Бързо, лесно, вкусно - нов десерт от стар козунак

Дойде им времето и на старите козунаци. След като сме хвърлили толкова труд и емоция в приготвянето им не може просто да ги изхвърлим. Още повече като можем да ги превърнем в нов сладкиш и то без много усилия. Предлагам ви да опитате една бърза и лесна рецепта.
Необходими продукти:
- около 400 гр стар козунак;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 банана (може да заместите бананите с плодове от компот или сушени плодове предварително накиснати в топла вода ароматизирана с малко ром)
- 500 мл прясно мляко;
- 3 яйца;
- ванилия;
- кокосови стърготини.
Продуктите са предвидени за тава с диаметър 26 см и ако използвате по-голяма просто увеличете количеството на продуктите. Карамелизирайте половината от захарта, като я посипете на дъното на тавата и я оставете в загрята фурна или на котлон. През това време разбийте леко яйцата с останалата половин чаша захар и добавете прясното мляко и ванилията. Нарежете козунакът на парчета с дебелина около 2 см, а бананите на кръгчета. След като захарта се е карамелизирала наредете върху нея парченцата банани, след това парчетата козунак, като можете да запълните разстоянията между по-големите парчета с по-малки, за да получите развномерен блат. Залейте с млечно-яйчената смес. Не е нужно да покриете козунака, защото той ще се овлажни достатъчно, иначе сладкиша може да стане твърде течен и да се разпадне.
Запечете в предварително загрята фурна на 160 градуса около 20 - 25 минути. Сместа трябва леко да се стегне - като крем карамел. Изчакайте десертът да изстине добре и след това го обърнете в подходяща чиния. По желание можете да поръсите с кокос.
 Получи се много сочен десерт, напомнящ крем карамел с аромат на кокос и банани.

Коментари

  1. Уникално вкусен!Би било добре да направиш отново козунаци, но дастатъчно, за да хапнем от тях, след което с останалите да повториш тази рецепта!

    АОС

    ОтговорИзтриване
  2. Адито личи си, че много добре ме познаваш ;) Вече си открих няколко рецепти за козунак, които нямам търпение да опитам и със сигурност ще остане, за да повторя и този сладкиш.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации