петък, 11 януари 2013 г.

Торта "Книга"

Установих, че възприемам тортите от гледна точка на съставните им части ... След като съм я видяла първо само под формата на блатове, а после съм я облякла, украсила и надиплила, някак трудно я възприемам като цяло, а не като отделни елементи. Затова и за днешната торта питах всички дали наистина прилича на книга? Питам и вас, разбира се :)
Тази торта е за едни мой приятел и колега, за който беше и тортата "Скара - бира". Този път обаче трябваше да бъде по-сериозна, защото повода беше 60-годишен юбилей. За мен това е човекът, който въпреки навършването на тези години, има повече живец, оптимизъм, положителни емоции и добро настроени от много от моите познати, които са наполовина по-млади. Искрено му се радвам и възхищавам!
Тортичката като приготвяне е лесна. Не исках да рискувам със сложни неща, защото само по себе си правенето на "книга" ми беше достатъчно да ми изправи косите :) Указания за нейната направа гледах при Анна Савенко. Иска ми се някога да се престраша да направя и свещника, но за сега само му се възхищавам :) Рецептата за блатовете е от тортената библиотека.
Продукти за 4 блата:
- 8 яйца;
- 16 с.л. захар;
- 16 с.л. брашно;
- 2 с.л. какао (по желание);
Продукти за сметанов крем:
- 400 мл течна готварска не-посладена сметана;
- 4 с.л. пудра захар
- 1/2 бурканче течен лешников крем (има го в Карфур или може да се замени с обикновен течен шоколад);
- 1/2 консерва кондензирано мляко.
Първо приготвих блатовете. Разбиват се белтъците със захарта, докато станат на гъста, пухкава пяна. Добавят се жълтъците и разбиването продължава поне още 4-5 минути. Накрая сложете брашното, лъжица по лъжица, като разбивате с най-ниската степен на миксера. Ако искате да имате блатове с различни цветове, разделете сместа преди да добавите брашното, като в едната част сложете 8 с.л. брашно, а в другата 7 с.л. брашно и 2 с.л. какао. Покрийте две тави с размере 30х40 с хартия за печене и изпечете на 180 градуса (предварително загрейте фурната) за около 15-20 минути. Аз приготвих блатовете предишният ден и на следващият си бяха все така меки и не бяха изсъхнали.
Срежете всеки блат на две - вече имате 4 блата. Разбийте сметаната с пудрата захар.  Не съм голям фен на супер сладките торти и затова сметановият крем е леко подсладен. Ако искате да се получи по-сладък крем добавете още захар.
Върху подходяща подложка сложете първият блат, намажете с течния лешников крем и покрийте със сметана. Следва вторият блат - кондензирано мляко и отгоре сметана. С останалите два блата процедирате по същият начин. Оставете тортата в хладилника за стегне. След това изрежете с остър нож страните на тортата, така че да ги изравните. Ако искате да направите торта "книга" следвайте инструкциите на Анна (линк има по-горе). В случай, че предпочитате книги само от хартия, украсете по ваш избор - може само със сметана и настърган шоколад. Тортата става много бързо, лесна е и вкусна :) Вкусът и ми напомни на онези пасти от моето детство, за които нямах търпение да събера стотинки и да си купя :)
И за финал - успешна, усмихната, удовлетворяваща и много, много щастлива да бъде, вече започнала 2013 година за всички вас :)
П.П.Съвет от мен, ако правите "книга" - направете горната корица поне седмица по-рано и то заедно с полагането на боята и украсата, защото отнема много време изсъхването и, а и от самата боя фондана отново леко омеква.

26 коментара:

  1. Габи,
    здрава, усмихната, щастлива и даряваща много обич, година за теб и семейството ти!
    Книгата е чудесна, както и рецептата!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти :) Да ти се връщат хубавите пожелания!

      Изтриване
  2. Прекрасна е и наистина е книга:)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна торта Габи!
    Така си я изпипала ,че очите ми останаха във гравюрите и надписите.
    Благословена да е годината и на теб!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, мила, голямо изпипване беше наистина на гравюрите и надписите :) Като се сетя, че всяка буква я изрязвах на ръка една по една и си се чудя на себе си :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Габи, страхотна торта!
    И си постигнала много добър ефект при гравюрите!Сигурна съм ,че ще се справиш и със свещника!
    Много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, все някога ще му дойде ред може би :) Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Габи, уникална торта! Прекрасни неща излизат от ръцете ти!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за хубавите думи :) Прегръдки и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  6. Перфектна е! Орнаментите, цвета на кората - всичко е прекрасно!
    Габи, здрава и успешна да е Новата година и за теб!
    Лека вечер и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, това се казва комплимент :) Иска ми се наистина да направя перфектната торта един ден, но се радвам, че харесваш творението ми. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Щастлива и пълноценна да бъде и за вас годината,Габи!
    Изключително интересна торта,много сполучливо си я оформила,особено инкрустациите са много фини!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, благодаря ти! Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  8. О, не, някакъв абсурд ще бъде да се захвана с подобна сложност, но пък това не пречи да се възхитя за кой ли път на умението и търпението ти да правиш красиви торти. И може ли да ти стана колежка? Обещавам да се държа прилично, за да заслужа една такава красавица;)
    Хубава да е и твоята година, Габчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте и аз се чудя понякога каква лудост ме кара да се вра в неща, които не са ми по силите, но луд умора няма :) А бих те поглезила с торта и без да сме колежки :) Само кажи :) Прегръдки!

      Изтриване
  9. Много интересна торта!Книгата се е получила много добре!Поздравлени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Сонче :) радвам се, че си личи, че е книга :)

      Изтриване
  10. Книга е и още как, още вчера като я видях си викам, това нашето вече много задобря! Да ти кажа под секрет, справяш се по-добре от доста "профи-та"! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, знаеш ли как ми поникнаха крилца :) Благодаря! Прегръдка!

      Изтриване
  11. Габи, уникално красиво и реалистично си я докарала! Поздравления за уменията ти! Чак ми се прииска да надникна и прочета напътствията в този наръчник :)Голямо БРАВО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога веднага да ти издам едно от тях "Човек и добре да живее ... на СПА живее по-добре" :) Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Уникална торта Габи!
    Ееее…. как го постигаш този ефект, тя книгата е като истинска:)Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Наистина се притеснявах, че не прилича много на книга :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Ама как да не прилича на книга! Не само прилича, ами си е торта - книга!
    Перфектна е! :)
    Аз не бих успяла да сътворя такова чудо, но благодаря за споделения опит и съвети!:)
    Ако реша да правя ще се възползвам от тях:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, голяма мъка беше с тази книга, но съм доволна, че опитах да я направя :)

      Изтриване