Бърза Туршия

Все обещавах, че ще направя "солена" публикация, но и аз самата не очаквах, че ще бъде на туршия :) Но всичко започна с едни 10 зелки... или поне толкова трябваше да бъдат. Решихме с половинката да започнем зимнината и за къде сме без кисело зеле :) Миналата година за първи път правихме и опитът ни беше повече от сполучлив - да видим как ще е тази година. Но явно все още не сме добре ориентирани в количествата, които се побират в малкото ни бидонче и вместо с 10 зелки (само ще отбележа, че то накрая побра 6-7) се сдобихме с 30 кг! И какво, какво - свекито веднага извади една рецепта от златните си архиви, за туршийка, която става за 24 часа. За мен тази рецепта беше новост и затова я споделям, за да помогна на всеки, който се окаже като нас с повече зеле отколкото е планирал :)
Необходими продукти:
- кофа от 10 литра с капак;
- 3,5 кг нарязано като за салата зеле;
- 2 кг други зеленчуци (в нашия случай карфиол и моркови);
- кервиз;
Продукти за маринатата:
- 100 гр. сол;
- 750 мл оцет;
- 250 мл олио;
- 300 гр. захар.
Обърквате нарязаните продукти в кофата. Загрявате продуктите за маринатата до завиране и заливате зеленчуците. Поставяте чиния отгоре, върху нея тежест (камък например), затваряте капака и оставяте на хладно. Първите 24 часа се разбърква през 2-3 часа. Ние разбира се нямаше как да изпълним последното изискване и може би заради това салатата беше готова след ден и половина.
Рецептата е идеална за начинаещи в зимнината като нас, а и гарантира експресна салатка докато чакате зелето да стане :)

Коментари

  1. Ами, Габчо, ние също се е случвало да слагаме много зеле,а после да не го изяждаме, затова сега сме на 10 зелки;)Но кой знае, някой ден може и аз да направя туршийка, обичам я зимно време;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, ние сме съвсем новобранци в тази сфера, но пък ентусиасти :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Габи, много обичам туршия, а твоята изглежда хрупкава и много свежа! Разкошни снимки! Поздрави! :) Топла и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани благодаря за комплимента за снимките :) С моята сапунерка рядко ми се получават, но точно тези и аз си ги харесвам :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Бърза, хубава, спорна и хрупкава туршия!
    Чудесна салатка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия наистина стана бързо - аз даже бях малко скептична в началото, но съм доволна от резултата :) Хубав ден от мен!

      Изтриване
  4. Габи, чудесна рецепта! Аз тази година не успях да заложа туршийка и тази бърза рецепта ми идва тъкво на време. Ще е чудно допълнение към чашка ракийка.:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради и ние не бяхме планирали да правим туршия , но като преценихме зелето такива неща се получават :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Габи, чудесна туршийка! Само ако знаеш колко обичам такава. Моля те, ела да ни направиш и на нас... :) Някой ден трябва и аз да направя... Като се замисля, работата по нея не е повече от тази за тутманика или козунака... Какво ще кажеш? Ох, само като си помисля да я правя и ме наляга един мързел и се поражда огромна лакомия за туршия, и двете "благородни" чувства влизат в един такъв конфликт, че... по-добре да спирам и да не разказвам повече нищо... :)

    Прегръдки и отивам туршия да сънувам и мързела си да лекувам! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, с удоволствие ще направя ако черпиш с един от твоите козунаци :) На мен туршийката ми се вижда по-лесна, защото все нещо не успявам да направя идеалните козунаци :) Но не съм се отказала. Прегръдки!

      Изтриване
  6. Обичам домашни туршийки, защото всеки си ги прави според вкуса, а тази твоята е приказка! Супер си Габи, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, точно поради нашия вкус смених червените камби с карфиол :) Хубаво е човек да си угажда ;) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Туршийката е чудесна, но за мен е само спомен вече, при толкова много пресни зеленчуци!
    Тази зима обаче съм във възторг че ще хапна тази ретро вкусотия като си отида за празниците у дома.
    Там са се приготвили и ни чакат и с туршийка даже, е....може и да не е като твоята Габи, но солената ти публикация ме въудошеви!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка, наистина има пресни зеленчуци, но туршийката през зимата си е класика и винаги имаме поне малко и от нея, въпреки че за първи сезон си я правим сами :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Габи,тъкмо навреме ми идва тази туршийка-имам зеле и ще си я направя.Благодаря за рецептата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живеу надявам се да ви хареса :) Прегръдки и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  9. Габи, впечатли ме тази експресна туршийка!
    У дома съпругът ми има привилегията да се занимава с правенето на зелето,просто е спец в областта, но си записвам и твоята, ако някой му се хапва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бетинка, и у нас инициативата беше на половинката :) Аз мислех да вземем втори съд за кисело зеле, но признавам, че идеята с туршията беше по-добра. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Траянка, наистина хубава туршия се получи :) Поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации