Angel food cupcakes/ Ангелски кексчета


Определено тази година увлечение са ми кексчетата :) Правя много повече отколкото снимам и публикувам, но тези не мога да се сдържа и да не покажа. Рядко мога да кажа, че нещо ми е доставило повече удоволствие да го правя отколкото да го опитам, но случая е точно такъв. Не ме разбирайте погрешно - тези кексчета са изключително вкусни. Но докато ги правех през цялото време имах чувството че правя облаци - толкова красива и пухкаво бяла беше сместа, която се получи. За съжаление ги правих късно вечерта (както обичайно се случва при мен) и нямаше никакъв шанс за прилични снимки. Специфичното при т.нар. angel food cupcakes (като и при тортите от същият тип) е това че се правят само от белтъци и няма никаква мазнина в тестото. Изключително са подходящи за хора, които не трябва да консумират жълтъци. Нещо, които е част от диетата на свекърва ми, която поради проблеми с жлъчката се оказа, че трябва да изключи почти изцяло жълтъците от менюто си. Спирам с лиричните отклонения и директно към рецептата:
Необходими продукти:
/оригинална рецепта/
- 3/4 ч.ч. пудра захар;
- 1/2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.л. сол; 
- 6 белтъка (със стайна температура);
- 2 1/2 с.л. топла вода;
- 3/4 с.л. бял оцет;
- ванилия (по избор);
за декорация - разбита сметана, целувки, сладко от къпини и малини.

Загрейте фурната на 180 градуса. В купа разбъркайте половината захар, брашното и солта. В друга купа разбийте на ниска скорост (или на ръка) белтъците, водата, оцета и ванилията за около 2 минути. Превключете на средна скорост и лека по лека добавете втората половина от захарта. Разбивайте до като сместа започне да се задържа върху бъркалките на миксера.
Започнете лека по лека да ръсите брашно върху сместа, като разбърквате леко с бъркалка (най-добре с т.нар. силиконова шпатула). С помощта на лъжица за сладолед (най-лесно е и една лъжица отговаря на необходимото количество) напълнете 2/3 от хартиени капсули за мъфини. Не е нужно да ги намазнявате. Според мен може да се използват и купички за крем-карамел покрити с хартия за печене. Печете в предварително нагрята фурна за около 18- 20 минути. Декорирайте или пък не :) Аз разбих неподсладена сметана като към една част от нея добавих конфитюр от къпини и малини, а друга част поръсих с натрошени домашни целувки.

Коментари

  1. Габи, ама направо ми се дояде сега по никое време... Прекрасни кексчета! Ще си "нахраня" поне очите :)
    Поздрави и се надявам по-често да се появяваш тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери :) Ще гледам пак да започна да се навъртам наоколо :)

      Изтриване
  2. Габи, тези пукавелки са много апетитни.
    И е само за мен работа, защото имам редовно белтъци!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина са ангелски на вид! И щом казваш, че и на вкус са неустоими ...
    С удоволствие ще ги опитам и ще сложа задължително отгоре целувки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Този мъфин с начупените целувчици така ме подканя да го грабна...........
    Разкошни са тези мъници,Габи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации