Торта с плодови блатове и шоколадов крем

Честит Празник на всички именници! И колкото и да е "необичайно" днес няма да показвам ястие с риба, а отново нещо сладко, което приготвих за подарък на един рожденик - голям любител на конете.
Моите "напъни" за рисуване продължават ... както е видно все още са на етап "пасторални детски рисунки", но ентусиазмът е на лице, въпреки че леко поувехна след поредния опит... Ще се повторя - резултатът е далееееч от планираното и желаното, но нали знаете кой път е постлан добри намерения :)
Да се върнем обаче към по-интересната част :) Тя е една експлозия от вкусове и аромати. От доста време исках да направя торта, която да е по-различна от обичайните. Исках блатовете да са доминиращи и да има по-малко крем. В България винаги искаме тортата ако може да им много крем и тънки блатове (поне аз съм така) и ако може да е на три етажа :) Днешното ми изпълнение е на торта без яйца по уникалната рецепта на Светослава, която може част от вас познават с нейния блог, а ако сте пропуснали вижте и фейс-бук страницата и, за да се порадвате на тортите, които създава. На мен лично любима ми е  ръчно рисуваната торта "Целувката"... Съвсем леко импровизирах с рецептата и това е моят резултат:
Необходими продукти за два блата по 25 см.:
- 250 гр. краве масло;
- 280 гр. кафява захар;
- 1 ч.л. ванилия;
- 2 ч.л нес-кафе;
- 225 гр. кисело мляко;
- 390 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. сол;
- 2 ч.л. канела;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 2 ч.л. бакпулвер.
- 150 гр. едро смлени орехи;
- 3 бр. банани (370 гр. банани измерени без кората);
- 2 бр. круши; 
- 1 ч.ч. сушени плодове (стафиди, червени боровинки и др. по избор).
Необходими продукти за шоколадов крем:
- 200 гр. черен шоколад;
- 50 гр. хубаво какао (ползвам на Йоткер);
- 125 гр. краве масло;
- 1 кутия крема сирене Филаделфия;
- 200 гр. заквасена сметана;
- 200 гр. пудра захар. 
Ароматът, който имат блатовете е неповторим - банани, канела, сушени плодове ... стана ми много Коледно докато правех тортата, защото цялата къща ухаеше така и дори за малко да си променя мнението за дизайна :)
След като реших, че няма да слагам много крем в тортата, ми трябваха и повече блатове, за да постигна височина, затова изпекох три блата. Посочените по-горе продукти са за 2 блата, които спокойно може да разрежете на две и да се сдобиете с 4 блата и да сложите колко крем ви се иска :)
Разбийте кравето масло с кафявата захар до пухкав крем. Добавете ванилията, кафето и киселото мляко. В отделен съд смесете всички сухи съставки - брашно, сол, канела, сода, бакпулвер. Сложете половината от тази смес при маслената смес и разбъркайте до усвояване. Добавете пюрираните банани и обелените и настъргани круши. Разбъркайте и добавете втората половина на сухата смес. Отново следва разбъркване и накрая идва ред на орехите и на сушените плодове. Разделете сместа в две, предварително намазани с масло тави (с диаметър 25 см.) и изпечете на 180 градуса за около 40 минути или най-добре до суха клечка. Не се изкушавайте да печете по-дълго време, а се доверете на проверката с клечка. Най-вероятно като извадите блатът при натиск, той изглежда твърде мек и въздушен, но след изстиването му става плътен и няма опасност да е рехав и чуплив. Оставете блатовете да се охлаждат и пригответе крема.

Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади. Разбийте кравето масло с крема сиренето до пухкав крем. Добавете какаото и пудрата захар и разбъркайте сместа. Може би ви се струва твърде много захарта или поне аз така реших първият път, когато приготвях този крем, но имайте предвид, че черният шоколад е горчив, а и какао също е неподсладено и като резултат всичко се балансира и кремът не е твърде сладък. Добавете разтопеният шоколад, разбийте леко и накрая сложете и заквасената сметана и разбийте за последно. Това е :)
Сглобяването е класика в жанра - редите в стягащ ринг и следвате поредността - блат, крем, блат, крем :) Оставяте да постои в хладилника, за да стегне или на терасата, където температурите са сходни и след това махате ринга и украсявате тортата по ваше желание и вкус. Имайте предвид, че ако правите три блата, както в моя случай, шоколадовият крем няма да ви стигне за да покриете тортата и отвън.
И накрая ще споделя как направих изправеният кон - на някой може му е полезна тази информация. Първо си избрах снимка от интернет с малко детайли. Сложих я в word file и я увеличих до размера, който исках да има фигурката. Отпечатах и изрязах с ножица по силуета на коня, като си оставих детайли като грива и опашка изрязани като цяло и после до-оформих. Разточих много дебел пласт бяло захарно тесто - може би около сантиметър. Наложих отгоре приготвеният шаблон и с помощта на скалпел, следвайки контурите, изрязах кончето. В долната част на фигурката сложих клечка за зъби, за да мога после да я закрепя на тортата, но може би следващият път би използвала дълго,тънко, дървено шишче. Оставих я да изсъхна напълно преди да я използвам - при мен отне около 48 часа.

Коментари

  1. И аз искам такава торта,Габи :) и на вид и на вкус!Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталка - Благодаря! По-голям комплимент от това няма :)

      Изтриване
  2. Много добра, браво! Рисунките са много готини и не се критикувай, човек иска винаги да изкара най-доброто от себе си, но то винаги предстои! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как откри точните думи да ме успокоиш ... хубаво ми е да мисля, че най-доброто предстои :) Прегръдка!

      Изтриване
  3. Габи, чудесна е!
    Честит празник!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани :) А вече открих идеята за следващата торта при теб :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Прекрасна торта!Кончето е впечатляващо!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче благодаря :) Хубави и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  5. Поздравления за тортата, Габи! Много е важно желанието и любовта, а при теб ги има в изобилие! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти много точно описа какво се случа като правя всяка една торта ... влагам много емоция, преживявам я и някак давам част от себе си ... Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Ех, Габи, никога няма да те догоня в тортоправенето! :) Прекрасна торта, невероятно семпла, а това конче толкова романтика внася!
    И идеята за плодове в блатовете много ми допада. Придават един такъв деликатен аромат, пък като се зарови човек в тортата да търси плодове в крема и удря на камък :)
    Моите поздравления, блестяща си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, виждам, че си ми съмишленик за плодовите блатове :) Много ароматно занимание се оказа тяхното приготвяне - като ароматерапия :) Благодаря за милите думи :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Габи, тортата е невероятна! Би ли казала как рисуваш върху фондана, каква е точно техниката/ Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка много ти благодаря! Рисувам от съвсем скоро и това е едва втората ми торта и затова едва ли мога да дам най-точните съвети. Използвам гел-бои, които разтварям в няколко капки алкохол (в моя случай водка). Взех си и обикновени четки за рисуване с различна дебелина. Специално за дърветата изгледах няколко клипчета (http://www.youtube.com/watch?v=f5WMFcMf5dg) и сайтове (http://www.susieshort.net/watercolor-tip-blotted-trees.html). След това просто седнах и започнах да рисувам директно върху белия фондан:) Където не ми се получи първоначалната идея нарисувах дърво ;) Мисля че Бети (http://vkusnosbety.blogspot.com/) може повече да ти помогне със съвети и описание. Дано да съм била поне малко полезна. Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Много ти благодаря, но какви са точно боите като марка и от нета ли ги поръча или от голям маркет?? Питах Бети преди време, но не е имала сигурно възможност да отговори:)

      Изтриване
    3. Траянка използвам поръчани по интернет бои. Ползвам гел-бои на Wilton (това е черното, което използвам - http://www.cookibooki.bg/Wilton/14-%D0%9E%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/610-328-%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%8F-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BB.html) и Американ колор (бяло - http://www.cookibooki.bg/AmeriColor/14-%D0%9E%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/AC-Bright-White-%D0%93%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-Bright-White.html).
      Обикновено вземам долната част на кутия за бонбони - гнездата им са много удобни за размесване на отделни бои :) слагам по няколко капки боя и капки водка. Четките измивам между отделните цветове с вода и подсушавам добре, защото иначе водата може да размекне фондана, а и да разводни боичката. На разположение съм за всякакви въпроси :) Хубава вечер!

      Изтриване
  8. Габи ,тортичката е невероятна и много добре си я изпипала ,какво не и харесваш?
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, този моя проклет перфекционизъм мира не ми дава :) Шегувам се :) Просто си я представях по-друг начин и може би заради това не съм много доволна. Прегръдки!

      Изтриване
  9. Чудесна торта, Габи, прекрасна е! Кончето е невероятно. предизвиква толкова много положителни чувства...

    Поздрави, Габи и весел weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, благодаря ти мила! И аз най-много си харесвам кончето :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Габи, страхотна торта си направила!Бързо напредваш и се справяш чудесно!Несъмнено вкуса на тортата е страхотен с тези плодови блатове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка много ме измъчи това рисуване :) Но поне вече знам, че импровизация при рисуването не ми се отдава и сега ще мисля за предварителни тренировки :) А тортата е много необичайна, но аз исках да постигна точно тази комбинация и съм доволна. Поздрави!

      Изтриване
  11. Красива е Габи, и несъмнено вкусна!На мен ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Хубаво е че намирам съмишленици за моите творения. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Габи, рисунките са си много хубави :) Няма да се отакзваш!
    Поздравления за кончето, имам представа колко търпение трябва, за да изрежеш нещо с толкова много извивки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ама как си ме усетила и прочела между редовете :) Наистина съм на път да се откажа от рисуването, защото не успявам да нарисувам това, което си представям :) А тортоправенето наистина ме учи на търпение, защото то често ми липсва... Прегръдки!

      Изтриване
  13. Габи,тортата е страхотна!Записвам си рецептата !
    А какво не им харесваш на рисунките?!Много ми харесват!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, гледах едни големи майстори на рисуваните торти и все ми се искаше да се представя по-добре :) По пък имам още време да се усъвършенствам :) Много ти благодаря, че одобряваш идеята за такава торта, защото наистина не е обичайното съчетание. Поздрави и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  14. Чудесна торта,Габи!
    А кончето е великолепно,уловила си вихъра,движението,изглежда много жив,като на кадър,заснет в движение!Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря :) Пуснах го свободно да тича! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Габи, прекрасна е торта! Много нежна, с хубави цветове,чудесни рисунки! А най ме впечатли коня!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, благодаря, че така похвали рисунките ми :) Още се чудя дали да продължавам с боравенето с четката и всяко мнение ми е важно! Прегръдки!

      Изтриване
  16. И аз съм една поспалана :))
    Габи, така е, и моите наблюдения сочат, че хората повече харесват торти с повече крем и ги разбирам (и аз съм в тази група), тъй като не намирам нищо вкусно в преживянето :)) на суха торта съставена от два-три твърди блата, леко намазани с маслен крем, колкото да има нещо, с което да залепнат, както ги правят западняците, ама какво пък разбират те от торти :)))
    Чудесно е кончето, въобще, цялата торта.

    С пожелание за усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено сме от една порода :) И аз обожавам торти с мнооого крем, но реших да опитам дали е възможно да се получи нещо вкусно и при доминиращ вкус на блатовете. В интерес на истината самите блатове станаха много сочни и ароматни, но човек наистина трябва да е подготвен какво да очаква от тази торта, за да може да и се наслади :) Хубава и усмихната вечер!

      Изтриване
  17. Прекрасна торта, а кончето ме остави със зяпнала уста, колко труд изисква! Габи комплименти, мила за тази красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, луд умора няма :) Факт е че я украсявах до 4 часа сутринта :) Но пък беше забавно! Прегръдки!

      Изтриване
  18. Поздравления, Габи!

    Кончето... е, върнах се в детството.. когато рисувах кончета навсякъде и позтоянно :-D

    Всичко най-добро желая и съм в очакване на нови сладки реализации :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дими, благодаря ти :) Всеки комплимент направен от теб за мен е много ценен, защото си ми слабост и се възхищавам на нещата, които правиш ... наистина благодаря :) Хубава вечер!

      Изтриване
  19. Габчо. справяш се чудесно с рисуването! Продължавай, харесва ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, тъкмо реша, че нещо правя за последен път и като ми мине умората и пак ме засърбяват ръцете :) Прегръдки!

      Изтриване
  20. Този блат ми влиза във фейвъритите за някой експеримент :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валклина, заслужава си да бъде опитан :) Надявам се после да споделиш как се е получил експеримента :) Хубава и усмихната вечер от мен!

      Изтриване
  21. Самото съвършенство е тази торта, Габи! Възхищавам се на майсторството и прецизната изработка. Сърдечни поздрави за чудесната работа, Габи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, много благодаря за похвалите :) Усмихната вечер от мен!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации