувството ми много познато, да даже много! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛинка, надявам се хармонията да е близко :) Прегръдка!
ИзтриванеГаби, авантюристично е и днес при теб, всеки би останал приятно изненадан отхапвайки от кексчето да открие това послание в него. Чудесна си!
ОтговорИзтриванеКате, все си намирам какво да правя в кухнята :) Авантюрите не спират. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеПосланието е ясно- светът се нуждае от любов, тя е навсякъде около нас и не бива да се съпротивляваме! Да живеят празниците! Сякаш аз съм написала за черния цвят и промяната...Хубав ден, Габи и прекрасен 14-ти!
ОтговорИзтриванеИгличе, все още черния цвят преобладава в гардероба ми, но пък вече има и други цветове :) Промяната е хубаво нещо :) Прегръдки!
ИзтриванеХей, Габи! Прекрасна реализация на идеята!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Зори!
ИзтриванеГаби, прекрасни кексчета!
ОтговорИзтриванеИ напълно споделям казаното от теб... най- вече че "любовта сама ни намира, въпросът е да имаме "очи" да я видим :)"
Усмихнат поздрав от мен:)
Гоголинка, това с научаването да виждаме любовта като че ли е един от най-трудните уроци, на които се учим, но е прекрасно, когато я открием. Слънчева нова седмица от мен!
ИзтриванеНаистина е много ефектно.Чудесна идея!
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно и напълно в духа на празника!
Поздрави!
Благодаря :)
ИзтриванеКак да открием любовта? - допада ми насоката в твоите размислите ...
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея и изпълнение в малки индивидуални кексчета -
така посланието ми изглежда някак по - лично.
Поздравления!
Влюбен, усмихнат и щастлив празник, Диана
Много благодаря :) Усмихната и пролетна нова седмица!
ИзтриванеМного красиви кексчета!
ОтговорИзтриванеКакъв наситен шоколадов цвят имат мъфините!
Весел празник!
Ели, това са ми любимите кексчета в последно време :)
ИзтриванеЧестита Баба Марта, Габи! С пожелания за здраве и много усмивки!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря! Честита Баба Марта и на теб!
ИзтриванеМного оригинално! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЧестит празник!
ОтговорИзтриванеБъди жена благословена,
с любов и нежност надарена,
с усмивка вечно озарена
и с много радост наградена!
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg
Здравче, страхотно пожелание мила! Много ти благодаря! Прегръдки!
Изтриване