Мармаладени дяволчета по Анкх-морпоркски

Всеки уважаващ себе си начинаещ готвач трябва да се учи от класиците в бранша. В този случай нямам предвид Джулия Чайлд или Дейвид Лебовиц, а неповторимата Леля Ог от "Света на Диска". След изчитане на цялата налична библиография на Тери Пратчет още преди години си купих книгата "Готварска книга на леля Ог". Пред известно време попаднах отново на нея и я прочетох с "нови очи". Тя наистина е пълна с неочаквания вдъхновения. Вижте сами:
"Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му, което само иде да покаже, че и с анатомията са толкова зле, колкото и с всичко останало, освен ако не ви дават инструкции, как да го наръгате... предвидливо и полезно е за младите жени да станат вещи в онези изкуства, които ще възпрат слабохарактерните мъже от забежки. Да се научат да готвят също е полезно ... Добрата храна означава нещо повече от това да си мериш разстоянието между вилицата и ножа, да си правиш лебеди от масло и да имаш солница от чисто сребро ... Не ми говорете за златни блюда - ако се вижда от какво е направена чинията, значи порциите са твърде малки..."
Но стига толкова - нека започнем с първата рецепта, която както казва леля Ог, ако не се приготви правилно лесно може да стане последната.
Необходими продукти:
  • 0 бр дяволчета;
  • 100 гр масло;
  • 75 гр пудра захар;
  • 1 разбито яйце;
  • 200 гр брашно;
  • 3-4 с.л. мармалад от сини сливи (или друг по ваш избор и вкус).
Разбийте маслото с пудрата захар, сложете яйцето и разбийте добре. Добавете брашното и замесете меко тесто. Много внимавайте за дяволчетата, които правят всичко възможно да се доберат до тестото :) Накрая сложете мармалада и размесете отново. Полученото тесто е доста меко и лепкаво, затова го сложете в хладилника за половин час и през това време можете да подредите всички извадени чинийки, панички и други съдове от малките дяволчета, на които така им се иска да имат участие в направата на сладките. Пригответе си тава, застлана с хартия за печене и включете фурната на 180 градуса. Ако не разполагате със шприц за сладки можете просто с помоща на супена лъжица да оформите малки топчета, които леко натиснете в средата и добавете в получената дупчица малко мармалад. В моя случай аз използвах пош със звездовиден накрайник. Печете до леко зачервяване - около 15 минути. Получават се много ароматни сладки, подходящи за сутрешно кафе или чай.
А сега като за десерт още малко от практични съвети от леля Ог: "Спомням си как баба ми ми казваше, че една жена трябва винаги да носи нещо върху себе си в леглото, защото това поддържало мъжкия интерес, поради което аз като цяло намирам за умесно да си лягам със шапката..." 
Цитатите са от книгата "Готварска книга на леля Ог" от Тери Пратчет, Издателство: АРХОНТ-В ООД, 2004 г.

П.П.  Не си харесвам снимките, но в това изненадващо снежно време светлината съвсем се е скрила.

Коментари

  1. От Ади
    Мога само да кажа, че съжалявам , че не ги опитах.
    Но това е един добър повод да бъдат повторени!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации