Парад на торти

Този път ще ви изненадам не с една, а с три торти :) Те са правени през последните 2 месеца, но все не ми оставаше време да ви ги покажа. Сега ще го направя малко на бързо, но пък поне ще се похваля с творенията си :)
И понеже уважавам оплакването като форма на психическо разтоварване да си кажа  - не ми харесва първият месец на годината... Ама хич ... Наложи се да оперират нашият котарак по спешност и вече две седмици дежурим денонощно около него ... за капак това се случва в "приятната" компания на актуалния сезонен вирус, който, за да пестя от отопление ме поддържа с висока температура и продължава с не по-малко неприятно развитие... Да се надяваме, че скоро всичко това ще отмине, защото имам по-позитивни планове за следващите месеци от годината :)
Сега за тортите. Ще представя рецепта само за първата от тях, защото за мен е в графата лесни торти, подходящи за подслаждане на неделния почивен ден. Нея я спретнах една вечер, когато реших, че искам нещо с много крем, орехи и какаови блатове. Това е първата торта, която си спомням от най-ранните ми детски години. Приготвяше я баба Диди, а аз нямах търпение да изчакам да попие добре крема и да я разрежем. Непрекъснато се наддигах на пръсти и надничах от ръба на масата (представете си колко висока съм била) и исках да помагам. Най-често ми даваха да изрязвам хартията за покриване на дъното на тавите, в които се печаха блатовете, а като станах по-голяма получих и по-значимата задача да разрязвам самите блатове. Оригиналният и вид е на шахматна торта, но аз реших, че така или иначе ще бъде изядена твърде бързо, за да забележи някой външният и вид :)
Необходими продукти за блатовете:
- 6 яйца;
- 2 ч.ч. брашно;
- 2 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 винена чаша олио (1/2 ч.ч.);
- 1 бакпулвер;
- 1 амонячна сода;
- 4 с.л. какао;
- 1 ванилия;
Необходими продукти за крема:
- 1 л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. захар;
- 8 с.л. брашно;
- 2 яйца;
- 2 ванилии;
- краве масло колкото кубче мая;
- 2 ч.ч. смлени орехи.
За приготвянето на блатовете разбийте захарта с яйцата, добавете киселото мляко със содата, олиото и ванилията. Към така получената хомогенна смес сложете брашното със бакпулвера и какаото. Аз добавих и малки парченца шоколад, но това вече е по желание. Изпечете в предварително намаслена и поръсена с какао тава (моята беше с диаметър 26 см.) в предварителна нагрята на 180 градуса фурна, до суха клечка. Разрежете блата на две след като се охлади.
За приготвянето на крема, отделете малко студено прясно мляко и разбийте в него яйцата и брашното. Останалото мляко загрейте до завиране заедно със захарта. Добавете кашичката от яйцата и брашното, след това ванилията. Намалете котлона и варете до сгъстяване на крема, като разбърквате. След като отместите от котлона добавете към топлия крем кравето масло и отново разбъркайте.
Сглобяването става в тортен ринг - първата половина на блата, крем, втората половина, и отново крем, поръсете с орехи. След като стегне махнете ринга и може да намажете и отстрани с крем и да поръсите с орехи, но аз нямах търпение да опитам тортата и както се вижда пропуснах тази стъпка :) 


Тази, наречена от мен, "Дантелена торта" беше приготвена преди Коледа и носи много празнични аромати. Блатовете са от любимата ми рецепта на Дими, с добавка от канела, карамфил и индийско орехче, а самият крем е с ябълки, канела и вино марсала - лека модификация на тази прекрасна рецепта на Гуинет.
Отнесох доста шеги дали съм плела дантелата на една кука цяла нощ, но като се има предвид, че за първи път правех захарна дантела съм много доволна от резултата :)

И не на последно място ще покажа първата си торта, която не е предназначена за колеги или роднини. Може да се каже, че е първата правена по поръчка, но понеже не смятам, че е редно да вземам пари за нещо, което не правя достатъчно професионално цената беше просто себестойността на вложените продукти. Признавам си, че я правих с огромно внимание, притеснение и старание :) Още повече след като говорих с малкия рожденик Оги, който много сериозно и делово обсъди с мен каква да бъде тортата му. Беше категоричен, че не иска шоколад и не иска да е много претрупана. Страхотен сладур :)
С неговата майка обсъдихме останалите подробности и накрая достигнахме до идеята в самата торта да е скрита една цветна дъга, която да е като изненада за съучениците му. Признавам си, че вечерта преди да я започна за малко да се обадя и да я откажа, защото при мисълта, че ако децата не харесат тортата това може да провали рождения ден на Оги ми се свиваше сърцето...
Изключително съм благодарна на Деница за това, че ми гласува такова голямо доверие,  въпреки, че никога не беше опитвала моя торта и беше виждала мои кулинарни опити само на снимка, не постави никакви претенции и през цялото време ме окуражаваше, че ще се радват да имат направена от мен торта.
Рецептата за блатовете е на невероятната Ирина Купенска, чийто блог съм сигурна, че ви е познат, а кремът е от сметана, кокос и съвсем малко бял шоколад :)
Стига толкова за сега, а вие ми стискайте палци, защото ме чака приготвянето на една специална торта и трябва да оздравея по-бързо :)

Коментари

  1. Габи, страхотни торти!
    Впечатлена съм от дантелената торта!
    Прекрасна е!
    А детската торта е толкова цветна и весела!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря :) още свиквам да работя с тази дантела,но си има своите предимства. Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Мале Габииииии каква красота само.
    Тази с дантелата направо синя нежна красота е!
    Детската цветна дъга.
    Хубави почивни дни и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, трябваше да е лилава тази дантела, но на снимките хич не си личи :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Габи, пожелавам ти този период бързо да отмине и скоро да се реализират позитивните ти планове! Без вируси, проблеми, дано и котенцето е добре! Тортите са разкошни, захласнах се по тях и направо не мога да отделя поглед! Прегръдки и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти мила! Котаракът, слава богу, е по-добре и дано повече да нямаме проблеми :) Явно обаче аз съм в такъв период ... след грипа се контузих и сега куцам :)Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  4. Габи, това е истински тортен парад! Тортите са чудесни и много вкусни!
    Прекрасен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зори! Прекрасна нова седмица от мен!

      Изтриване
  5. Прекрасни торти!Поздравления!Дантелената е уникална!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Стискам ти палци ,защото парада трябва да продължи :) !
    И трите торти са разкошни ,Габи ! Не знам на колко години е Оги , да е жив и здрав ,но знае какво да иска момчето ! Не съм виждала по - семпла и красива детска торта !
    Пожелавам скорошно оздравяване на теб и котарака !
    Чао ,Габи ! Хубави събота и неделя ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иванка, пропуснала съм да напиша - тортата беше за осмият рожден ден на Оги :) Прегръдки и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  7. Габи, скорошно и безпроблемно оздравяване на всички!
    Тортите са невероятни! Всяка е вкусна, красива и интересна по своему!
    Захарната дантела е нещо уникално!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тилия :) Мисля, че лека по лека вървим към оздравяване - поне за това стискам палци :) сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Габи, вълшебства си ни представила, бързо оздравявай, че вълшебната пръчица очаква твоите ръце, а ние чакаме новите снимки! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, малка почивка ще си дам от вълшебствата май, май :) Прегръдки!

      Изтриване
  9. Габи, бързо оздравяване и без повече такива оплаквания - само весели и хубави споделяния! Тортите са невероятно красиви, майсторски направени и не знам защо имаш притеснения, че не си достатъчно добра. На мен ми изглеждат прекрасни и дори да има забележки, в тях е чара - така личи, че е домашна, пипната с ръка и любов! Чакам с интерес и специалната торта :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, дано да нямам повече поводи за оплаквания :) Иначе аз съм си такава - все се притеснявам дали моето творение е достатъчно добро :) Благодаря за подкрепата :) А специалната торта съвсем скоро ще се появи!

      Изтриване
  10. На една вълна сме, отново, болни! Дантелата много ми харесва, въпреки, че не се оценяш много профи, това изглежда точно така, а за тортичката от детството, точно така изглеждаше и в къщи някога! Прекрасно! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линка, надявам се, че вече си здрава? При нас нещата все още са на кантар :) Прегръдки!

      Изтриване
  11. Габи, и трите ти торти са прекрасни!
    Скорошно оздравяване и на двама ви с котака!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи, оздравявайте бързо!!! Този парад тук много ми хареса, точно като на моден подиум видяхме и дантелки и други колекции! Страхотни са всичките! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, много благодаря макар и с малко закъснение :) Тези дни времето ми е много трудно да открия къде се е скрило :) Прегръдки!

      Изтриване
  13. Оле Габи, какви дантелки си изплела:)Майстор си голям!
    Страхотен парад на торти!Моите аплодисменти!
    А домашната ти торта е почти като моята, която години на ред правих за всеки празник:)
    Любимата ми домашна торта с много орехи и пухкав ванилов крем:)
    Желая бързо оздравяване на домашния любимец и на теб също!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) И на мен и ми е много любима! Мисля, че котето ни вече е добре, но ще съм по-спокойна като мине още малко време :) Хубава вечер!

      Изтриване
  14. Габчо, оздравявай бързо, че искаме още торти.
    Всичките ми харесват, онази ще я правя за някой рожден ден, че ми се видя лесно. Но дантела, никога, ама никога не бих могла да направя. Изглежда съвсем професионално. И Оги със сигурност е останал доволен от тази слънчева торта.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, все се заричам, че правя последната си торта и все като мине време и пак ме "засърбяват" ръцете :) Прегръдки!

      Изтриване
  15. Браво, Габи!
    Да изкараш дантела от sugar veil си е истинско предизвикателство :) Страхотно си се справила!
    Бързо оздравяване и много позитивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваклина, наистина изваждането от силиконовата форма беше най-трудното нещо, но пък тренирах търпението си :)

      Изтриване
  16. Габи,и трите торти са прекрасни,дантелената е толкова ефирна и красива,но най-много ми допада домашната торта,защото ми напомня и моето детство,и двете ми баби я правеха,но не какаова.
    Отдавна ми се върти в ума да си направя и аз една домашна торта,добре ме подтикваш да ускоря каненето.
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, благодаря ти :) Няма други като тортите на бабите ни :) Хубава вечер!

      Изтриване
  17. Страхотни торти си направила отново! А дантелата е станала наистина супер!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ме впечатли дантелената торта, Габи! Не знам как си направила дантелата, но си се справила перфектно!
    Тортата на Оги е много весела :)
    Успех в тортоправенето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дантелите са направени с една от тези силиконови форми - http://www.cookibooki.bg/SugarVail.html
      Сърдечни благодарности!

      Изтриване
  19. Великолепна тортена фиеста, Габи -
    много нежни, фини и елегантно декорирани!
    И моите комплименти - страхотна си,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Диана! Хубава и усмихната вечер!

      Изтриване
  20. Габи, невероятно изглеждат. Особено с дъгата.

    ОтговорИзтриване
  21. Тортове изглеждат много професионално! Сигурна съм, че торта на Оги направи голямо впечатление на празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Това е голям комплимент за мен, че се доближават до професионалните :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Страхотни са тортите! Тази дантелената е съвършена!

    Надявам се котаракът е вече добре:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление не смея да кажа, че е добре ... тъкмо мисля, че се е оправил и нещо става. Но стискаме палци и се лекуваме. Прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации