Шоколадово-карамелено-орехови сладки

Последните няколко дни по необясними за мен причини не можех да вляза в блога, но това не беше единственото нещо, което не работеше. А за днешните сладки още от самото начало моята кухня ме саботираше. Трябваше да ми стане ясно, че не е деня за приготвянето на тази рецепта. Първо се оказа, че нямам захар, а после мляко и не на последно място достатъчно орехи. Но отказах ли се? Не... ината си е инат. И за капак изгорих част от сладките. Но тези, които спасих определено си заслужаваха нервите :) Това е линк към оригиналът на днешната рецепта. Спечели ме с идеята да използвам едни от любимите ми (след шоколадовите разбира се) бонбони от детството - карамел лакта. Техният вкус ме върна към много хубави спомени ...
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. краве масло;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. ванилия;
- 2 с.л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. брашно;
- 1/3 ч.ч. какао;
- щипка сол;
- 16 бонбона карамел лакта;
- 3 с.л. течна готварска не-подсладена сметана;
- 1 ч.ч. орехи;
- 1/2 чаша натрошен шоколад;
- 1 с.л. олио.
Разбийте захарта с маслото до получаване на крем. В оригиналната рецепта се слага обикновена захар и количеството е по-голямо, но аз го намалих, защото карамела и шоколада дават достатъчно сладост според мен. Добавете само жълтъка на яйцето, а белтъка приберете за накрая. Накрая сложете млякото и ванилията. В друга купа размесете брашното, какаото и солта. Смесете маслената и сухата смес. Приберете сместта в хладилника за 2 часа. През това време можете да си приготвите орехите като ги натрошите на дребни парченца. Не ви съветвам да ги смелите, защото точно парченцата придават една лека хрупкавост на сладките накрая. Постелете хартия за печене в голяма тава и включете фурната на около 180 - 200 градуса. Извадете охладеното тесто и оформете топчета с размерите на големи орехи. Отново ги върнете в хладилника, за да не се разтопят докато разбиете белтъка на пяна. След това потопете всяко топче в белтък и след това оваляйте в натрошените орехи. Накрая с помоща на подходяща лъжици или в моя случай дъното на капачка от кока кола направете дупки във всяко топче. На линкът към оригиналната рецепта може да видите процеса стъпка по стъпка. Изпечете за 10 - 15 минути в нагрятата фурна. Напълно е възможно част от топчетата да са възвърнали формата си донякъде. Може да повторите дупките, за да ги оформите по-добре. Разтопете карамелените бонбони заедно със сметаната в микровълнова фурна за около 30-40 секунди или на водна баня. Сложете от получения крем по около чаена лъжичка върху всяка сладка. Изчакайте да изстинат и добавете от разтопения на водна баня шоколад разреден с олиото.
Резултатът е доста сладки бисквити с невероятната комбинация от шоколад и карамелените бонбони от нашето детство.

Този път обаче това не е краят на днешната рецепта. Реших да експеримерментирам и да използвам шоколадовата смес, за да направя втори, по-различни сладки. Процесът на приготвяне е същият, но оформих нещо като пръчици, които отново потопих в белтъчената пяна и поръсих, част от тях с бадеми, а останалите с кокосови стърготини. Общото количество и при двата варианта е около 18 сладки. Признавам си, че те ми станаха фаворит :)

Коментари

  1. Нямам търпение да дойде дегостационния момент :)))
    АОС

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, страхотни сладки си направила! :)Снимките са супер, но ме впечатлиха и снимките на часовника и бижуто! :)
    А ето и това за което ме помоли :
    http://miromagiosnika.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html

    http://miromagiosnika.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html

    Поздрави! Приятна и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Миро за рецептите! Усещам как в края на седмицата ще се правят мъфини :)
    Колкото до снимките аз все още се уча и не съм сигурна дали се получават. Надявам се да съм на прав път. Иначе и часовникът и гривната са ми много любими и само чакаха момент да се изявят, макар и да не стават за дегустиране :)

    ОтговорИзтриване
  4. Адито само един сън време те дели от тях!

    ОтговорИзтриване
  5. Сладките изглеждат невероятно! Страхотни! И сигурно са много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Валентина. Наистина са много вкусни особенно за пристрастените към шоколад като мен :)Вече правя три различни видове сладки с базовото шоколадово тесто.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации