Ягодово тирамису с мента и лимон

Чували ли сте изразът "Да ти върви като по маскарпоне!"? Едва ли, защото е съвсем спонтанно измислен :) Днешната рецепта приготвих за моя много, много близка приятелка, на която толкова отдавна обещавам да направя нещо с маскарпоне, че накрая тя обобщи, че и липсва късмет, защото не е опитвала нищо сладичко от този вид. Миш, да ти върви като по маскарпоне и ... другото ти си знаеш ;)
Исках да направя свеж, летен десерт, задължително с намек за мента (защото е сред любимите на получателката на крайния продукт), но да има и ягоди (какво да направя като аз съм на ягодова вълна). Накрая комбинирах две рецепти - от тук и от тук - и получих днешния десерт, който реших да кръстя тирамису, с ясното съзнание, че мога да засегна някой любител на класиката. Ето и необходимите продукти:
- 1 пакет бишкоти;
- 500 гр. маскарпоне;
- 200 мл течна готварска сметана;
- 12 с.л. пудра захар;
- 1/4 ч.ч. сок от лимон;
- 7-8 листа прясна мента;
- 300 гр. ягоди;
-  1/2 ч.ч. кристална захар;
- 1/4 ч.ч. вода;
- какао за поръсване;
В подходящ съд сложете водата, кристалната захар, лимоновия сок и листата от мента и загрейте до стопяване на захарта. Отместете от котлонът и оставате течността да се охлади напълно и след това я прецедете. Може да увеличите или намалите количеството мента в зависимост от това колко силен аромат искате да получите. Почистете и нарежете на малки парченца ягодите и ги поръсете с 3-4 с.л. пудра захар. Разбийте съвсем леко маскарпонето, може и на ръка, заедно с 4 с.л. пудра захар и 2 с.л. лимоново-ментовия сироп. В друг съд разбийте сметаната с останалата захар. Може да промените количеството захар ако искате по-сладък десерт. Добавете сметаната към маскарпонето като разбърквате сместа внимателно. Разделете кремът на две части като към едната добавете ягодите. Сиропирайте с лимоново-ментовия сироп първият ред бишкоти само от едната страна, защото те ще получат достатъчно сок от ягодите, и ги подредете в подходящ съд. Сложете отгоре кремът с ягоди и изравнете. Сиропирайте вторият ред бишкоти и от двете страни, като след нареждането с помощта на малка лъжичка залейте всяка една с още малко сироп. Разпределете втората част от крема, покрийте със стреч фолио съда и приберете в хладилника за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Резултатът е свеж и летен десерт с изненадващо приятна комбинация от вкусове.

Коментари

  1. Привет Габи,

    Поздравления за уютното и вкусно кътче, което си създала!
    Идеята ти за ягодовото тирамису е фантастична и много ми допадна!

    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Я, Габи, аз днес също съм на ментова тема, но с шоколад :) само чакам отзиви от любимците за съчетанието, иначе поотделно и двете са им любими :)
    Много вкусен десерт е тирамисуто, независимо от сезона, нали :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен десерт! Обожаваме тирамису!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Леви, Траяна - Добре дошли :) Много благодаря за милите думи!
    Пепи моята ментова тема ме държи вече трета седмица, но като се съчета и с ягодовата ми "диета" и се появи това тирамису :) А то определено е много вкусен десерт.
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, тирамисуто е вълшебно, представям си го на вкус колко е неустоимо!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Мони! А на мен все твоето ягодово руло ми е в главата :)

    ОтговорИзтриване
  7. Габи,много вкусно звучи тази комбинация,много освежаващо.Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Бети! След като приключа с плодовата си серия сериозно съм се заканила на твоята медено-карамелена торта :) Слънчеви и много усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации